"Кримська Свiтлиця" > #33 за 13.08.2004 > Тема "Порадниця"
#33 за 13.08.2004
ЛІТО - У БАНКИ
КС
Кожна господиня намагається зробити якомога більше закаток, щоб взимку подавати до столу різні овочеві та ягідні смакоти. Мариновані овочі чудово доповнюватимуть м'ясні і рибні страви, а баночка ароматного варення, відкрита у холодну зиму, втішить і зігріє духмяним ароматом літа усю родину. Крім того, хороша господиня знає, що заготовлені у сезон достигання плоди за смаком і корисністю перевершують аналогічні, штучно вирощені.
АСОРТІ На дно простерилізованої банки покласти зелень петрушки, кропу, лавровий листок, кілька горошин перцю, 2 болгарські перці, розрізані навпіл, 1 буряк почистити і нарізати невеликими пластинками. Їх покласти наступним після зелені шаром. Тоді шар середньої цибулі (штук 5 - 6). Дрібну морквину (велику розрізати начетверо уздовж і навпіл - поперек), щоб закрити цибулю. Капусту нарізати невеликими брусками, бажано з качаном. Дрібні огірки. І верхній шар - помідори. У банки насипати 2 повні ст. ложку солі, 1 ст. ложку цукру, 1 ст. ложку оцтової есенції. Залити доверху окропом і стерилізувати 20 - 25 хвилин. Закрутити.
САЛАТ ЗБІРНИЙ 3 кг помідорів, 1кг цибулі, 1 кг моркви, 1 кг перцю болгарського, 1 склянка цукру, 1,5 склянки олії, 4 ст. ложки (без гірки) солі, 20 горошин чорного перцю, 6 листиків лаврового листка. В алюмінієвий посуд шарами викласти овочі, нарізані таким чином: цибулю, помідори, перець - півкільцями, моркву - натерту на великій тертці. Посолити і залишити на 10 годин для маринування. Потім овочі довести до кипіння і кип'ятити 50 - 60 хвилин. Гарячими розкласти в підготовлені, стерилізовані банки і закупорити. Перевернути догори дном і залишити до повного охолодження. Можна зберігати при кімнатній температурі.
ПОМІДОРИ З ЦИБУЛЕЮ Помідори (рожеві, не дуже стиглі) нарізати крупно, а цибулю - великими кільцями. Приготувати маринад: закип'ятити 5 склянок води, 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, 8 горошин чорного перцю, 6 шт. лаврового листа, гвоздика, кориця. Помідори розрізати начетверо і викласти із цибулею шарами в банки (краще літрові). Залити гарячим маринадом і стерилізувати 15 хвилин. Перед закручуванням влити в кожну банку по 0,5 чайної ложки оцту.
ГОСТРА ПРИПРАВА 300 г солодкого червоного перцю почистити і нафарширувати його почищеними зубчиками часнику - 300 г, змолоти на м'ясорубці (для того, щоб внутрішні стінки перцю всмоктали ефірні олії часнику). 200 г червоного гіркого перцю і 500 г стиглих помідорів також змолоти. Додати 50 г хмелі-сунелі, 150 г солі. Ще раз перемолоти. Додати 100 г товчених волоських горіхів і 150 г олії. Ретельно перемішати і зберігати в скляних банках із щільно закритою кришкою.
МАРИНОВАНІ ОВОЧІ На дно стерилізованої банки викласти: кілька шматочків різаного кореня хрону, гілочку кропу для засолювання, корінь петрушки, 4 - 5 зубчиків почищеного часнику. 2 солодкі перці - розрізати навпіл, покласти в банку. Потім покласти 6 - 8 маленьких огірочків, 2 - 3 помідорчики і доверху закласти капустою, нарізаною брусочками. Зварити розсіл: на 3-літрову банку 1,5 літра води, 4 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки солі, кору кориці, 3 - 4 лаврові листки і 5 - 6 горошин перцю. Як закипить, варити 10 - 15 хвилин. Залити овочі розсолом і перед закупорюванням влити 1 ст. ложку оцтової есенції.
ТОМАТНИЙ СОУС ПО-УГОРСЬКИ 1 кг помідорів, 200 г цибулі, 250 г солодкого перцю, півсклянки рослинної олії, 50 мл столового оцту, головка часнику, 2 - 3 стручки гіркого перцю, 50 г цукру, 30 г солі, лавровий листок, естрагон, базилік, любисток. Почистити цибулю і часник, порізати на дрібні шматочки, присмажити на олії до золотистого кольору. Солодкий перець почистити від насіння, нарізати дрібними шматочками. Помідори опустити на 2 - 3 хв спочатку в киплячу воду, а потім у холодну, зняти шкірочку і дрібно нарізати. Помідори і перець викласти в емальовану каструлю і разом з цибулею і часником варити, доки маса загусне. Додати приправи і варити ще 5 хвилин. Розфасувати в півлітрові банки і пастеризувати 30 хвилин.
САЛАТ ПО-ПОЛЬСЬКИ 2 кг помідорів, 1 кг солодкого перцю, 2 зубчики часнику, 3 - 4 г насіння кропу. Маринад: на 1 літр води - 30 г солі, 20 г цукру, 50 мл столового оцту. Перець нарізати на 3 - 5 частин, видалити насіння. Тверді, стиглі помідори вимити, можна зняти шкірочку, але не обов'язково. Помідори і перець викласти шарами в банки, пересипаючи подрібненим часником і насінням кропу, залити гарячим маринадом і пастеризувати півлітрові банки 15 хв, літрові - 25 хв.
ПЕРЕЦЬ, ЗАСОЛЕНИЙ З ОГІРКАМИ 4 кг перцю, 10 огірків, 1 головка часнику, 50 - 75 г кропу з насінням. Маринад: на 5 л води - 100 - 200 г солі. Солодкий перець вимити, обрізати з обох кінців і видалити насіння. Один плід залишити з насіннями і розрізати навпіл. Огірки середньої величини вимити і поколоти виделкою у кількох місцях. Кріп вимити і нарізати шматками завдовжки 10 - 15 см. Підготовлені овочі і приправи щільно викласти в посуд з широким горлом, накрити кругом, покласти гніт і залити гарячим розсолом. Залишити при кімнатній температурі на 2 - 3 дні, потім перенести в холодне місце.
ПЕРЕЦЬ ФАРШИРОВАНИЙ 2,5 кг солодкого перцю, 1 кг капусти, 1 - 2 г насіння кмину, 10 - 15 горошин чорного перцю. Маринад: на 0,7 л води - 0,3 л столового оцту, 30 г солі. Стиглі плоди перцю треба почистити від плодоніжок і насіння. Білокачанну капусту дрібно нашаткувати, опустити на 3 - 5 хвилин у киплячу воду й остудити. Перець начинити капустою, щільно вкласти в банки. На дно покласти 2 - 3 горошини чорного перцю і насіння кмину. Залити маринадом і стерилізувати в киплячій воді: літрові банки - 20 хвилин.
"Кримська Свiтлиця" > #33 за 13.08.2004 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=2306
|