|
"Кримська Свiтлиця" > #45 за 07.11.2025 > Тема "Порадниця"
#45 за 07.11.2025
ДОСТУПНИЙ ЗАС╤Б В╤Д ГРИПУ
-Ягоди калини перетерти з цукром – 1:1. ╥сти по 1 столов╕й ложц╕ чотири рази на день (бажано у перервах м╕ж вживанням ╖ж╕). Протипоказано при пониженому тиску.
ПРИБОРКАТИ КАШЕЛЬ
-1 чайну ложку засушено╖ подр╕бнено╖ трави мильнянки (здеб╕льшого росте у горах, цв╕те у травн╕-червн╕) залити окропом – 200 мл. Настояти 10 хвилин у закритому посуд╕. Проц╕дити. Пити малими ковтками п╕д час приступ╕в кашлю.
ОБИРАЙТЕ ПРОФ╤ЛАКТИКУ!
П╕д час еп╕дем╕╖ грипу:
-1 чайну ложку засушено╖ подр╕бнено╖ трави чебрецю залити окропом – 200 мл. Настояти 20 хвилин у закритому посуд╕. Проц╕дити. Додати 1 чайну ложку меду. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до ╖ди.
НЕ ПОТРАПИТИ НА ГАЧОК...
Хворим з п╕двищеним тиском не рекомендоване надм╕рне (!) споживання риби, ╕кри, рибних ф╕ле, паштет╕в... Це може призвести до загострення недуги. Однак зовс╕м в╕дмовлятися в╕д «золото╖ рибки» не варто. Бо ╕ вона корисна, м╕стить фосфор. У такому раз╕ ╖жте ╖╖ зр╕дка.
ДЕЗИНФ╤КУ╢ РАНИ
-1 столову ложку засушеного подр╕бненого золотого кореня (род╕оли) залити окропом – 200 мл ╕ варити на малому вогн╕ 7-8 хвилин. Настоювати 1 годину у закритому посуд╕. Проц╕дити. Використовувати для промивання гн╕йних ран. Процедуру приймати трич╕ на день. Щоразу готувати св╕жий в╕двар.
Г╤БРИДИ НА ГОРОД╤
На присадибних д╕лянках у багатьох господар╕в виростають дивн╕ городн╕ культури-г╕бриди. Пос╕яли пор╕ч моркову ╕ червоний буряк чи моркву ╕ петрушку. Результат: подовгастий коренепл╕д моркви ма╓ кол╕р, як у червоного буряка; подовгасти коренепл╕д моркви б╕лий, яу к петрушки. Господар╕ жартома називають ╖х «морквобуряк» ╕ «морквопетрушка». В обох випадках на грядц╕ бачимо таки стебла моркви. Якщо коренеплоди спробувати на смак, то в╕дразу не збагнеш – чи то морква ╕ червоний буряк, чи то морква ╕ петрушка...
Але не нехтуйте ними, бо вони по╓днали у соб╕ к╕лька л╕кувальних властивостей:
-Св╕жий с╕к «морквобуряка» корисний при г╕пертон╕╖, очних захворюваннях; св╕жий с╕к «морквопетрушки» корисний при захворюваннях нирок, сечового м╕хура.
В обох випадках пити по 8-10 столових ложок на день у перервах м╕ж вживанням ╖ж╕.
РАК ШЛУНКА
Вживати сироп шипшини:
-Ш╕сть раз╕в на день по 1 столов╕й ложц╕.
ОСКОМА
З’╖ли кислого (наприклад, яблуко, лимон) ╕ в╕дразу в╕дчува╓те оскому?..
-Почист╕ть зуби содою, або пополощ╕ть ротову порожнину содовим розчином (1 чайна ложка соди на 200 мл тепло╖ води). Оскома мине.
ТР╤ЩИНИ НА ГУБАХ
-Зм╕шати с╕к моркви ╕ червоного буряка – 1:1. У сум╕ш вмочити клаптик вати ╕ зволожувати ним губи 5-6 раз╕в на день.
-╥сти фрукти, багат╕ на в╕там╕ни, бо причиною тр╕щин на губах може бути ав╕там╕ноз.
ГУЦУЛЬСЬКИЙ ДОСВ╤Д
У Карпатах, щоб вил╕кувати хворого в╕д ревматизму, до його н╕г клали маленьке ягня. Виявля╓ться, вовна «витягу╓» таку недугу. Чолов╕ков╕ бажано класти до н╕г ягнятко, а ж╕нц╕ – ягничку...
Тарас ЛЕХМАН
м. Шептицький Льв╕всько╖ област╕
"Кримська Свiтлиця" > #45 за 07.11.2025 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=27405
|