Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (4600)
З потоку життя (7298)
Душі криниця (4291)
Українці мої... (1719)
Резонанс (2369)
Урок української (1007)
"Білі плями" історії (1873)
Крим - наш дім (1481)
"Будьмо!" (273)
Ми єсть народ? (257)
Бути чи не бути? (479)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (284)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
БДЖОЛОТЕРАП╤Я
Народна медицина


ВЕСЕЛКА ЗНИЗИТЬ ТИСК
Народна медицина


ГЛ╤Д В╤Д БАГАТЬОХ Б╤Д
Народна медицина


РОСТУТЬ МАЛЬВИ Б╤ЛЯ ХАТИ...
Народна медицина


ПРИЙШОВ ЧАС НА ВИНОГРАД
Народна медицина




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #18 за 01.05.2003 > Тема "Порадниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#18 за 01.05.2003
У ВЕСЕЛКОВОМУ РОЗМАЇ...
КС

Травень - п'ятий місяць року. В літературних пам'ятках ця назва зустрічається з XII ст. Вона символізує буйний ріст трав. В Україні під цим словом розуміють клечання (квітами, гілками та зіллям), зелень.
Травневі народні обряди відображають стосунки людини з природою, розкривають міфологічні уявлення наших предків про навколишній світ. Наприкінці місяця, на зелені свята, зіллям аїру встеляли долівку в хатах, заклечували стіни та вікна, затикали зелень під стріху, сплітали вінки з гілок та квітів і клали їх на могили померлих родичів.

ТРАВНЕВІ СВЯТКИ ІВАНА СТАРОПЕЧЕРНИКА

(2 травня). Раннє травневе сонце особливо парке, а отже, сприятливе для вибілювання полотна. Тому в цей день жінки виносили до річок чи ставків наткані за зиму та весну сувої, змочували їх у воді, збивали і сушили (білили) на сонці, час од часу скроплюючи водою. Започатковували цю роботу на Івана Старопечерника. Тому й казали: "Прачі б'ють - Івана чуть".

ЛУКИ (5). У цей день садять цибулю. Крім Луки весняного, є і Лука осінній (31.Х).
Сьогодні в нас Луки - ані хліба, ані муки.
До весняного Луки нема хліба й муки, а прийшов осінній Лука - з'явилися хліб і мука.

ГЕОРГІЯ, ЮРІЯ (6). Це одне з найшанованіших весняних свят, що залишило найбільший відгомін у народній міфології. Юрія шанували насамперед як захисника свійських тварин, особливо корів. У цей день майже на всій території України відбувався масовий вигін худоби на пасовиська за різноманітними обрядами. Не виключено, що Юрій замінив колись дайбожого Ярила. Це підтверджує той факт, що гуцули вважали свято Георгія весняним.
В інших регіонах Юрій був покровителем не тільки свійських тварин, але й вовків. Дехто вірив, що він їздить на білому коні й приймає під опіку тварин, котрих уперше вигнали на пашу. При цьому казали: - Святий Ягорій Побідоносець їхав на Осіянській горі на червоному коні звірів-вовків збирати - не ходіть мого стада поїдати.
Хто ж вигонив череди раніше, в таких господарів, вважалося, вовки можуть понівечити "скот, оскільки їх не оберігає Юр".
За звичаєвим правом, до Юрія можна було вільно випасати тварин будь-де, але з його приходом вже заборонялося толокувати на сінокосах і озимині. З цього приводу казали: "До Юрія в житах і травах б'ють тільки дурня, а після Юр'я наб'ють і умного".
Особливо багато обрядів пов'язано з першим вигоном худоби. Перед тим, як виводити на попас, стелили червону крайку. Якщо корова не чіплялася за неї ногами, то на увесь сезон позбавляла себе хвороб і нападів вовків, а як зачепилася, то "нападуть трясці й звірі". Дехто перегонив тварин і через замкнутий замок, тоді "ні звір, ні дурне око не одніме корови".
На Закарпатті, якщо пастух уперше вигонив у поле, то мати намагалася зіпертись йому на плечі, щоб корови й телиці цього ж року побігали. Деякі жінки навіть виходили за село і просили в чужих попасичів хліба для корів, аби було багато молока. Чимало обрядів, пов'язаних з вигоном тварин на Юрія, зафіксовано в Карпатах. І це природно: для горян тваринництво було основною формою господарювання. В кожному селі жінки плели спеціально для цього віночки з живих квітів і вішали їх за роги годувальницям як священний оберіг від хижаків. При цьому обряд супроводжувався численними піснями - так званими "латканками".
Мешканці Придніпров'я на Юрія запалювали свічки перед іконами покровителя тварин, щоб "він доглядав за вівцями й телицями". Дехто навіть намагався не вигонити в цей день худобу, оскільки "святий Юр звіра пасе". Пастухи, котрі зголосилися на сезон доглядати череди, від георгіївського дня відпускали бороди.
У багатьох регіонах України на Юр'їв день збирали росу, котра, як вважали, вельми корисна для лікування очей. В одних випадках звечора стелили на траву цідилку, а вдосвіта струшували з неї покрапини, в інших до схід сонця голіруч збирали з зела росу в пляшечки.
На Херсонщині робили хресні походи в поле, де під супровід молитов освячували посіви, а потім, сівши за обрядовий обід, піднімали тости з побажаннями: "Дай, Боже, нам урожаю!" Поліщуки ж виходили до схід сонця родинами в поле, вмивалися росою, снідали серед збіжжя, а коли підсихала роса, качалися по врунах.
З Юрієм пов'язаний ще один обряд - починали орати толоками ниви у вдів. Як ви пам'ятаєте, таку угоду вкладали на Сорок святих.

Крім весняного ("теплого"), був іще осінній ("холодний").
Юрій багатий також на прикмети і прислів'я.
Коли на Єгор'я зимно і великий мороз, то під кустом овес.
На святого Георгія пливуть льоди до моря.
Юрій на поріг весну приволік.
Коли на Юру дощ і грім, то буде радість людям всім.
Святий Юрій по полю ходить, хліб-жито родить.
Юрій з хати всіх на поле вижене.
Як на Юря  стала буря, то буде мокре літо.
На Юрія починає співати соловей.

МАРКА (8). Має бути тепло, тому казали: "На Марка небо ярке, на вулиці парко, а бабі в хаті жарко".
Якщо не зацвіли яблуні - на неврожай.

Салати ДО ВАШОГО СТОЛУ

НІЖНИЙ

Ретельно змішаною сумішшю майонезу й сметани змащують салатницю, яку ставитимуть на стіл. Притрушують дно дрібно порізаною цибулею. На крупній тертці натирають спочатку яблука й перекладають у салатницю, потім яйце, присолюють й поливають частиною суміші майонезу й сметани, зверху - шар тертого сиру. Усе заливають залишком суміші. Прикрашають зеленню, тоненькими кільцями солодкого перцю.
Салат не перемішують! Обережно накладають на тарілки, захоплюючи ложкою всі шари.
1 - 2 цибулини, 200 г сиру, 5 шт. круто зварених яєць, 3 - 4 кислих яблука, 250 г майонезу, склянка сметани.

СЕЛЯНСЬКИЙ

Відварюють у підсоленій воді зі спеціями язик, обчищають гарячим, нарізають невеличкими кубиками. Розпарюють чорнослив, видаляють кісточки, дрібно ріжуть, солять. Додають майонез і все змішують. Подають охолодженим. Хто любить гострі приправи, поливають соусом з натертим хроном і оцтом.
Язик яловичий - 400 г, чорнослив - 150 г, майонез - 250 г, сіль.

ПІКАНТНИЙ

Нарізають помідори, огірки, перець, цибулю, кубиками бринзу, додають маслини, дрібненько порізану кінзу. Все змішують, заправляють оливковою олією, соком лимона, оцтом, солять.
2 помідори, 2 огірки, 1 солодкий перець, 1 цибулина, 100 г маслин, 150 г бринзи, пучечок кінзи, 5 г оливкової олії, 4 ст. ложки червоного винного оцту, сік половини лимона, сіль.

ОСОБЛИВИЙ

Дрібно січуть яйця та огірки. Крабові палички, сирок труть на крупній тертці. Додають консервовану кукурудзу, майонез, усе змішують. Окремо тушкують у маслі подрібнену цибулю й охолодженою додають у салат. Усе перемішують, солять.
250 г крабових паличок, 150 г консервованої кукурудзи, 100 г плавленого сиру, 4 круто відварених яйця, середній огірок, 200 г майонезу, 2 ст. ложки вершкового масла, 1 цибулина, сіль.

СИРНИЙ

Спочатку роблять часникові сухарики. Для цього кладуть подрібнений часник на сковороду, наливши туди 2 ст. ложки оливкової чи іншої олії. Коли вона закипить, обсмажують у ній хліб, нарізаний кубиками - приблизно по 1 см.
Заправку до салату роблять із олії, що залишилася, гірчиці, оцту, солі, солодкого перцю. Промитий і висушений зелений салат розкладають на дві тарілки, посипають хлібними кубиками й шматочками сиру, додаючи підсмажених горішків. Прикрашають зеленню.
2 шматочки білого хліба, зубок часнику, 6 ст. ложок оливкової олії, 1 ст. ложка оцту, 1 ч. ложка гірчиці, сіль, солодкий перець, свіжий салат, 150 г твердого сиру, трохи кедрових горішків, зелень (кінза).

"АНДРОС" - для чоловіків... і не тільки для них

На крупній тертці труть корінь селери. Нарізають кубиками відварені червоні буряки та картоплю, м'ясо курятини чи телятини, яблука, додають подрібнені горіхи або почищене й подрібнене насіння гарбуза. Все змішують, заправляють сіллю, перцем, лимонним соком чи лимонною кислотою, олією, майонезом, сметаною (в рівних порціях).
Знову перемішують. Прикрашають ягодами клюкви.
Всі продукти, крім спецій, беруть порівну.

КРАБОВИЙ

Баночка консервованих крабів, 4 ст. ложки майонезу, 1 ст. ложка кетчупу, 5 дрібно порізаних варених картоплин, 1 ст. ложка бренді, півбанки зеленого горошку, сіль і перець за смаком, зелень для оздоблення.
Спочатку змішують майонез із кетчупом та бренді. В глибокій мисці ретельно перемішують усі продукти й на 1 годину ставлять салат у холодильник. Подають на блюді, надавши суміші форму серця й прикрасивши майонезом та зеленню. Можна подавати салат і на окремих салатних тарілочках.

ФРУКТОВИЙ

20 г волоських горіхів, по 30 г консервованих персиків, абрикос, ананасів, свіжих мандарин, ківі, яблук, збитих вершків і по 10 г кокосового лікеру, шоколаду.
Все нарізають шматочками й заправляють сиропом із консервованих фруктів, кокосовим лікером, прикрашають збитими вершками, шоколадом.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #18 за 01.05.2003 > Тема "Порадниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=843

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков