"Кримська Свiтлиця" > #35 за 02.09.2022 > Тема "Порадниця"
#35 за 02.09.2022
“ВОЛОХАТ╤” Л╤КИ
Заготовте досп╕л╕ (почорн╕л╕) «косички» качан╕в кукурудзи. Засуш╕ть ╖х:
- Пучечок збору залити окропом - 400 мл. Кип'ятити на малому вогн╕ 5 хвилин. Настояти 1 годину у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до ╖ди.
Такий в╕двар корисний для хворо╖ печ╕нки, допомага╓ при погр╕шеному травленн╕. Достатньо 40-45 дн╕в вживання.
НЕФРИТ
Заготовити в однаков╕й к╕лькост╕ (за вагою) листя берези, мучниц╕, кукурудзян╕ приймочки, кор╕нь солодки (його можна зам╕нити кореневищем пир╕ю):
- 1 столову ложку засушено╖ подр╕бнено╖ сум╕ш╕ звечора залити холодною водою - 200 мл. Настояти м╕н╕мум 8 годин. Вранц╕ поставити на вогонь, довести до кип╕ння ╕ кип'ятити на малому вогн╕ 10-12 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Протягом дня випити малими ковтками. Курс л╕кування - м╕сяць. Повторити через м╕сяць.
«КАВУНОВА Д╤╢ТА»
Якщо бажа╓те схуднути, то переходьте на «кавунову д╕╓ту»:
- Споживайте протягом дня до 2 кг плоду. До рац╕ону можна додавати чорний хл╕б, але не б╕льше 150 г на день. ╤ так упродовж 14-17 дн╕в.
Кр╕м того, кавун виводить п╕сок з нирок ╕ сечового м╕хура.
Скористайтеся сезоном!
ПОСИЛИТЬ СЕКРЕЦ╤Ю ЖОВЧ╤
Сухоцв╕т п╕сковий - багатор╕чна трав'яниста рослина ╕з золотаво-жовтими кв╕тами, як╕ утворюють кругляст╕ кошики. Цв╕те з червня по вересень. Саме засушен╕ подр╕бнен╕ кв╕ти використовують для л╕кування жовчного м╕хура, зокрема, щоб посилити секрец╕ю жовч╕:
- 1 столову ложку кв╕т╕в сухоцв╕ту п╕скового залити окропом - 200 мл. Настояти 30 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до ╖ди. Курс л╕кування - 21 день. Повторити, якщо необх╕дно, через 12-14 дн╕в.
ПРИ ЗВИЧАЙНИХ ВУГРАХ
Взяти в однаков╕й к╕лькост╕ (за вагою) кор╕нь лопуха, листя гор╕ха волоського, траву зв╕робою. Засушений зб╕р подр╕бнити ╕ добре перем╕шати:
- 2 столов╕ ложки сум╕ш╕ залити теплою водою - 400 мл. Довести до кип╕ння ╕ кип'ятити на малому вогн╕ 3-4 хвилини. Настояти 30 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до вживання ╖ж╕. Курс л╕кування - в╕д 14 до 21 дня.
ПРИКР╤ СТОМАТИТИ
- 1 столову ложку засушеного подр╕бненого листя шавл╕╖ залити окропом - 200 мл. Настояти до л╕тепло╖ температури у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Полоскати ротову порожнину 3-4 рази на день. Щоразу готувати св╕жий наст╕й.
МАСКА З ЛЬОНУ
Пом'якшу╓ суху шк╕ру обличчя, живить ╖╖ маска з льону:
- 1 столову ложку нас╕ння льону в╕дварити у 200 мл води. Ма╓ утворитися «каша». Остудити до температури +40 С. В╕дварене нас╕ння льону наносити у вигляд╕ маски на обличчя. Процедуру приймати по 20 хвилин (краще ввечер╕ перед сном) дв╕ч╕ на тиждень. П╕сля кожно╖ процедури обличчя вмивати теплою водою
У ВАС ГЕПАТИТ?..
- 2 чайн╕ ложки подр╕бненого кореня цикор╕ю (однаково використовують св╕жий ╕ засушений) залити окропом - 200 мл. Кип'ятити на малому вогн╕ 3-4 хвилини. Настояти 30 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Вживати невеличкими ковтками протягом дня. Так в╕двар ефективн╕ше засвою╓ться орган╕змом.
- При гепатит╕ також корисно споживати плоди барбарису - хоча б 50 г на день.
Курс л╕кування не ╓ обмеженим.
ГОСТРИКИ ТА АСКАРИДИ
Взяти в однаков╕й к╕лькост╕ (за вагою) кв╕ти ромашки, пижма, траву полину, молоду кору крушини. Зб╕р засушити, подр╕бнити ╕ ретельно перем╕шати:
- 2 столов╕ ложки збору залити окропом - 400 мл. Кип'ятити на малому вогн╕ 4-5 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Випити протягом дня малими ковтками. Курс л╕кування - 14 дн╕в. Повторити, якщо необх╕дно, через такий же пер╕од часу. Протягом року - 3-4 курси л╕кування. Не б╕льше!
П╕д час л╕кування потр╕бно в╕дмовитися в╕д солодощ╕в.
СИЛА КОР╤ННЯ
При виразц╕ шлунка чи дванадцятипало╖ кишки заготовте в однаков╕й к╕лькост╕ (за вагою) кор╕ння алте╖, солодки ╕ живокосту (збирають восени):
- 2 столов╕ ложку засушеного подр╕бненого збору залити теплою водою - 400 мл. Настояти 1 годину. Пот╕м поставити на вогонь, довести до кип╕ння ╕ кип'ятити на малому вогн╕ 10 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. В╕двар пити теплим по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до ╖ди. П╕сля 21 дня вживання зробити перерву на 10 дн╕в.
ЗЕЛЕН╤ ШИШКИ
Допоможе позбутися ревматизму:
- Дв╕ жмен╕ молодих зелених подр╕бнених шишок сосни залити окропом - 7 л. Кип'ятити 10 хвилин. Настояти 10-15 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Не проц╕джувати! У гаряч╕й вод╕ (як т╕льки можете витримати) парте ноги впродовж 20 хвилин. Процедуру краще приймати ввечер╕ перед сном. К╕льк╕сть процедур не ╓ обмеженою.
В╤ДСТУПИТЬ РАДИКУЛ╤Т
Заготовити нас╕ння (плоди) каштана к╕нського, кв╕ти бузини чорно╖, цв╕т липи у сп╕вв╕дношенн╕ - 1:3:3. (Звичайно, доведеться заготовляти поетапно). Засушений зб╕р подр╕бнити ╕ ретельно перем╕шати:
- 2 столов╕ ложки збору залити окропом - 400 мл. Кип'ятити 4-5 хвилин на малому вогн╕. Настояти 25-30 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити теплим по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до ╖ди. Курс л╕кування - 25 дн╕в. Повторити через 10-12 дн╕в. Протягом року - 5-6 курс╕в.
ВАЖКО ДИХАТИ. АСТМА!
Полегшить переб╕г важких приступ╕в астми липовий цв╕т ╕ трава зв╕робою (брати в однаков╕й к╕лькост╕ за вагою):
- 1 столову ложку засушеного подр╕бненого збору залити окропом - 200 мл. Настояти 20 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Протягом дня випити три таких порц╕╖.
НЕ ПОТР╤БНО СНОД╤ЙНОГО
Зам╕сть аптечних л╕к╕в в╕д безсоння:
- Добре натерти на тертц╕ лимон. До отримано╖ маси додати ст╕льки ж меду. Розм╕шати. Вживати по 1 столов╕й ложц╕ трич╕ на день: вранц╕ натще, за 25 хвилин до сн╕данку; в об╕дню пору через 20 хвилин п╕сля прийняття ╖ж╕; трет╕й раз - ввечер╕ перед сном. Щоразу запивати теплою водою - 100-150 мл.
КАТАР ОЧЕЙ
- До 10 столових ложок тепло╖ води додати 1 чайну ложку соку листя алое. Добре розм╕шати. Закапувати оч╕ по 2 крапл╕ трич╕ на день.
Для приготування розчину брати лише трир╕чну рослину. Перед зр╕занням листочк╕в не поливати алое протягом 5 дн╕в.
ФОКУС Ф╤КУСА
Щитовидну залозу, зоб л╕кують листям ф╕куса:
- ╥х розминають, щоб проступив с╕к, перекладають у марлю ╕ прикладають до горла у вигляд╕ компрес╕в. Так╕ компреси краще ставити на н╕ч. К╕льк╕сть процедур не ╓ обмеженою.
В╤ДБ╤ЛЮВАННЯ ШК╤РИ
- Дв╕ пригорщ╕ зелен╕ петрушки др╕бно р╕жуть. Заливають теплою водою - 200 мл. Доводять до кип╕ння ╕ кип'ятять на малому вогн╕ 10 хвилин. Коли в╕двар охолоне, додають 1 столову ложку меду й 1 я╓чний жовток. Перем╕шують. Наносять на обличчя у вигляд╕ маски на 15-20 хвилин. Змивають теплою водою. Процедуру приймати 2-3 рази на тиждень, краще ввечер╕ перед сном.
Цей рецепт не т╕льки для краси шк╕ри, а й для ╖╖ здоров'я.
ОПТИМАЛЬНА ДОЗА
Кор╕нь лопуха очища╓ орган╕зм:
- 1 чайну ложку подр╕бнено╖ сировини залити окропом - 200 мл. Це - оптимальна доза! Не бер╕ть б╕льше! Кип'ятити на малому вогн╕ 5 хвилин. Настояти 30 хвилин у закритому кришкою посуд╕. Проц╕дити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 20 хвилин до ╖ди. Курс л╕кування - 21 день. Повторити через 14 дн╕в. Протягом року - 5-6 курс╕в.
ЗНАЙОМИЙ ЧУЖИНЕЦЬ
Лавр, зв╕сно, не укра╖нська рослина. Але наш╕ вправн╕ господин╕ швидко з'ясували смаков╕ якост╕ лаврового листя; а народн╕ зц╕лител╕ дов╕далися про його л╕кувальн╕ властивост╕. Воно позитивно вплива╓ на хвору п╕дшлункову залозу. Тому част╕ше додавайте лавровий лист до страв:
- До перших - за 5 хвилин до готовност╕; до других - за 10 хвилин.
ПОСИЛИТЬ АПЕТИТ
За 20 хвилин до вживання ╖ж╕ випийте 100 мл розсолу квашено╖ капусти. (В╕н ╕ печ╕нку п╕дл╕ку╓). ╤ так трич╕ на день.
Д╕тям, в╕ком в╕д 4-5 рок╕в, давати по третин╕. або половин╕ ц╕╓╖ дози.
Достатньо 2-3 тижн╕в такого «л╕кування».
МЕНШЕ СОЛ╤
У спекотн╕ дн╕ можуть часто набрякати ноги. Щоб такого не траплялося, зменш╕ть споживання сол╕. А ввечер╕ перед сном вмивайте ноги у прохолодн╕й вод╕.
ТАКИЙ ЧАЙ НЕ ЗАШКОДИТЬ
Хворим на цукровий д╕абет, безперечно, не можна вживати солодкого, особливо, коли п╕двищився р╕вень цукру у кров╕. А так його хочеться...
Чай з вересу, який ма╓ солодкий присмак, все ж не зашкодить. Приготування:
- 1 чайна ложка засушено╖ подр╕бнено╖ рослини (заготовляють ╕ сушать у вересн╕) на 200 мл окропу. Перед вживанням проц╕дити. Пийте, ск╕льки смаку╓!..
ПЛ╤Д ╤ С╤К
Грейпфрут м╕стить вдосталь кальц╕ю, тому надзвичайно корисний при серцево-судинних захворюваннях або п╕сля перенесеного ╕нфаркту м╕окарда. В╕н добре д╕╓ на судини, нормал╕зу╓ артер╕альний тиск.
Споживайте хоча б 1-2 плоди на день, або пийте св╕жий с╕к з них - 250-300 мл на день.
ЗУБНИЙ КАМ╤НЬ
Щоб не утворювався зубний кам╕нь (а це проблема для багатьох), сл╕д част╕ше ╖сти сир╕ листки капусти ╕ коренеплоди моркви.
Також регулярно полоскати ротову порожнину насто╓м подр╕бнених дубово╖ кори ╕ дерев╕ю (брати пор╕вну, ретельно перем╕шати):
- 2 чайн╕ ложки збору на 200 мл окропу. Настояти до л╕тепло╖ температури у посуд╕ п╕д кришкою. Перед полосканням проц╕дити.
Не забувайте про стоматолога!
«МОЛОЧКО» З НАС╤ННЯ КАВУНА
Проти глист╕в:
- 1 столову ложку щойно заготовленого подр╕бненого нас╕ння кавуна залити 10-ма столовими ложками тепло╖ (але не гарячо╖) води. Розтирати до утворення «молочка». Ц╕ л╕ки вживати впродовж дня. Д╕тям зменшити дозу наполовину. Курс л╕кування - 21 день.
ЗНАТИ ПРО МЕД
Солодке слово “мед”. Цей бджолиний дар л╕ку╓, бадьорить, да╓ насолоду... Кажуть: «Хто багато спожива╓ меду, той довго живе». Але в╕н бува╓ р╕зним. Пас╕чники (тут ╕деться не т╕льки про укра╖нських бджоляр╕в) нал╕чують понад дв╕ сотн╕ сорт╕в меду! ╢ ╕ найпоширен╕ш╕, ╓ ╕ нев╕дом╕ широкому загалу споживач╕в. Для усп╕шного л╕кування р╕зних хвороб доц╕льно застосовувати не одн╕ ╕ т╕ ж сорти меду. Скаж╕мо, липовий знадобиться в╕д застуди, гречаний допоможе печ╕нц╕, л╕ку╓ недокр╕в'я... Тож як ╖х розр╕знити?..
* * *
АКАЦ╤╢ВИЙ мед - один з найкращих сорт╕в. У р╕дкому стан╕ - прозорий, при кристал╕зац╕╖ ста╓ др╕бно зернистим. За кольором нагаду╓ сн╕г, трохи забарвлений жовтим.
БАРБАРИСОВИЙ ма╓ золотаво-жовтий кол╕р. Ароматний ╕ н╕жний на смак.
БУДЯКОВИЙ належить до першосортних. В╕н бува╓ зеленуватим чи золотавим. Ма╓ при╓мний аромат ╕ смак.
БУРКУНОВИЙ - св╕тло-бурштинового кольору. Також належить до першосортних. Його запах нагаду╓ аромат ван╕л╕.
ВЕРБОВИЙ мед, як ╕ барбарисовий, золото-жовтавого кольору. При кристал╕зац╕╖ набува╓ кремового в╕дт╕нку. Г╕ркий присмак - не завада.
ВЕРЕСОВИЙ бува╓ ╕ темно-жовтим, ╕ червоно-бурим. Характеризу╓ться слабким ароматом ╕ тонким смаком.
ВОЛОШКОВИЙ - зеленувато-жовтого кольору, ма╓ аромат, що нагаду╓ запах кв╕тучого мигдалю, ледь г╕ркуватий на смак.
Г╤РЧИЧНИЙ ма╓ золотавим або кремовий в╕дт╕нок.
ГОРОБИНОВИЙ - червонуватого в╕дт╕нку, з ароматом яг╕д горобини.
ГОРОШКОВИЙ - прозорий. Ма╓ при╓мний смак ╕ аромат.
ГРЕЧАНИЙ мед (один з найпопулярн╕ших) бува╓ темно-жовтого кольору, з червонуватим в╕дт╕нком. Ма╓ специф╕чний запах ╕ смак (нагадують гречку). При вживанн╕ часто виника╓ в╕дчуття, н╕би щось «лоскоче» у горл╕. У ньому м╕ститься б╕льше б╕лк╕в ╕ зал╕за, н╕ж в ╕нших сортах меду.
ДЯГИЛЬНИЙ мед бджоли збирають з кв╕ток дягеля. В╕н також ма╓ при╓мний смак ╕ аромат.
КЛЕНОВИЙ мед належить до св╕тлих сорт╕в.
КОНЮШИНОВИЙ мед майже прозорий, з легким жовтим в╕дт╕нком.
ЛИПОВИЙ мед (ЛИПЕЦЬ) належить до найкращих сорт╕в. В╕н дуже запашний, ма╓ слабо-жовтий в╕дт╕нок.
ЛУГОВИЙ мед золотаво-жовтого, ╕нод╕ жовто-коричневого кольору. Пахне скошеним духмяним с╕ном.
МАЛИНОВИЙ - св╕тлий. В╕н дуже н╕жний ╕ немов тане в рот╕. Корисний при хрон╕чних запаленнях леген╕в.
МЕЛ╤СОВИЙ - прозорий ╕ при╓мний на смак. Добре допомага╓ при захворюванн╕ нервово╖ системи.
МОРКВЯНИЙ мед характеризу╓ться темно-жовтим кольором. Добрий для л╕кування очей при р╕зкому пог╕ршенн╕ зору.
М'ЯТНИЙ мед ледь зеленкуватого або бурштинового в╕дт╕нку. Пахне м'ятою.
* * *
Але, на жаль, будь-який мед строго протипоказаний окремим категор╕ям хворих, наприклад, на цукровий д╕абет. ╢ люди, у яких взагал╕ виника╓ алерг╕я на будь-як╕ продукти бдж╕льництвам...
ЗАГОСТРЕННЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ
- Давати хворому 5-6 раз╕в на день по 2 столов╕ ложки червоного вина (“Кагор”, “Портвейн”, “Мадера”). Воно згубне не т╕льки для бацил, а й покращу╓ апетит. Не зловживати!
КОЛ╤Р...
В╕двар для пол╕пшення кольору обличчя:
- Знадобляться 1 середн╕й кор╕нь селери, 3 зелених волоських гор╕хи з╕ шкаралупою (╕деться про недосп╕л╕ гор╕хи), 3 столов╕ ложки очищеного в╕вса, 1 середня морквина, 1 пучок шпинату. Усе подр╕бнити (зв╕сно, кр╕м зерен в╕вса) ╕ залити окропом - 2 л. Варити 20-25 хвилин. Настояти до л╕тепло╖ температури. Проц╕дити. Пити по 75 мл чотири рази на день через 20 хвилин п╕сля вживання ╖ж╕. Курс л╕кування - м╕сяць.
ПОЧЕРВОН╤ННЯ РУК
- 1 столову ложку крохмалю розбавити гарячою водою - 200 мл. Додати ст╕льки ж тепло╖ води. Використовувати як ванночки для рук.Процедуру приймати 2-3 рази на день по 15-20 хвилин.
ОБЛИВАННЯ
Загальне або м╕сцеве обливання рекомендоване при варикозному розширенн╕ вен, судинних захворюваннях:
- Проводити його щодня або через день, поступово знижуючи температуру води з +33-34 С при кожному наступному обливанн╕ на 1-2 С, дов╕вши ╖╖ до температури +17-18 С. Процедуру приймати краще ввечер╕ перед сном.
ОЧИЩЕННЯ В╤Д СОЛЕЙ
Чай з кореня соняшника розчиня╓ багато солей в орган╕зм╕, виводить ╖х. Сировину заготовляють восени, коли вже зр╕зали «кошики» з достиглим нас╕нням, сушать ╕ подр╕бнюють:
- 100 г (за вагою) подр╕бнених корен╕в залити теплою водою - 3 л. Довести до кип╕ння ╕ варити 5-7 хвилин. Настояти 40 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Цю порц╕ю випити за три дн╕. В╕двар бажано пити теплим. Курс л╕кування - м╕сяць. Повторити, якщо необх╕дно, через два м╕сяц╕.
РАНИ ╤ ПОР╤ЗИ
Приготуйте мазь:
- 1 столову ложку козячого жиру, 1 чайну ложку сол╕, 1 др╕бно потерту велику цибулину покласти у п╕дготовлений посуд ╕ ретельно перем╕шати. Гр╕ти на водян╕й бан╕ 12-15 хвилин. Остудити. Наносити легким шаром на рани ╕ пор╕зи. Процедуру приймати дв╕ч╕ на день.
Тарас ЛЕХМАН
м. Червоноград
Льв╕всько╖ област╕
"Кримська Свiтлиця" > #35 за 02.09.2022 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=24472
|