"Кримська Свiтлиця" > #21 за 23.05.2025 > Тема "Порадниця"
#21 за 23.05.2025
ЩАВЛЕВИЙ БОРЩ
Аби запоб╕гти пониженню кислотност╕ шлункового соку, потр╕бно част╕ше ╖сти щавлевий борщ. Кожна вправна господиня готу╓ його на власний розсуд ╕ смак. Т╕льки не забудьте додати до борщу поб╕льше щавлю. Але зважте на те, що така страва протипоказана при хворобах нирок ╕ сечового м╕хура.
ТРИ ПЕРЧИНИ
Якщо в╕дчува╓те важк╕сть у шлунку, пог╕ршилося травлення, тод╕ п╕сля сн╕данку чи об╕ду проковтн╕ть три перчини (зернятка чорного перцю) ╕ запийте теплою водою – 150-200 мл.
Категорично протипоказано при виразц╕ шлунка чи дванадцятипало╖ кишки.
БЕРЕЗОВИЙ ПОП╤Л
На в╕дкритому вогн╕ спалити стару березову кору. Поп╕л з╕брати у скляну банку. Ним дв╕ч╕-трич╕ на день посипати гн╕йн╕ рани.
Березову кору не варто заготовляти весною п╕д час руху сок╕в у дерева.
ТЕРТИЙ ХР╤Н З ОЛ╤╢Ю
Через переохолодження можуть виникати бол╕ у м’язах. Тод╕:
-Др╕бно тертий хр╕н покласти у скляну банку ╕ залити соняшниковою ол╕╓ю – 1:2. Посуд герметично закрити. Настоювати на сонячному м╕сц╕ 7 дн╕в. Не проц╕джувати. Втирати у м’язи трич╕ на день.
БЕЗЦ╤ННЕ НАС╤ННЯ
Народний зас╕б, як п╕дл╕кувати хвору печ╕нку:
-По 1 чайн╕й ложц╕ засушеного нас╕ння чорнобривц╕в й айстри звечора засипати у термос ╕ залити окропом – 0,5 л. Настоювати м╕н╕мум 8 годин. Вранц╕ проц╕дити. Випити протягом дня за чотири рази у перервах м╕ж вживанням ╖ж╕. Курс л╕кування – м╕сяць. Повторити через тиждень. Протягом року – 7-8 курс╕в л╕кування.
РОЗШИРЮ╢ СУДИНИ ГОЛОВНОГО МОЗКУ
-1 столову ложку засушеного подр╕бненого кореня кульбаби в╕дварити у 0,5 л води. Довести до кип╕ння ╕ варити на малому вогн╕ 20 хвилин). Настоювати 1 годину у закритому посуд╕. Проц╕дити. Цю порц╕ювипити протягом дня за три рази у перервах м╕ж вживанням ╖ж╕.
СПАТИ НА ОЧЕРЕТ╤
П╕дстилка з сухого очерету л╕ку╓ радикул╕т. ╥╖ сл╕д накрити лляним полотном. Можливо, що на н╕й не вельми зручно спати, але корисно. П╕дстилку потр╕бно зм╕нювати щотижня.
ПИТИ, ЯК ЧАЙ
Привс╕х хворобах нирок:
-Листя суниц╕ л╕сово╖ засушити, подр╕бнити, запарювати окропом ╕ пити, як чай. Денну норму вживання встановлюють ╕ндив╕дуально. Процес л╕кування може бути тривалим.
КАЛИНА ЧИ МАЛИНА?..
Щоб понизити п╕двищену температуру, яка виникла внасл╕док застуди, краще ╖сти калинове, а не малинове варення. Денна норма – 3-4 столов╕ ложки для дорослих, а для д╕тей – 3-4 чайн╕ ложки. Хоч калина г╕рка ╕ кисла, д╕ти в╕д не╖ часто в╕дмовляються, але при застуд╕ вельми корисна.
Застереження! Калина категорично протипоказана при пониженому тиску!
ЗБЕРЕГТИ З╤Р
-Зм╕шати у сп╕вв╕дношенн╕ 1:1 соки коренеплод╕в моркви ╕ петрушки. Отриманим коктейлем промивати оч╕ вранц╕ та ввечер╕. Для процедур використовувати т╕льки св╕ж╕ соки (збер╕гати у холодному м╕сц╕ у герметично закритому посуд╕ не б╕льше 12 годин). Курс л╕кування – 21 день. Повторити через 7-8 дн╕в. Протягом року – 7-8 курс╕в л╕кування.
Тарас ЛЕХМАН
м. Шептицький Льв╕всько╖ област╕
"Кримська Свiтлиця" > #21 за 23.05.2025 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=27002
|