"Кримська Свiтлиця" > #41 за 08.10.2004 > Тема "З потоку життя"
#41 за 08.10.2004
"Чорний доктор" і "Чорний полковник" потрапили у музей
Віктор ХОМЕНКО.
Під Судаком у дегустаційній залі перед входом у завод "Архадерессе" - (древньогрецькою й тюркською мовами - "стародавні підвали у скелях), відкрили музей історії унікального виноробного підприємства. Тут - у колисці вітчизняного виготовлення вин, можна ознайомитися з древніми й сучасними секретами мистецтва приготування витончених напоїв з виноградних грон рідкісних, давніх добірних сортів Екім Кара, Кефесія, Джеват, Крона, які зростають лише в коньячно-винній Сонячній (Козській) долині. Її вважають батьківщиною вітчизняного виноградарства й виноробства. Експонати ведуть свій родовід з перших давилень, гігантських посудин настоювання й витримки, амфор для перевезення вина древніх греків, архівних матеріалів заснування заводу в 1888 році патріархом кримського виноробства Левом Голіциним до сучасних здобутків творців елітних напоїв, серед яких й уславлені цілющі вина "Чорний доктор" й "Чорний полковник". Їх виготовляє лише це підприємство, бо унікальні якості тутешніх вин відтворити в інших місцях не може ніхто. Завдяки професіоналам "Архадерессе", котрі проводять тут екскурсії й дегустації, музей став ще одним активним пропагандистом культури винопиття, хранителем й розповсюджувачем унікальних фактів про тонкощі мистецтва виноградарства й виноробства, які зберегли у віках усі численні народи, що заселяли південно-східне узбережжя Криму. Тут усім бажаючим розкажуть, як насолоджувалися якістю місцевих вин ще древні греки, що жили на мисі Меганом у тодішньому місті Афінеон (ІV ст. до н. е.), як у середні віки Сонячна долина, древня Козія, стала одним з найвідоміших районів світового виноробства, що відразу й назавжди прикував увагу німців й французів - законодавців цієї галузі. Як наш земляк - граф Кочубей - міністр внутрішніх справ за царювання Олександра І, відкрив у цій чарівній спекотній місцині перше в Російській імперії училище виноградарів й виноробів. А через пів-віку, в 1828 році, на Південному березі Криму відкрили друге подібне училище в урочищі Магарач. Як за десять років невтомної праці у скелях були вирубані унікальні штреки й галереї - винні підвали "Архадерессе", на спорудження яких було витрачено понад 1 мільйон 200 тисяч золотом. Але й віддача не забарилася. Вина, які тут почали виробляти, відразу ж помітили у всьому світі, відзначили найвищими нагородами на престижних виставках у Києві, Парижі, Лондоні, Льєжі й Афінах. Саме вони стали прототипом й еталоном виробництва й витримки десертних й міцних вин для всіх наступних заводів Криму й Півдня України. У підвалах "Архадерессе" збереглася старовинна плита із зображенням фамільного герба давнього власника цих земель: викарбуваний орел "чернігівської печатки". Експозиції новоствореного музею нагадують: четвертий син князя Михайла Чернігівського - князь Мстислав Карачевський був родоначальником багатьох княжих генеалогічних гілок. У всіх їхніх нащадків на родовому гербі обов`язково зображено стародавній герб Чернігова: "у золотому полі чорний орел, із золотою на главі короною, з розпростертими крилами, що тримає в лапі золотий хрест". Саме ця емблема прикрасила етикетки всіх найдобірнішого гатунку напоїв з виноградників "Архадерессе", тож, як і вони - стала відомою у всьому світі. Новий кримський музей возвеличує, оспівану ще древніми поетами, художни-ками й мислителями, виноградну лозу. Розповідає, як секрети виготовлення вина передавалися з покоління у покоління. Якими таємницями й легендами було оточено у всі віки народження напою, що супроводжує людство з початку цивілізації. Як в глибоких підвалах, під тяжкими кам'яними монолітами дорогоцінне вино дозріває й набирає силу вишуканого напою. Зібрані матеріали настільки унікальні й безцінні, що викликають цікавість та стають у пригоді й професіоналам виготовлення вин. Адже місцеві майстри догляду за виноградниками діляться тут секретами того, як домогтися, щоб протягом століть пропечені сонцем й рясно политі потом трударів плантації зберегли вірність своїм унікальним аборигенним сортам. Вони кажуть: щоб стати прекрасною - лоза повинна страждати й міцнішати, а трударі втомитися, плекаючи її. Адже зробити чудове вино - це мистецтво, а воно - це завжди важка праця. Саме так, крізь віки, старанним доглядом склалися диво-плантації цих приморських долин. Підкреслюють: найкраще вино - то результат не лише унікальних умов зростання лози, а й відшліфованої віками агротехніки її вирощення, об'єднаних задля того, щоб отримати найщедріший урожай винограду чарівними спілими й вишуканими сонячними гронами. Нагадують: древнє мистецтво виноградарства й виноробства, вдосконалене поколіннями наших земляків, це незаперечне свідчення рівня цивілізованості країни. До наступної весни відвідини музею унікальних напоїв будуть безплатними, як і перші дегустації. Кожна з них тут - це свято, зустріч з яскравими, неповторними зразками, створеними майстерними виноробами. Але лише за умови дотримання багатьох правил культурного споживання напоїв, віднайдених, розроблених, вдосконалених й затверджених не одним поколінням тонких цінителів, спеціалістів й учених. В затишних, прекрасно оформлених де-густаційних залах "Архадерессе" можна сповна оцінити неповторні якості вин Сонячної долини. Тут дізнаються, як відрізнити на смак й вигляд від надто поширеної нині біди - пошесті масового фальсифікату, благородну "Мадеру Кримську", оцінені чотирма золотими медалями "Портвейн Червоний Кримський" і п'ятьма золо-тими й срібною медалями "Портвейн Білий Кримський", й, нарешті, найрідкіснішу марку, яка має безліч нагород, - цілюще десерт-не вино "Чорний доктор", наз-ване так за найменням основ-ного використовуваного сорту винограду Екім Кара. Право на виготовлення цього вина з унікальними бактерицидними властивостями у всьому світі має лише завод "Сонячна Долина". Як й на плекання ще одного цілющого місцевого унікуму - "Чорний полковник", назва якого походить теж від назви сорту винограду - Джеват Кара. Та, навіть поруч з цими унікумами, пальму першості на найпрестижніших міжнародних конкурсах й дегустаціях традиційно отримує ще одна рідкісна марка вина - "Сонячна Долина", створена тут в 50-х роках минулого століття. Пріоритет виготовлення цього десертного напою, який має 6 золотих й 5 срібних медалей, а викохують з суміші аж понад двадцяти аборигенних сортів винограду, теж належить виключно заводу "Сонячна Долина". Серед найелітніших виробів й білий портвейн "Сурож", нове міцне марочне вино "Золота фотруна", розроблене виноробами-технологами. Їх теж готують з благородних, але вже білих аборигенних сортів винограду: Сари Пандас, Кок Пандас, Солдайя, Кокуру, Ркацителі, Сонячнодолинського, Капсельського, які зберігають відданість неповторним й складним ґрунтово-кліматичним умовам долини. Причому аборигенні сорти надають винам відтінки неповторного аромату з присмаком східних екзотичних фруктів, а європейські підкреслюють вишуканість й гармонію. А кам'янисті ґрунти містять чимало кременю, який здавна називали "збройним", присутність якого - ознака отримання витончених, благородних вин. Всі понад 10 назв й видів десертних і марочних напоїв витримують у тиші й спокої підземель, обов`язково в дубових бочках й лише постійній температурі не менше трьох років. Саме за цей відрізок часу різні вина набувають чарівної краси - то темних, то сонячно-бурштинових тонів. Ці вина здатні творити дива оздоровлення: зарубцьовують ушкодження шлунка, виводять токсини, тонізують, дають прекрасні результати при перевтомі, відновлюють енергетичний потенціал організму, їх застосовують як чудовий профілактичний і терапевтичний засіб, навіть... як протиотруту від укусів змій. - Головним завданням виноградарів й виноробів старовинного підприємства, у щоденній невсипущій праці, залишається збереження класичних вітчизняних тра-дицій та щонайвища якість вина, - говорить відомий винороб, автор багатьох патентів власне винайдених сортів вин й способів їх виробництва, доктор економічних наук, академік Міжнародної академії виноградарства й виноробства й Української технологічної академії, директор заводу "Сонячна Долина" Ревазі Климентійович Рубенія. Серед відомих у світі понад 10 тисяч сортів винограду, більшість з яких використовують для виготовлення вина, кримські сорти цієї місцевості належать до найчудодійніших й цілющих. Бо якість вина визначається не лише сортом і кліматом, а й досвідом, майстерністю й інтуїцією та фантазією винороба. На найпрестижніших міжнародних конкурсах й дегустаціях вина Сонячної долини удостоєні майже шістдесятьма золотими й тридцятьма срібними медалями, багатьма кубками Гран-прі. Навіть на аукціоні "Сотбі" в Англії рідкісний "Чорний доктор" незмінно займає перші місця. Головне правило, якого потрібно дотримуватися, щоб отримувати насолоду від вина, - міра його споживання, адже наше життя надто коротке й безцінне, щоб пити кепське вино. Міцнішає Україна, тож унікальні вина Сонячної долини переходять у ранг повсякденних напоїв. Приємно, що наше життя все частіше починають прикрашати вишукані, навіть розкішні вітчизняні трунки, які заслужено вважаються одними з кращих у світі. ...Тут переконуєшся: саме поєднання своєрідного характеру чарівної Сонячної долини з її вічним ніжним фруктово-медовим букетом пахощів, які розносить морський бриз, зберігаючи витончені тони, набуті винами у процесі витримки в стародавніх підвалах, безнастанна праця і творчість, роблять ці напої такими неповторними, досконалими й улюбленими у справжніх цінителів, даруючи людям сили, здоров'я й довголіття.
"Кримська Свiтлиця" > #41 за 08.10.2004 > Тема "З потоку життя"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=2492
|