Пухирц╕ у горл╕, гн╕йн╕ нариви:
-7 перчин чорного перцю залити 200 мл окропу. Варити на малому вогн╕ 3-4 хвилини. Настояти до л╕тепло╖ температури у закритому посуд╕. Проц╕дити. Цю порц╕ю випити малими ковтками за 3-4 рази протягом дня. Щоразу ╖сти (закусувати) по третин╕й чайно╖ ложки теплого вершкового масла (гр╕ють на водян╕й бан╕).
Застереження: протипоказано при виразц╕ шлунка чи дванадцятипало╖ кишки!
ЗМАЩУЮТЬ ГАСОМ
Запалення горла, анг╕на:
-Намотати на тонку паличку вату, або взяти аптечну паличку для чищення вух (так буде зручн╕ше), змочити ╖╖ у нафт╕ (гас╕), змащувати горло вранц╕ та ввечер╕.
У давн╕ш╕ часи це був один з найперших засоб╕в л╕кування горла.
ЗАВАРЮЮТЬ НА ПИВ╤
Л╕куючи туберкульоз легень:
-1 чайну ложку подр╕бненого кореня полину г╕ркого (щойно заготовленого або засушеного) заварити на пив╕ – 200 мл.Остудити у закритому посуд╕ до л╕тепло╖ температури. Проц╕дити. Додати 1 чайну ложку меду. Добре розм╕шати. Випити за раз. Але таку порц╕ю вживають лише раз на день, бажано перед об╕дом. Пиво ма╓ бути легким, св╕тлим.
ПОРЯТУНОК В╤Д М╤ГРЕН╤
-До 200 мл тепло╖ води додати 1 чайну ложку яблучного оцту й 1 чайну ложку меду. Добре розм╕шати. Протягом дня випити 2-3 таких порц╕╖. У раз╕ сильних приступ╕в м╕грен╕ – 4 порц╕╖. Приймати у перервах м╕ж вживанням ╖ж╕. Протипоказано при цукровому д╕абет╕ й алерг╕╖ на мед.
ТРИЛ╤ТН╤Й СТОЛ╤ТНИК
Коли нестерпн╕ бол╕ у шлунку:
-Зр╕зати листок трил╕тнього стол╕тника, очистити в╕д колючок, добре помити, тр╕шечки нагр╕ти над плитою ╕ з’╖сти 50 г листка. Щоб хоч трохи позбутися г╕ркого присмаку, умочуйте його в цукор або мед. П╕сля цього бажано лягти на правий б╕к ╕ полежати 30 хвилин. Добре, якщо вдасться заснути.
Р╤ВЕНЬ ЦУКРУ ЗАШКАЛЮ╢
Св╕жий с╕к з листк╕в алое (беруть трир╕чну рослину) знижу╓ р╕вень цукру в кров╕. При загостренн╕ недуги пити по 1 чайн╕й ложц╕ 4-5 раз╕в на день у перервах м╕ж вживанням ╖ж╕.
Також важливо дотримуватись спокою, уникати стрес╕в.
МУДР╤ МАРГАРИТКИ
При д╕аре╖, проносах використовують в╕двар з маргариток (у народ╕ ╖х називають «маленькими ромашками», «м╕н╕-ромашками»). Заготовляють маргаритки весною п╕д час цв╕т╕ння:
-1 столову ложку засушено╖ подр╕бнено╖ рослини залити теплою водою – 200 мл. Довести до кип╕ння ╕ гр╕ти на малому вогн╕ 3-4 хвилини. Настоювати у закритому посуд╕ 30 хвилин. Проц╕дити. Протягом дня випити дв╕ таких порц╕╖ у перервах м╕ж вживанням ╖ж╕.
П╤СЛЯ БЕЗСОННО╥ НОЧ╤
Насамперед потр╕бно випити достатню к╕льк╕сть чисто╖ джерельно╖ води. Адже п╕сля безсонно╖ноч╕ орган╕зм зневодню╓ться. Води пити не холодну, а л╕теплу.
Допоможуть оговтатися контрастний душ або тепла ванна з поступовим охолодженням.
ЧАСТ╤ КРОВОТЕЧ╤ З НОСА
-1 столову ложку кукурудзяних рилець (св╕жих або засушених) засипати у термос ╕ залити окропом – 200 мл. Настоювати м╕н╕мум 2 години. Проц╕дити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до ╖ди, або через годину п╕сля ╖ди.
ЛОПУХ ВТАМУ╢ Б╤ЛЬ
Якщо в╕дчува╓те нестерпний б╕ль у суглобах, то це може бути ознакою захворювання на ревматизм. Тод╕:
-До болючих м╕сць прикладайте на н╕ч св╕же листя лопуха. Прикладати бажано нижньою стороною. На жаль, л╕кування належить до сезонних.
Тарас ЛЕХМАН
м. Шептицький Льв╕всько╖ област╕