"Кримська Свiтлиця" > #17 за 26.04.2024 > Тема "Порадниця"
#17 за 26.04.2024
ЛЛЯНА ОЛ╤Я
Ми дещо призабули про доц╕льн╕сть л╕кування лляною ол╕╓ю. Але ще наш╕ предки змащували нею м╕сця оп╕к╕в, пролежн╕, гн╕йн╕ рани, почервон╕л╕ д╕лянки шк╕ри (особливо, коли виника╓ сверб╕ж), а немовляткам нею змащували запр╕л╕ м╕сця.
Лляну ол╕ю пили трич╕ на день по 1 чайн╕й ложц╕ у раз╕ виразки шлунка чи дванадцятипало╖ кишки.
Буде неповторний смак, якщо нею приправляти овочев╕ салати. Смачного!
ЗАЙЧИК З Л╤СУ ПЕРЕДАВ…
Наст╕й ╕з засушених подр╕бнених суцв╕ть ╕ паг╕нц╕в заячо╖ конюшини (росте на узл╕сс╕, у чагарниках) нормал╕зу╓ понижену кислотн╕сть шлункового соку. Приготування ╕ вживання:
-2 столов╕ ложки сировини звечора засипати у термос ╕ залити окропом – 600 мл. Настояти м╕н╕мум 8 годин. Вранц╕ проц╕дити. Наст╕й пити теплим по 150 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до ╖ди. Бажано вживати т╕льки п╕д час загострення недуги.
У ГУСАКА ПЕРО НЕ СТРАШНЕ…
На в╕дкритому вогн╕ спалюють гусяче п╕р’я. Попелом з нього можна посипати виразков╕ рани на шк╕р╕. Або змащувати ╖х. Для цього поп╕л зм╕шують з топленим (т╕льки несоленим!) гусячим жиром – 1:1.
МАК ПОЛЬОВИЙ
У раз╕ запалення нерва (нервового розгалуження):
-Резтерти у ступц╕ зелен╕ (недозр╕л╕) мак╕вки червоного польового маку (ще називають – диким), щоб проступило молочко. Отриманою «кашкою» натирати болюче м╕сце. Через 30-35 хвилин змивати теплою водою з господарським милом. Процедуру приймати лише раз на два дн╕! Не б╕льше 4-5 раз╕в протягом дозр╕вання мак╕вок! Адже у мак╕вках – надзвичайно високий вм╕ст оп╕уму. В╕н д╕╓ лише знеболююче, а не л╕ку╓. Водночас надзвичайно (а то й непоправно) шкодить здоров’ю. Радьтеся з л╕карем!
ХОЛОДНИЙ ТЕРНОВИЙ НАП╤Й
Як сечог╕нний зас╕б:
-2 чайн╕ ложки св╕жих подр╕бнених кв╕т╕в терену (якщо брати засушен╕, то 3 чайн╕ ложки) звечора залити 200 мл води к╕мнатно╖ температури. Настояти у теплому м╕сц╕ м╕н╕мум 8 годин. Вранц╕ проц╕дити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до ╖ди. Курс л╕кування – не ╓ обмеженим.
КАЛАЧИКИ
Ботан╕чна назва рослини – калачики. А ще ╖╖ називають мальва л╕сова, дика мальва, проскурник. Воно допоможе вил╕кувати горло при почервон╕нн╕, яке виникло внасл╕док застуди, анг╕ни:
-7-8 столових ложок (не менше!) засушених подр╕бнених кв╕т╕в калачик╕в залити окропом – 1 л. Настояти до л╕тепло╖ температури у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Теплим насто╓м полоскати горло 5-6 раз╕в на день.
НЕ ЙТИ НА ЧЕРВОНЕ…
При почервон╕нн╕ горла бажано не ╖сти св╕жих яг╕д червоного кольору чи варення з них – малини, пор╕чок… ╤деальний вар╕ант – чорна смородина.
ПАКЕТИКИ М’ЯТИ
Швидко поряту╓ в╕д головного болю м’ята перцева. Для цього не обов’язково самому заготовляти рослину. (хоча, заради правди, прогулянка лугом таки корисна!). Можна придбати пакетики («подушечки») м’ятного чаю в аптеках, продуктових магазинах. Чай готують з розрахунку:
-2 пакетики на 150 мл окропу. Протягом дня випити 2-3 таких порц╕╖.
Кр╕м того, м’ята перцева ма╓ заспок╕йлив╕ та снод╕йн╕ властивост╕.
ВОРОНЯЧЕ ОКО
Допоможе у л╕куванн╕ туберкульозу легень:
-1 чайну ложку св╕жо╖ подр╕бнено╖ рослини вороняче око залити 70-процентним спиртом – 200 мл. Посуд герметично закрити. Настояти 10 дн╕в у темному, але теплому м╕сц╕. Проц╕дити. Настоянку збер╕гати у холодильнику. При вживанн╕ – 1 чайну ложку настоянки розбавити у 100 мл холодно╖ води. Таку порц╕ю пити лише раз на день за 15-20 хвилин до ╖ди (бажано перед об╕дом).
Рослина належить до отруйних!
ЗМ╤ЦНЮ╢МО ЯСНА
Якщо кровоточать ясна, тод╕ ротову порожнину полощ╕ть м╕цним насто╓м дерев╕ю:
-1 столову ложку подр╕бнено╖ рослини (св╕жо╖ або засушено╖) залити 200 мл окропу. Кип’ятити на малому вогн╕ 3 хвилини. Настояти у посуд╕ п╕д кришкою до л╕тепло╖ температури. Проц╕дити. Полоскати ротову порожнину впродовж 7-8 хвилин 3-4 рази на день. Щоразу готувати св╕жий наст╕й, бо це разова порц╕я.
Зам╕сть дерев╕ю можна використати подр╕бнену на порошок кору дуба. Наст╕й готують ╕ використовують аналог╕чно.
Тарас ЛЕХМАН
м. Червоноград Льв╕всько╖ област╕
"Кримська Свiтлиця" > #17 за 26.04.2024 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=26015
|