"Кримська Свiтлиця" > #43 за 28.10.2022 > Тема "Порадниця"
#43 за 28.10.2022
З ДВОХ ДЕРЕВ
Вмивайте голову у в╕двар╕ кори дуба ╕ верби:
- По три столових ложки сировини на 6-7 л води. Довести до кип╕ння ╕ кип'ятити 10 хвилин. Настояти у посуд╕ п╕д кришкою до оптимально╖ для миття голови температури. Перед миттям проц╕дити. Приймати процедуру дв╕ч╕ на тиждень.
Кора дуба зм╕цню╓ кор╕нц╕ волосся, а кора верби живить ╖х.
ВМИВА╢МО ОЧ╤
Коли в╕д перевтоми очей пог╕ршу╓ться з╕р, та й сам╕ оч╕ печуть:
- Св╕жий с╕к моркви розбавити теплою водою - 1:1. У сум╕ш╕ змочувати тонку лляну тканину ╕ прикладати до очей. К╕льк╕сть ╕ тривал╕сть процедур протягом дня - дов╕льна.
Також корисно пити сам морквяний с╕к. Хоча б 150 мл на день.
ПОСИЛЮ╢ З╤Р
Виявля╓ться, що сира цибуля здатна посилювати з╕р. Отож, одна цибулинка на день з╕ скибкою чорного хл╕ба не зашкодить.
«НА ХОДУ»
Не варто курити «на ходу». Бо внасл╕док руху леген╕ працюють активн╕ше, в╕дтак у них потрапля╓ в╕д цигарки б╕льше шк╕дливих речовин. Краще постояти (посид╕ти) ╕ перекурити. А ще краще - забути про цигарки!
ПОЗБАВЛЯ╢ ПОТЯГУ
Год╕ стриматися в╕д надм╕рного вживання алкоголю?.. Тод╕:
- 1 столову ложку засушеного подр╕бненого листя любистку залити окропом - 0,5 л. Настояти 30 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Протягом дня випити за 3-4 рази.
Не зашкодить ╕ таке: коли готу╓те борщ з червоного буряка, то додайте до нього к╕лька св╕жих листичк╕в любистку.
ЩОБ НЕ П╤ТН╤ЛИ НОГИ
- 3-4 жмен╕ шкарлуп волоських гор╕х╕в разом з перетинками ядер кип'ятити впродовж 10 хвилин у 6-7 л води. Посуд накрити кришкою. Коли вода досягне оптимально╖ температури, парте ноги. Перед тим проц╕джувати воду не обов'язково. Процедуру приймати 3-4 оази на тиждень, краще ввечер╕ перед сном.
В'ЯЖУЧИЙ ЗАС╤Б
Рев╕нь городн╕й використовують у народн╕й медицин╕ як в'яжучий зас╕б при шлункових розладах:
- 1 столову ложку подр╕бненого кореня рослини залити теплою водою - 200 мл. Довести до кип╕ння ╕ кип'ятити на малому вогн╕ 10 хвилин. Настояти 20 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити по 1 столов╕й ложц╕ 5-6 раз╕в на день. А ось надм╕рне вживання такого в╕двару може призвести до проносу.
РАХ╤Т
Тим, у кого «крихк╕» к╕стки, народн╕ зц╕лител╕ радять ╖сти якомога б╕льше смажено╖ (печено╖) р╕чково╖ риби. У н╕й багато фосфору, кальц╕ю, ╕нших елемент╕в, необх╕дних для зм╕цнення к╕сток.
Рибна «д╕╓та» особливо корисна для старших людей, а також для д╕тей, у яких п╕дозрюють захворювання на рах╕т.
«СР╤БНА ВОДА»
Увечер╕ при повному м╕сяц╕ поставте на п╕дв╕коння склянку (200 мл) за ср╕бною ложкою ╕ наповн╕ть ╖╖ водою. Вранц╕ цю воду випийте натще малими ковтками.
Зц╕лител╕ вважають, що «ср╕бна вода», настояна п╕д повним м╕сяцем, в╕дновлю╓ функц╕╖ печ╕нки.
МУДРА ГОЛОВА - НЕ БОЛИТЬ!
Старш╕ люди стверджують:
- Хто взимку носить шапку з кролячого хутра, у того р╕дше болить голова.
При радикул╕т╕ доречно носити кролячу шубу...
ЛИСТОК ДО ЛИСТОЧКА
(Дещо про користь щавлю)
В╕д весни до осен╕ можемо зривати на грядках листя щавлю, заготовляти на зиму, збер╕гати з╕браний «врожай» у морозильних камерах, або консервувати його. Нав╕ть п╕сля тривало╖ л╕тньо╖ спеки, коли щавель пожовк, став сухим ╕ непридатним для споживання, хоч ╕ поливали його час в╕д часу, але тут враз випали рясн╕ дощ╕, ця рослина «воскреса╓», омолоджу╓ться, в╕дроджу╓ться, росте заново.
Однак не т╕льки про смачн╕ щавлевий борщ, салат, пир╕жки з╕ щавлевою начинкою ╕ яйцем будемо мовити, а й про л╕кувальн╕ властивост╕ рослини.
Принаг╕дно: у давн╕ш╕ часи щавель майже не вирощували на грядках, а збирали на луз╕, у пол╕... Самому у дитинств╕ доводилося виступати у рол╕ «загот╕вельника»...
* * *
Щавлевий борщ буде корисн╕шим, якщо до нього додати к╕лька листочк╕в кульбаби, подорожника ╕ кропиви. Так само салат. Принаймн╕, остання страва ефективно вплине на посилення ╕мунно╖ системи.
* * *
Щавель покращу╓ апетит. За 20 хвилин до ╖ди з'╖жте 5-6 листочк╕в рослини.
* * *
Споживання св╕жого (або замороженого, але не холодного) щавлю зн╕ма╓ втому. Тому той, хто ╖сть щавель, почува╓ться бадьорим.
* * *
У спекотн╕ дн╕ листя щавлю добре втамову╓ спрагу.
* * *
Щавель - ефективна протид╕я ав╕там╕нозу, корисний при п╕двищен╕й температур╕.
* * *
К╕лька листочк╕в щавлю нормал╕зують понижений р╕вень кислотност╕ шлункового соку.
* * *
На зам╕тку д╕абетикам:
- Щавель, або в╕двар з╕ щавлю понижують р╕вень цукру у кров╕. При загостренн╕ недуги в╕н ста╓ особливо пом╕чним. (Конкретно╖ норми споживання протягом дня не пода╓мо. Хворий самост╕йно може контролювати св╕й стан).
* * *
При екзем╕:
- 2 столових ложки засушеного нас╕ння щавлю засипати у термос ╕ залити окропом - 1 л. Настояти 2 години. Проц╕дити. У насто╖ змочувати вату ╕ зволожувати нею д╕лянки шк╕ри, уражен╕ екземою. К╕льк╕сть процедур протягом дня - дов╕льна.
* * *
Роз╕м'ят╕ св╕ж╕ листки щавлю (щоб проступив с╕к) прикладають до м╕сць укус╕в комар╕в; натирають шк╕ру у раз╕ виникнення сверб╕жу.
* * *
Наст╕й рослини з кор╕нням використовують для полоскання горла при анг╕н╕, а також у раз╕ запалення ясен:
- 1 столову ложку подр╕бнено╖ сировини залити окропом - 200 мл. Настояти до л╕тепло╖ температури у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Полоскати горло (ротову порожнину) 3-4 рази на день. Щоразу готувати св╕жий наст╕й.
* * *
В╕двар листя щавлю посилю╓ утворення жовч╕, пол╕пшу╓ роботу печ╕нки:
- 1 столову ложку подр╕бнено╖ сировини залити окропом - 400 мл. Кип'ятити на малому вогн╕ 10 хвилин. Настояти 2 години у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити по 100 мл 3-4 рази на день за 15-20 хвилин до вживання ╖ж╕.
* * *
ЗАСТЕРЕЖЕННЯ! Щавель протипоказаний при п╕двищен╕й кислотност╕ шлункового соку, виразц╕ шлунка чи дванадцятипало╖ кишки.
Тарас ЛЕХМАН
м. Червоноград
Льв╕всько╖ област╕
"Кримська Свiтлиця" > #43 за 28.10.2022 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=24618
|