Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (3242)
З потоку життя (6478)
Душі криниця (3520)
Українці мої... (1466)
Резонанс (1508)
Урок української (992)
"Білі плями" історії (1675)
Крим - наш дім (532)
"Будьмо!" (260)
Ми єсть народ? (237)
Бути чи не бути? (70)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (108)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
УКРА╥НСЬКА КУХНЯ В КРИМУ
СП╤ВАЙТЕ, ЖАРТУЙТЕ ╤ ХАЙ ВАМ БУДЕ СМАЧНО!


УКРА╥НСЬКА КУХНЯ – В╤Д КРИМСЬКО╥ «БАБУС╤ АЛЛИ»
Hаша кухня – це не т╕льки борщ, хоч рецепт╕в борщ╕в ╕сну╓ безл╕ч


«ГОВЕРЛЯНА – 2014»
НА ПОЧАТКУ КВ╤ТНЯ В╤ДБУЛОСЯ 50-те – ЮВ╤ЛЕЙНЕ СХОДЖЕННЯ НА НАЙВИЩУ ВЕРШИНУ УКРА╥НСЬКИХ КАРПАТ


НЕ ПОЛЮЙМО САМІ НА СЕБЕ!
Медики констатують: проблема отруєння грибами не є суто медичною...


ЛІТО - У БАНКИ
...щоб взимку подавати до столу різні овочеві та ягідні смакоти.




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook

Twitter





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #41 за 10.10.2003 > Тема "Порадниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#41 за 10.10.2003
Готуємо на зиму
КС

САЛАТИ З  БАКЛАЖАНІВ
5 кг баклажанів почистити, порізати кубиками, додати 3 столові ложки солі й залишити на 4 - 5 годин. Сік злити, баклажани промити, додати 1,5 кг цибулі, 1 кг болгарського перцю або ротунди червоної, 50 ягід жовтої аличі без кісточок, 2 столові ложки цукру, солі за смаком, склянку олії. Кип'ятити 30 хв, за 10 хв до готовності додати великий пучок подрібненої селери чи петрушки. У стерильні банки покласти по лавровому листочку, гвоздиці, горошині чорного перцю, поверх гарячу суміш і закрутити.
Взимку в салат можна додати розтертий часник.

ІЗ ЗЕЛЕНИХ ПОМІДОРІВ

4 кг зовсім зелених помідорів дрібно порізати кубиками, додати по 1 кг цибулі, моркви (трохи підсмаживши кубики) й червоного перцю ротунди, 2 столові ложки цукру, 50 штук жовтої аличі без кісточок, солі за смаком. Кип'ятити 25 хв, додати зелені, ще кип'ятити 10 хв, влити склянку олії (враховуючи смаження). У півлітрові банки покласти по лавровому листку, 2 - 3 штуки гвоздики й чорного перцю-горошку, покласти гарячу суміш, закрутити, укутати.
Можна додати літрову банку вареної квасолі й стерилізувати банки (0,5 л - 1,5 години, 1 л - 2 години).

САЛАТ "АСОРТІ"

Візьміть по 1 кг синеньких, солодкого перцю, помідорів, цибулі, моркви, 100 г зелені петрушки (можна й без неї), 100 мл оцту, 0,5 л олії, 3 головки часнику, сіль.
Порізати сині, цибулю, моркву - кружальцями, перець - соломкою, помідори - начетверо. Все тушкувати в олії 40 хв. За 10 хв до готовності додати петрушку, часник, сіль. У літрові банки влити по столовій ложці оцту й розкласти салат. Простерилізувати 7 хв, закрутити.

З КАБАЧКІВ

10 кг кабачків порізати кубиками, додати по 0,5 л олії, 6-процентного оцту й соусу, склянку цукру, 100 г солі, 3 головки часнику, столову ложку меленого червоного перцю, моркву й цибулю за смаком. Варити 2 год. Закрутити.

З ОГІРКІВ

На 4 кг огірків, порізаних як на салат, візьміть по 0,5 кг натертої моркви й довільно порізаної цибулі, по 200 г олії, оцту й цукру, 3 столові ложки солі. Нехай постоїть 40 хв. Розкладіть у банки і стерилізуйте
50 хв.

КОНСЕРВАЦІЯ без стерилізації

ПЕРЕЦЬ.  3 кг почищеного солодкого перцю різного кольору, 1,5 л води, по 200 г олії й цукру, ягід жовтої аличі з кісточками (по 5 штук на півлітрову банку), 2 столові ложки натурального меду, перець-горошок, лавровий лист. Закип'ятити в посуді під кришкою, покласти перець, порізаний на 4 частини, і 15 хв варити. Розкласти в півлітрові банки, стерилізувати 15 - 20 хв. Замість меду можна використати цукор, але смак гірший.

КАВУНИ.  Кавуни помити щіткою з милом, почистити й порізати на шматки. Розкласти в банки, двічі залити окропом на 10 хв, втретє - маринадом.
Маринад: на трилітрову банку - столова ложка солі, 20 штук жовтої аличі з кісточками (або 2 лимони), 1,5 столової ложки цукру, зелень селери, 5 - 7 зубків часнику, гвоздика, перець-горошок - за смаком. Закрутити і охолоджувати під ковдрою.

ВИНОГРАД.  Свіжий, зі щільною м'якоттю виноград помити, скласти гронами в банки. Приготувати маринад: 2,5 склянки води, 0,5 склянки 9-процентного оцту, склянка цукру, чайна ложка солі. Зварити, залити холодним виноград. Закрити капроновими кришками.

КИЗИЛ.  Червоні, не перестиглі ягоди кизилу перебрати, помити, скласти в чисті банки. Маринад: 2,5 склянки води, 0,5 склянки 9-процентного оцту, склянка цукру, чайна ложка солі. Закип'ятити, охолодженим залити кизил, додавши в банки селеру й гвоздику.

СЛИВИ.  Напівстиглі сливи-угорки добре помити, скласти в чисті банки. Зварити маринад: 1,5 склянки води, 0,5 склянки 9-процентного оцту, 1,5 склянки цукру, чайна ложка солі. Охолодити. В банки додати гвоздику й селеру. Залити сливи, закрити капроновими кришками.

КВАШЕНІ ПОМІДОРИ.  Стиглі тверді помідори скласти в банки, перекладаючи листям хрону, додаючи кріп чи селеру, за смаком посолити. Перестиглі помідори розім'яти або перекрутити на м'ясорубку, залити, зверху - хрін (листки, а краще стебла, але не корінь), сік має покривати помідори. Помідори на смак ніжні, а сік можна використати для приготування борщу. Зберігаються під капроновими кришками.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #41 за 10.10.2003 > Тема "Порадниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=1322

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков