Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (4600)
З потоку життя (7298)
Душі криниця (4291)
Українці мої... (1719)
Резонанс (2369)
Урок української (1007)
"Білі плями" історії (1873)
Крим - наш дім (1481)
"Будьмо!" (273)
Ми єсть народ? (257)
Бути чи не бути? (479)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (284)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
БДЖОЛОТЕРАП╤Я
Народна медицина


ВЕСЕЛКА ЗНИЗИТЬ ТИСК
Народна медицина


ГЛ╤Д В╤Д БАГАТЬОХ Б╤Д
Народна медицина


РОСТУТЬ МАЛЬВИ Б╤ЛЯ ХАТИ...
Народна медицина


ПРИЙШОВ ЧАС НА ВИНОГРАД
Народна медицина




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #12 за 21.03.2025 > Тема "Порадниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#12 за 21.03.2025
БРАКУ╢ В╤ТАМ╤НУ «А»

Коли орган╕зму не вистача╓ в╕там╕ну «А», сохне ╕ лущиться шк╕ра, червон╕ють ╕ сльозяться оч╕, пог╕ршу╓ться з╕р, тод╕, як найдоступн╕ш╕ л╕ки, вживайте вершкове масло, червоний буряк, червон╕ ╕ жовт╕ яблука, зелень петрушки. Неабияк допоможуть листя кропиви дводоно╖ ╕ смородини, з яких готують салати.

СПОРИШЕВ╤ НАСТОЯНКА ╤ ЧАЙ

П╕двищу╓ здатн╕сть згортання кров╕ настоянка з╕ споришу:

-50 г св╕жо╖ подр╕бнено╖ трави (збирати краще у липн╕-серпн╕) залити гор╕лкою – 0,5 л. Посуд герметично закрити. Настоювати 14 дн╕в у темному, але теплому м╕сц╕. Проц╕дити. Дал╕ настоянку збер╕гати у холодному м╕сц╕. Пити по 1 чайн╕й ложц╕ чотири рази на день за 20 хвилин до ╖ди. Не зловживати!

-Також готують чай з╕ споришу: 1 чайна ложка засушено╖ подр╕бнено╖ трави на 200 мл окропу. ╤ в╕н сприя╓ згортанню кров╕. Протягом дня випити дв╕ таких порц╕╖.

ХВОРОБИ ЛЕГЕНЬ

Чай з медунки л╕карсько╖ (заготовляють усю наземну частину рослини п╕д час ╖╖ цв╕т╕ння у кв╕тн╕-травн╕) корисний при вс╕х легеневих захворюваннях. Готують з розрахунку:

-1-2 чайн╕ ложки засушено╖ подр╕бнено╖ медунки на 200 мл окропу. Запарюють так само, як звичайний чай. Проц╕джують. Протягом дня випити 2-3 таких порц╕╖.

МАСТИТ НЕ РАДИЙ БУЗИН╤

-Св╕ж╕ ягоди бузини чорно╖ засипати цукром – 1:1. (Беруть за вагою). Для цього використовують скляний посуд (банку). Засипають р╕вном╕рно – спочатку кладуть у банку 1-2 жмен╕ яг╕д бузини, а поверх насипають цукор. ╤ так шар за шаром аж по «в╕нця» банки. Зважте, що зверху ма╓ бути шар цукру. Ставлять на сонячне м╕сце, але банку не закривають кришкою, а лише марлею. Як т╕льки ягоди пустять с╕к, банку закривають кришкою ╕ ставлять у холодильник, щоб ягоди не бродили. С╕к вживають до ╖ди вранц╕ та ввечер╕ по 1 десертн╕й ложц╕. Процес л╕кування може бути тривалим.

Л╤ТН╤Й САЛАТ

Для зм╕цнення ╕мун╕тету, збагачення орган╕зму в╕там╕нами:

-Взяти в однаков╕й к╕лькост╕ (за вагою) кор╕андр, базил╕к, петрушку, любисток, кропиву дводомну, пастернак, мел╕су. Св╕ж╕ рослини (наземну частину) ретельно помити, подр╕бнити ╕ перем╕шати. До смаку додати ол╕╖, сол╕, перцю... Денна норма споживання – 200-300 г. Скористайтеся сезоном!

Застереження! Якщо потерпа╓те в╕д ожир╕ння, тод╕ до салату не додавайте майонезу чи сметани (вершк╕в). Салат буде ╕ так смачним та корисним.

УСУВА╢ ЗУБНИЙ НАЛ╤Т

Молодий зелений колосок пшениц╕ розтерти у долонях ╕ пожувати впродовж 10-15 хвилин. Урот╕ ма╓ утворитися «жуйка», але не ковтати ╖╖. На жаль, таке «чищення» зуб╕в належить до сезонних.

ЛАСУЙТЕ СУНИЦЯМИ, АЛЕ Т╤ЛЬКИ Л╤СОВИМИ

Кажуть, якщо по╖сти тижн╕в зо два св╕жих л╕сових суниць (денна норма споживання – 300-400 г), то гарне самопочуття вам гарантоване на р╕к. Ц╕ ягоди допомагають у л╕куванн╕ подагри, атеросклерозу, г╕пертон╕╖, захворювань суглоб╕в, виводять камен╕ з жовчного ╕ сечового м╕хур╕в, покращують з╕р.

Застереження: при вживанн╕ суниць можлив╕ алерг╕чн╕ прояви. У такому раз╕ денну норму споживання обмежують до 50-60 г. Але в╕д л╕сових суниць в╕дмовлятися не варто!

ПОМ╤ЧНИЙ КОМПРЕС

Якщо болить голова ╕ п╕двищена температура:

-В╕зьм╕ть св╕ж╕ листки червоного буряка, змоч╕ть в оцт╕ ╕ приклад╕ть ╖х до скронь ╕ чола. К╕льк╕сть ╕ тривал╕сть процедур протягом дня – дов╕льна.

РЕГУЛЯРНО...

При сильних регулярних боляхголови вмивають голову у в╕двар╕ любистку (2 жмен╕ с╕жого або 3-4 жмен╕ засушеного на 5 л води). Процедуру приймати 3-4 рази на тиждень, краще ввечер╕ перед сном.

Аналог╕чно готують ╕ використовують в╕двар з листя лопуха.

ГОСТР╤ БОЛ╤ В СУГЛОБАХ

-16 св╕жих плод╕в каштан╕в перемолоти на м’ясорубц╕, перекласти у л╕трову банку ╕ залити 0,5 л нашатирного спирту. Посуд герметично закрити. Настоювати 8 дн╕в на сонц╕. Цю «кашку» викладають на марлю, складену вчетверо, ╕ прикладають на 20-25 хвилин до болючих м╕сць. Перед тим ╖х змащують жиром. Зверху «кашку» у марл╕ обгортають вощеним папером ╕ товстою шерстяною тканиною. Процедуру приймати на н╕ч.

На жаль, л╕кування належить до сезонних. Адже використовують т╕льки св╕ж╕ плоди каштан╕в, як╕ ще не впали з дерева. Протягом сезону прийняти 4-5 процедур.

ХОЧ ПУСТОЦВ╤Т, ТА КОРИСНИЙ

Як т╕льки цв╕туть о╕рки, господин╕ ретельно придивляються до них ╕ зривають пустоцв╕т, бо з такого плод╕в не буде. Але наст╕й з пустоцв╕ту корисний, як жовчог╕нний зас╕б:

-1 столову ложку засушеного подр╕бненого пустоцв╕ту запарити у 200 мл окропу. Настоювати у закритому посуд╕ 20 хвилин. Проц╕дити. Протягом дня випити дв╕ таких порц╕╖.

ЗОЛОТИЙ КОР╤НЬ РОД╤ОЛИ

-1 столову ложку засушеного подр╕бненого кореня род╕оли трояндово╖ (рослина росте переважно у Карпатах) звечора засипати у термос ╕ залити окропом – 200 мл. Настоювати м╕н╕мум 10 годин. Вранц╕ проц╕дити. Насто╓м промивати гн╕йн╕ рани. Процедуру приймати трич╕ на день.

Кор╕нь заготовляють восени.

Тарас ЛЕХМАН

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #12 за 21.03.2025 > Тема "Порадниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=26833

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков