Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (4600)
З потоку життя (7298)
Душі криниця (4291)
Українці мої... (1719)
Резонанс (2369)
Урок української (1007)
"Білі плями" історії (1873)
Крим - наш дім (1481)
"Будьмо!" (273)
Ми єсть народ? (257)
Бути чи не бути? (479)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (284)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
КАРТИНИ, НАМАЛЬОВАН╤ СЕРЦЕМ
Укра╖нськ╕ митц╕ – це потужна сила, яку не можна знец╕нювати…


СУМНА ОС╤НЬ
Наш╕ традиц╕╖


ГОВОРИТИ. МОВЧАТИ.
Чи здатн╕ ми слухати, коли мистецтво промовля╓?..


МИСТЕЦЬКИЙ Г╤МН НЕЗЛАМНОСТ╤
Автори представлених роб╕т - художники, як╕ п╕шли захищати Укра╖ну…


ПОРА НА В╤ДПОЧИНОК...
Наш╕ традиц╕╖




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #2 за 06.01.2005 > Тема "Душі криниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#2 за 06.01.2005
12 СТРАВ ДЛЯ СВЯТОГО ВЕЧОРА
.

Кутя з пшениці з маком
Склад: 1 фунт (400 г) пшениці, 1 склянка маку, 0,5 склянки цукру чи 2 ложки меду.
Приготування: пшеницю перебрати, перемити, всипати в окріп, коли закипить - вилити на друшляк, перемити холодною водою, зложити в каструльку, залити водою, скип'ятити, накривши кришкою, i поставити в гарячу духовку.
Коли впріє до м'якості, вийняти і поставити у холодне місце. У цей час помити 1 склянку маку, обдати окропом, злити воду, перемити у холодній воді, злити її, ще раз обдати окріпом, обдати холодною водою, злити її, розтерти у мисці, поки не побіліють і не розітруться зерна, додати 0,5 склянки цукру чи 2 ложки меду, змішати з пшеницею, підлити трішки охолодженої кип'яченої води. Замість маку можна покласти у пшеницю склянку ягід і фруктів з варення, без соку, розвести цукровою кип'яченою водою.

Горох із салом
Склад: на 2 склянки гороху - 2 цибулини, 120 г сала, 1 столову ложку дрібно нарізаної петрушки.
Приготування: нарізане дрібними кубиками сало смажать разом із січеною цибулею до золотистого кольору, змішують з вареним горохом, солять і добре прогрівають. При подачі на стіл горох посипають зеленню петрушки.

Капусняк
Приготування: зваривши зі свинини юшку, процідити її. Далі треба додати кислої капусти і варити, поки не пом'якшає. Заправити борошном з цибулею і маслом, поперчити і подавати. Коли хочуть мати капусняк пісним, то варять юшку з корінням та грибами.

Борщ український з пампушками
Склад: картопля - 60 г, капуста білоголова свіжа - 40 г, перець солодкий (болгарський) - 8 г, буряки - 35 г, томат-пюре - 20 г (томатний сік - 80 г), кислота лимонна - 0,4 г, жир - 6 г, цибуля ріпчаста - 15 г, морква - 15 г, бульйон - 28 г, петрушка (корінь) - 7 г, борошно пшеничне - 2 г, цукор - 2 г, сало шпик - 4 г, часник - 2 г, сметана - 10 г, зелень - 4 г. Для пампушок: борошно пшеничне - 80 г, вода - 35 г, цукор - 5 г, дріжджі - 3 г, олія для тіста - 2 г. Для підливи: часник - 2 г, олія -
5 г, сіль - 1 г, вода - 25 г. Вихід - 400 г.
Приготування: у киплячий бульйон або воду покласти нарізану картоплю. Коли закипить, додати капусту, нарізану соломкою, шаткований солодкий перець і варити 20 - 25 хвилин. Потім додати буряки, тушковані з томатом-пюре, кислотою і жиром, пасеровані цибулю, коріння і довести до кипіння. Борщ заправити пасерованим борошном, розведеним бульйоном, сіллю, цукром і варити 7 хвилин. В кінці варіння додати чорний перець, лавровий лист, сало, товчене з часником. Сметану покласти в тарілку або подати окремо.
Приготування пампушок: у теплій воді розчинити дріжджі, всипати 1/4 частину борошна, перемішати і дати тісту підійти. Додати решту борошна, олію, цукор, сіль, розчинені в невеликій кількості води, перемішати і залишити для бродіння на дві години. З готового тіста сформувати кульки масою 30 г і залишити на листі на 15 хвилин. Випікати 7 - 8 хвилин. Для підливи часник розтерти з сіллю, змішати з олією і охолодженою кип'яченою водою.

Голубці під грибним соусом
Склад: середня капустина (1,5 кг), 50 г сушених грибів, склянка рису, 100 г вершкового масла, 100 г маргарину, 2 - 3 цибулини, мелений перець, сіль. Соус: 2 склянки грибного відвару, 3/4 склянки сметани, чайна ложка борошна, сіль.
Приготування: гриби помийте в холодній воді і зваріть у трьох склянках води. Обсмажте в маргарині дрібно нарізану цибулю. Коли цибуля почне рум'янитися, додайте посічені гриби, запарений рис, посоліть і поперчіть. Виріжте з головки капусти качан так, щоб не розсипалися листки, покладіть її у каструлю з окропом і варіть на слабкому вогні до напівготовності. Розберіть головку на окремі листки. Якщо всередині листки виявляться твердими, вкиньте їх ще раз в окріп і закип'ятіть. Коли листки охолонуть, зріжте з них прожилки. На кожен листок (великі поділіть навпіл) накладіть начинку, загорніть з обох боків і легко скрутіть у рулетик. Голубці складіть у каструлю, дно якої вистеліть капустяними листками, посоліть, залийте окропом на чверть каструлі і варіть півтори-дві години на слабкому вогні (найкраще в духовці). Страва буде особливо смачною, якщо незадовго до готовності додати півсклянки сметани.

Риба заливна
Склад: луска (чим більше, тим краще), на 1,5 кг риби брати луску з 3 кг риби. Вода - 2,5 л, цибуля - 3 шт., морква - 1 шт., перець - 5 - 6 горошин, сіль, петрушка - за смаком.
Приготування: беруть свіжу рибу (короп, судак) і очищають від луски. Луску промивають у холодній воді і варять на малому вогні
30 хвилин. Відціджують і луску викидають, а у відвар кладуть сіль, перець запашний, моркву і цибулю - варити 15 хвилин, потім кладуть порізану великими шматками рибу і ще варять 7 - 10 хвилин. Головне - не переварити! Розкладають рибу на тарілки, посипають петрушкою, додають відварену моркву і заливають рибним бульйоном. Застигає чудово і без желатину. Холодець прозорий і смачний.

Риба, смажена в томаті
Склад: 200 г риби (короп, лящ, карась),
10 г борошна, 10 г олії, 100 г томату, сіль, перець, зелень.
Приготування: обчищену рибу порізати на шматочки, посолити, поперчити, запанірувати у борошні і обсмажити. Залити соусом і прогріти протягом 5 хвилин. Подавати на стіл, оздобивши посіченою зеленню петрушки.

Вареники з картоплею
Склад: 3 склянки борошна, 1 яйце,
0,5 чайної ложечки солі, 0,75 склянки води.
Для фаршу: 1 кг картоплі, 4 столові ложки олії, 100 г ріпчастої цибулі, 1 чайна ложечка дрібно посіченого кропу, перець, сіль за смаком.
Приготування: воду, сіль і яйця розмішати, всипати борошно, замісити тісто, викласти на дошку, посипану борошном, вимісити його, розкачати на тонкий лист, вирізати кружальця і на кожне покласти по чайній ложечці охолодженої начинки. Краї вареників зліпити, виделкою притиснути їх, щоб при варінні не розій-шлися. В крутий окріп класти вареники невеликими порціями, щоб вони могли вільно плавати. Коли вареники спливуть, дати їм прокипіти на легкому вогні 5 - 7 хвилин. Вийняти шумівкою і перекласти в друшляк, облити гарячою водою і, коли вода стече, викласти в миску. До вареників подати підсолений кисляк. Фарш готувати так. Обчищену картоплю посолити, залити окропом, зварити, гарячою пропустити через м'ясорубку, цибулю порізати, посолити і підсмажити до золотистого кольору, додати перець і змішати з картопляною масою та кропом.

Млинці з капустою
Склад: 500 г капусти, 2 ст. ложки олії,
0,5 чайної ложечки цукру, сіль, перець.
Для тіста: півсклянки молока, півсклянки води, 1 склянка борошна, 2 яйця, сіль.
Приготування: спочатку приготувати капусту: нашаткувати, посолити, дати вистоятись. Розігріти на сковороді жир, розтопити трохи цукру так, щоб він набув коричневого кольору. Приготувати рідке тісто для млинців, покласти в нього тушковану капусту, перемішати й випікати млинці. Якщо тісто буде густе, влити трохи молока.

Пшоняна каша із сушеними сливами
Склад: на 2 склянки пшона - 2 столові ложки вершкового масла, 3 склянки води для варіння каші, 200 г сушених слив, 2 склянки води для варіння слив.
Для підливи: півсклянки цукру, 2 склянки відвару від слив.
Приготування: варять пшоняну кашу з додаванням масла. Призначені для приготування сливи промивають, заливають водою, варять до готовності і видаляють кісточки. Зварену кашу кладуть у змащений маслом сотейник впереміш-ку з вареними сливами, ставлять у духовку і добре прогрівають. Кісточки товчуть, заливають відваром, в якому варились сливи, проварюють, проціджують, додають цукор і доводять до кипіння. При подачі на стіл кашу поливають приготовленою підливою.

Коржі з маком
Склад: борошно пшеничне - 65 г, молоко або вода - 25 г, яйця - 2 шт., маргарин вершковий - 6 г, мед - 3 г, мак - 2 г, сода - 0,1 г. Для поливу: мак - 20 г, вода - 30 г, мед - 20 г. Вихід - 150 г.
Приготування: у просіяне пшеничне борошно влити розчинені в молоці або воді сіль і соду, додати яйця, розм'якшений маргарин, мед, промитий мак і замісити тісто. Далі тісто розкачати завтовшки 0,5 см, викласти на змазаний маргарином лист, зробити неглибокі надрізи у вигляді квадратиків, проколоти в кількох місцях і випікати. Промитий мак засипати у киплячу воду і, помішуючи, довести до кипіння. Потім відкинути його на густе сито, після чого розтерти. Підготовлений мак разом з медом розвести кип'яченою водою. Охолоджені коржі поламати на куски, полити розведеним водою маком і перемішати.

Узвар
Склад: фрукти сушені - 125 г, цукор - 75 г, мед - 50 г. Вихід - 1 літр.
Приготування: узяти сушених груш, яблук, вишень, слив, родзинок, фіг і ріжків. Облити і залити гарячою водою. Накрити кришкою і поставити у духовку до ранку. Уранці вийняти з духовки, налити меду і поставити в холодне місце. Коли треба - подавати. Узвар заправити цукром і медом, довести до кипіння і охолодити. Подавати з пирогами.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #2 за 06.01.2005 > Тема "Душі криниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=2800

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков