"Кримська Свiтлиця" > #41 за 10.10.2003 > Тема "Порадниця"
#41 за 10.10.2003
Готуємо на зиму
КС
САЛАТИ З БАКЛАЖАНІВ 5 кг баклажанів почистити, порізати кубиками, додати 3 столові ложки солі й залишити на 4 - 5 годин. Сік злити, баклажани промити, додати 1,5 кг цибулі, 1 кг болгарського перцю або ротунди червоної, 50 ягід жовтої аличі без кісточок, 2 столові ложки цукру, солі за смаком, склянку олії. Кип'ятити 30 хв, за 10 хв до готовності додати великий пучок подрібненої селери чи петрушки. У стерильні банки покласти по лавровому листочку, гвоздиці, горошині чорного перцю, поверх гарячу суміш і закрутити. Взимку в салат можна додати розтертий часник.
ІЗ ЗЕЛЕНИХ ПОМІДОРІВ
4 кг зовсім зелених помідорів дрібно порізати кубиками, додати по 1 кг цибулі, моркви (трохи підсмаживши кубики) й червоного перцю ротунди, 2 столові ложки цукру, 50 штук жовтої аличі без кісточок, солі за смаком. Кип'ятити 25 хв, додати зелені, ще кип'ятити 10 хв, влити склянку олії (враховуючи смаження). У півлітрові банки покласти по лавровому листку, 2 - 3 штуки гвоздики й чорного перцю-горошку, покласти гарячу суміш, закрутити, укутати. Можна додати літрову банку вареної квасолі й стерилізувати банки (0,5 л - 1,5 години, 1 л - 2 години).
САЛАТ "АСОРТІ"
Візьміть по 1 кг синеньких, солодкого перцю, помідорів, цибулі, моркви, 100 г зелені петрушки (можна й без неї), 100 мл оцту, 0,5 л олії, 3 головки часнику, сіль. Порізати сині, цибулю, моркву - кружальцями, перець - соломкою, помідори - начетверо. Все тушкувати в олії 40 хв. За 10 хв до готовності додати петрушку, часник, сіль. У літрові банки влити по столовій ложці оцту й розкласти салат. Простерилізувати 7 хв, закрутити.
З КАБАЧКІВ
10 кг кабачків порізати кубиками, додати по 0,5 л олії, 6-процентного оцту й соусу, склянку цукру, 100 г солі, 3 головки часнику, столову ложку меленого червоного перцю, моркву й цибулю за смаком. Варити 2 год. Закрутити.
З ОГІРКІВ
На 4 кг огірків, порізаних як на салат, візьміть по 0,5 кг натертої моркви й довільно порізаної цибулі, по 200 г олії, оцту й цукру, 3 столові ложки солі. Нехай постоїть 40 хв. Розкладіть у банки і стерилізуйте 50 хв.
КОНСЕРВАЦІЯ без стерилізації
ПЕРЕЦЬ. 3 кг почищеного солодкого перцю різного кольору, 1,5 л води, по 200 г олії й цукру, ягід жовтої аличі з кісточками (по 5 штук на півлітрову банку), 2 столові ложки натурального меду, перець-горошок, лавровий лист. Закип'ятити в посуді під кришкою, покласти перець, порізаний на 4 частини, і 15 хв варити. Розкласти в півлітрові банки, стерилізувати 15 - 20 хв. Замість меду можна використати цукор, але смак гірший.
КАВУНИ. Кавуни помити щіткою з милом, почистити й порізати на шматки. Розкласти в банки, двічі залити окропом на 10 хв, втретє - маринадом. Маринад: на трилітрову банку - столова ложка солі, 20 штук жовтої аличі з кісточками (або 2 лимони), 1,5 столової ложки цукру, зелень селери, 5 - 7 зубків часнику, гвоздика, перець-горошок - за смаком. Закрутити і охолоджувати під ковдрою.
ВИНОГРАД. Свіжий, зі щільною м'якоттю виноград помити, скласти гронами в банки. Приготувати маринад: 2,5 склянки води, 0,5 склянки 9-процентного оцту, склянка цукру, чайна ложка солі. Зварити, залити холодним виноград. Закрити капроновими кришками.
КИЗИЛ. Червоні, не перестиглі ягоди кизилу перебрати, помити, скласти в чисті банки. Маринад: 2,5 склянки води, 0,5 склянки 9-процентного оцту, склянка цукру, чайна ложка солі. Закип'ятити, охолодженим залити кизил, додавши в банки селеру й гвоздику.
СЛИВИ. Напівстиглі сливи-угорки добре помити, скласти в чисті банки. Зварити маринад: 1,5 склянки води, 0,5 склянки 9-процентного оцту, 1,5 склянки цукру, чайна ложка солі. Охолодити. В банки додати гвоздику й селеру. Залити сливи, закрити капроновими кришками.
КВАШЕНІ ПОМІДОРИ. Стиглі тверді помідори скласти в банки, перекладаючи листям хрону, додаючи кріп чи селеру, за смаком посолити. Перестиглі помідори розім'яти або перекрутити на м'ясорубку, залити, зверху - хрін (листки, а краще стебла, але не корінь), сік має покривати помідори. Помідори на смак ніжні, а сік можна використати для приготування борщу. Зберігаються під капроновими кришками.
"Кримська Свiтлиця" > #41 за 10.10.2003 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=1322
|