Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (4609)
З потоку життя (7298)
Душі криниця (4300)
Українці мої... (1720)
Резонанс (2378)
Урок української (1007)
"Білі плями" історії (1873)
Крим - наш дім (1506)
"Будьмо!" (273)
Ми єсть народ? (258)
Бути чи не бути? (486)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (288)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
ДОСТУПНИЙ ЗАС╤Б В╤Д ГРИПУ
Народна медицина


Б╤ЛЬМО
Народна медицина


ПОП╤Л ДЛЯ ПРИСИПОК
Народна медицина


БДЖОЛОТЕРАП╤Я
Народна медицина


ВЕСЕЛКА ЗНИЗИТЬ ТИСК
Народна медицина




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #46 за 14.11.2025 > Тема "Порадниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#46 за 14.11.2025
ШПАРАГ╤ВКА – ФАЙНА Д╤ВКА!

У Галичин╕ квасолю часто називають шпараг╕вкою. Але це лише узагальнена назва багатьох сорт╕в ц╕╓╖ городньо╖ культури. Ут╕м, кожен з них ма╓ л╕кувальн╕ властивост╕. Квасоля багата б╕лками, в╕там╕ном ╢, який регулю╓ обм╕н речовин в орган╕зм╕. Страви з квасол╕ (супи, п’юре...) корисн╕ при г╕пацидних гастритах, атеросклероз╕ й порушенн╕ ритму серцево╖ д╕яльност╕. До реч╕, в╕дварену квасолю краще не солити.

Лушпиння квасол╕ використовують для л╕кування г╕пертон╕╖, хрон╕чних дерматоз╕в, ревматизму, запалень нирок, набряк╕в, спричинених нирковими недугами, цукрового д╕абету.

Що радить народна медицина?..

* * *

Регулярне вживання страв з квасол╕ (або само╖ в╕дварено╖ квасол╕) понижу╓ р╕вень цукру в кров╕.

* * *

При загостреному цукровому д╕абет╕ готують в╕двар ╕з засушених лушпиння квасол╕, листя чорниц╕, соломи в╕вса, нас╕ння льону (беруть в однаков╕й к╕лькост╕ за вагою):

-3 столов╕ ложки подр╕бнено╖ сум╕ш╕ залити окропом – 600 мл. Варити на малому вогн╕ 20 хвилин. Настоювати у закритому посуд╕ 20 хвилин. Проц╕дити. Цю порц╕ю випити протягом дня за 7-8 раз╕в у перервах м╕ж вживанням ╖ж╕.

* * *

Також при цукровому д╕абет╕:

-Взяти по 1 чайн╕й ложц╕ засушених подр╕бнених лушпиння квасол╕, листя м’яти перцево╖, кукурудзяних приймочок. Сум╕ш залити окропом – 300 мл. Варити 5-7 хвилин на малому вогн╕. Настоювати 10 хвилин у закритому посуд╕. Проц╕дити. Пити по 100 мл трич╕ на день за 15-20 хвилин до ╖ди.

* * *

При набряках, як╕ виникли внасл╕док хвороб нирок ╕ сечового м╕хура:

-5 столових ложок подр╕бненого сухого лушпиння квасол╕ залити окропом – 600 мл. Варити 10 хвилин. Настоювати у закритому посуд╕ 30 хвилин. Проц╕дити. Цю порц╕ю випити протягом дня малими ковтками.

Або:

-4 столов╕ ложки подр╕бненого сухого лушпиння квасол╕ звечора залити теплою водою – 800 мл. Настоювати м╕н╕мум 8 годин у теплому м╕сц╕. Вранц╕ проц╕дити. Пити по 200 мл чотири рази на день за 20 хвилин до ╖ди.

Процес л╕кування може бути тривалим.

* * *

Камен╕ у сечовому м╕хур╕:

-По 1 столов╕й ложц╕ засушених подр╕бнених лушпиння квасол╕, листя чорниц╕ ╕ кв╕ток терену звечора засипати у термос ╕ залити окропом – 600 мл. Настоювати м╕н╕мум 8 годин. Вранц╕ проц╕дити. Цю порц╕ю випити протягом дня за 6-7 раз╕в у перервах м╕ж вживанням ╖ж╕. Через 15 дн╕в л╕кування робити перерву на 2-3 дн╕. Протягом року – не б╕льше 5-6 курс╕в л╕кування.

* * *

Зовн╕шньо використовують квасою при екземах, висипах на шк╕р╕. Квасолю перемелюють на муку ╕ посипають нею уражен╕ д╕лянки. Заодно вживають чай, додаючи до нього трохи ц╕╓╖ муки.

* * *

Застереження! У декого надм╕рне вживання квасол╕ може призвести до вздуття живота (накопичення газ╕в), пронос╕в!

Тарас ЛЕХМАН

м. Шептицький

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #46 за 14.11.2025 > Тема "Порадниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=27421

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков