"Кримська Свiтлиця" > #23 за 09.06.2023 > Тема "Порадниця"
#23 за 09.06.2023
ПОЛ╤В╤ТАМ╤Н – У ГОРОБИН╤ ╤ ШИПШИН╤
Щоб покращити ╕мун╕тет орган╕зму, приготуйте пол╕в╕там╕нний чай:
-1 столову ложку засушених плод╕в горобини червоно╖ й половину столово╖ ложки засушених плод╕в шипшини (але не б╕льше семи яг╕д) залити окропом – 400 мл. Варити 10 хвилин. Залишити на добу у закрит╕й емальован╕й посудин╕. Проц╕дити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 30 хвилин до ╖ди. Для смаку можна додати меду або цукру. Вживати не б╕льше протягом м╕сяця. Повторити, якщо необх╕дно, через м╕сяць.
ЗБУДЖЕНА НЕРВОВА СИСТЕМА
-1 чайну ложку засушених подр╕бнених кв╕т╕в глоду залити окропом – 200 мл. Настояти 20 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 30 хвилин до ╖ди.
Кв╕ти глоду можна зам╕нити кропивою серцевою (народна назва рослини – «пустирник»). Приготування ╕ вживання настою – аналог╕чне, але брати 1 десертну ложку сировини на 200 мл окропу.
ЩО ВИВОДИТЬ СОЛ╤…
Попустити через м’ясорубку 250 г коренеплод╕в ╕ 150 г листя петрушки, 250 г лимон╕в з╕ шк╕ркою, але без зерняток. Додати 300 г меду. Добре розм╕шати. Сум╕ш збер╕гати у холодильнику, у закритому скляному посуд╕:
-Вживати по 1 чайн╕й ложц╕ трич╕ на день за 1 годину до ╖ди. Курс л╕кування – м╕сяць. Повторити через п╕втора-два м╕сяц╕. ╤ так, допоки не зак╕нчиться сум╕ш. Якщо необх╕дно, то повторити через 5-6 м╕сяц╕в.
БУРЯЧОК – У ГОРЩИК
Борщ з молодого червоного буряка – корисна ╕ л╕кувальна страва для г╕пертон╕к╕в. Буряк у борщ╕ ма╓ становити половину маси у сп╕вв╕дношенн╕ з ус╕ма ╕ншими городн╕ми культурами – картоплею, капустою, морковою, петрушкою…
Колись такий борщ варили виключно у глиняних горщиках. Тод╕ в╕н набував неповторного смаку.
СКР╤ПЛЮ╢ РИС
У раз╕ пог╕ршення травлення, розлад╕в шлунку пийте гарячу рисову юшку (в╕двар). Приготування:
-4-5 столов╕ ложки рису на 1 л води. Варити до повно╖ готовност╕.
╤ рис не зашкодить…
ПРАГНЕННЯ СХУДНУТИ
Зам╕сть ситно╖ вечер╕ з’╖сти два середн╕х пом╕дори, очищених в╕д шк╕рки. Дотримуватися тако╖ веч╕рньо╖ д╕╓ти протягом м╕сяця.
РОЗР╤ДЖЕННЯ КРОВ╤
Якщо у вас згущена кров, трапля╓ться, що важко взяти ╖╖ на анал╕з:
-Вранц╕ та ввечер╕ (за 30 хвилин до ╖ди) пийте по 1 чайн╕й ложц╕ часникового соку. Вживати потр╕бно 10-12 дн╕в посп╕ль, а пот╕м зробити перерву на 21-25 дн╕в.
Протягом дня доречно з’╖дати 4-5 червоних яблук. Допоможуть ╕ плоди к╕в╕.
ЩОБ ГОЛОВА НЕ БОЛ╤ЛА
-У пром╕жках м╕ж вживанням ╖ж╕ пити чотири рази на день по 50 мл св╕жого соку з яг╕д смородини чорно╖. Скористайтеся сезоном! Це буде корисним ╕ для проф╕лактики, запоб╕гатиме виникненню головного болю.
НА ЧАС╤!
Зас╕б в╕д укус╕в комар╕в:
-Зм╕шати в однаков╕й к╕лькост╕ шампунь, соняшникову ол╕ю й оцет. Отриманою в’язкою сум╕шшю змащувати в╕дкрит╕ д╕лянки шк╕ри. Аж тод╕ йд╕ть у л╕с, працюйте на грядц╕. Але в╕зьм╕ть з╕ собою власноруч приготовлений «антикомарин». Процедуру зволоження шк╕ри доведеться час в╕д часу повторювати.
ОЗДОРОВИТИ КРОВ
Шк╕рн╕ захворювання (висипи, лиша╖, фурункули…) часто св╕дчать про хвороби кров╕. Для ╖╖ оздоровлення п’ють березовий с╕к (св╕жий, консервований). Денна норма – хоча б 600 мл. Тобто, по 200 мл трич╕ на день, або по 150 мл чотири рази на день.
ОБМ╤Н РЕЧОВИН
Молоде св╕же листя моркви покращу╓ обм╕н речовин в орган╕зм╕:
-2 столов╕ ложки подр╕бнено╖ сировини залити окропом – 0,5 л. Кип’ятити на малому вогн╕ 3 хвилини. Настояти 30 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Цю порц╕ю випити протягом дня за 4-5 раз╕в у пром╕жках м╕ж вживанням ╖ж╕.
П╤ДСОЛОД╤ТЬ МОЛОКО
Матерям! Щоб ваше молоко було для немовлятка солодким, щодня ╖жте по 100 г др╕бно натерто╖ моркви з цукром. (Цукор додають ╕ндив╕дуально до смаку).
УСКЛАДНЕННЯ?..
Для покращення сечовид╕лення добре пити в╕двар з молодого листя петрушки. Денна норма:
-2 столов╕ ложки щойно заготовлено╖ подр╕бнено╖ сировини на 800 мл води. Довести до кип╕ння ╕ кип’ятити на малому вогн╕ 3 хвилини. Настояти 30 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Перед вживанням проц╕дити.
КИСЛА КИСЛИЦЯ ШЛУНКУ ЗНАДОБИТЬСЯ
Плоди дико╖ яблун╕ (народн╕ назви – дичка, кислиця, кисличка) у св╕жому вигляд╕, як правило, не споживають. Вони надто кисл╕, тверд╕, викликають оскому, подразнення шлунка. Але з них готують узвар у раз╕ понижено╖ кислотност╕ шлункового соку:
-100 г подр╕бнених засушених плод╕в (обов’язково вилучають зернятка) на 2 л води. Довести до кип╕ння ╕ кип’ятити 7-8 хвилин на малому вогн╕. Настояти 1 годину у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Денну норму споживання встановлюють ╕ндив╕дуально. Пити т╕льки у раз╕ загострення недуги.
ЗАС╤Б ЗАПОБ╤ГАННЯ
Той, хто регулярно п’╓ ромашковий чай, п╕дпада╓ меншому ризику захвор╕ти на онколог╕ю. Оптимальне приготування:
-1 чайна ложка засушено╖ подр╕бнено╖ ромашки (якщо не заготовили, то можна придбати в аптеках) на 200 мл окропу. Настоювати 10 хвилин. Перед вживанням проц╕дити. Протягом дня пийте ст╕льки порц╕й, ск╕льки смаку╓. Меду чи цукру краще не додавати.
Застереження: чай з ромашки не вживають при пониженому тиску. Вона д╕╓ заспок╕йливо, спричиня╓ сонлив╕сть.
ПОДАЛ╤ В╤Д ПОДАГРИ
-Соснов╕ бруньки подр╕бнюють, запарюють окропом (потр╕бно настояти хоча б 10 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою), перекладають у марлю ╕ гарячим (як т╕льки зможете витримати) накладають на хвор╕ суглоби. К╕льк╕сть ╕ тривал╕сть процедур протягом дня – дов╕льна. Але на н╕ч перед сном приймайте ╖╖ хоча б упродовж 30 хвилин.
Застереження: будьте обачними, щоб не отримати оп╕к╕в на шк╕р╕!
Тарас ЛЕХМАН
м. Червоноград Льв╕всько╖ област╕
"Кримська Свiтлиця" > #23 за 09.06.2023 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=25212
|