Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (4596)
З потоку життя (7298)
Душі криниця (4286)
Українці мої... (1717)
Резонанс (2367)
Урок української (1007)
"Білі плями" історії (1873)
Крим - наш дім (1462)
"Будьмо!" (273)
Ми єсть народ? (255)
Бути чи не бути? (476)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (282)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
ГЛ╤Д В╤Д БАГАТЬОХ Б╤Д
Народна медицина


РОСТУТЬ МАЛЬВИ Б╤ЛЯ ХАТИ...
Народна медицина


ПРИЙШОВ ЧАС НА ВИНОГРАД
Народна медицина


Г╤РКА ВОДА
Народна медицина


А В╤Н СПРАВД╤ ЗОЛОТИЙ...
Народна медицина




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #33 за 13.08.2004 > Тема "Порадниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#33 за 13.08.2004
ЛІТО - У БАНКИ
КС

Кожна господиня намагається зробити якомога більше закаток, щоб взимку подавати до столу різні овочеві та ягідні смакоти. Мариновані овочі чудово доповнюватимуть м'ясні і рибні страви, а баночка ароматного варення, відкрита у холодну зиму, втішить і зігріє духмяним ароматом літа усю родину. Крім того, хороша господиня знає, що заготовлені у сезон достигання плоди за смаком і корисністю перевершують аналогічні, штучно вирощені.

АСОРТІ
На дно простерилізованої банки покласти зелень петрушки, кропу, лавровий листок, кілька горошин перцю, 2 болгарські перці, розрізані навпіл, 1 буряк почистити і нарізати невеликими пластинками. Їх покласти наступним після зелені шаром. Тоді шар середньої цибулі (штук 5 - 6).
Дрібну морквину (велику розрізати начетверо уздовж і навпіл - поперек), щоб закрити цибулю. Капусту нарізати невеликими брусками, бажано з качаном. Дрібні огірки. І верхній шар - помідори.
У банки насипати 2 повні ст. ложку солі, 1 ст. ложку цукру, 1 ст. ложку оцтової есенції. Залити доверху окропом і стерилізувати 20 - 25 хвилин. Закрутити.

САЛАТ ЗБІРНИЙ
3 кг помідорів, 1кг цибулі, 1 кг моркви, 1 кг перцю болгарського, 1 склянка цукру, 1,5 склянки олії, 4 ст. ложки (без гірки) солі, 20 горошин чорного перцю, 6 листиків лаврового листка.
В алюмінієвий посуд шарами викласти овочі, нарізані таким чином: цибулю, помідори, перець - півкільцями, моркву - натерту на великій тертці. Посолити і залишити на 10 годин для маринування. Потім овочі довести до кипіння і кип'ятити 50 - 60 хвилин. Гарячими розкласти в підготовлені, стерилізовані банки і закупорити. Перевернути догори дном і залишити до повного охолодження. Можна зберігати при кімнатній температурі.

ПОМІДОРИ З ЦИБУЛЕЮ
Помідори (рожеві, не дуже стиглі) нарізати крупно, а цибулю - великими кільцями.
Приготувати маринад: закип'ятити 5 склянок води, 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, 8 горошин чорного перцю, 6 шт. лаврового листа, гвоздика, кориця.
Помідори розрізати начетверо і викласти із цибулею шарами в банки (краще літрові). Залити гарячим маринадом і стерилізувати 15 хвилин. Перед закручуванням влити в кожну банку по 0,5 чайної ложки оцту.

ГОСТРА ПРИПРАВА
300 г солодкого червоного перцю почистити і нафарширувати його почищеними зубчиками часнику - 300 г, змолоти на м'ясорубці (для того, щоб внутрішні стінки перцю всмоктали ефірні олії часнику).
200 г червоного гіркого перцю і 500 г стиглих помідорів також змолоти. Додати 50 г хмелі-сунелі, 150 г солі. Ще раз перемолоти.
Додати 100 г товчених волоських горіхів і 150 г олії. Ретельно перемішати і зберігати в скляних банках із щільно закритою кришкою.

МАРИНОВАНІ ОВОЧІ
На дно стерилізованої банки викласти: кілька шматочків різаного кореня хрону, гілочку кропу для засолювання, корінь петрушки, 4 - 5 зубчиків почищеного часнику. 2 солодкі перці - розрізати навпіл, покласти в банку. Потім покласти 6 - 8 маленьких огірочків, 2 - 3 помідорчики і доверху закласти капустою, нарізаною брусочками. Зварити розсіл: на 3-літрову банку 1,5 літра води, 4 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки солі, кору кориці, 3 - 4 лаврові листки і 5 - 6 горошин перцю.
Як закипить, варити 10 - 15 хвилин. Залити овочі розсолом і перед закупорюванням влити 1 ст. ложку оцтової есенції.

ТОМАТНИЙ СОУС ПО-УГОРСЬКИ
1 кг помідорів, 200 г цибулі, 250 г солодкого перцю, півсклянки рослинної олії, 50 мл столового оцту, головка часнику, 2 - 3 стручки гіркого перцю, 50 г цукру,
30 г солі, лавровий листок, естрагон, базилік, любисток.
Почистити цибулю і часник, порізати на дрібні шматочки, присмажити на олії до золотистого кольору. Солодкий перець почистити від насіння, нарізати дрібними шматочками. Помідори опустити на 2 - 3 хв спочатку в киплячу воду, а потім у холодну, зняти шкірочку і дрібно нарізати. Помідори і перець викласти в емальовану каструлю і разом з цибулею і часником варити, доки маса загусне. Додати приправи і варити ще 5 хвилин. Розфасувати в півлітрові банки і пастеризувати 30 хвилин.

САЛАТ ПО-ПОЛЬСЬКИ
2 кг помідорів, 1 кг солодкого перцю, 2 зубчики часнику, 3 - 4 г насіння кропу.
Маринад: на 1 літр води - 30 г солі, 20 г цукру, 50 мл столового оцту.
Перець нарізати на 3 - 5 частин, видалити насіння. Тверді, стиглі помідори вимити, можна зняти шкірочку, але не обов'язково. Помідори і перець викласти шарами в банки, пересипаючи подрібненим часником і насінням кропу, залити гарячим маринадом і пастеризувати півлітрові банки 15 хв, літрові - 25 хв.

ПЕРЕЦЬ, ЗАСОЛЕНИЙ З ОГІРКАМИ
4 кг перцю, 10 огірків, 1 головка часнику, 50 - 75 г кропу з насінням.
Маринад: на 5 л води - 100 - 200 г солі.
Солодкий перець вимити, обрізати з обох кінців і видалити насіння. Один плід залишити з насіннями і розрізати навпіл. Огірки середньої величини вимити і поколоти виделкою у кількох місцях. Кріп вимити і нарізати шматками завдовжки 10 - 15 см. Підготовлені овочі і приправи щільно викласти в посуд з широким горлом, накрити кругом, покласти гніт і залити гарячим розсолом. Залишити при кімнатній температурі на 2 - 3 дні, потім перенести в холодне місце.

ПЕРЕЦЬ ФАРШИРОВАНИЙ
2,5 кг солодкого перцю, 1 кг капусти, 1 - 2 г насіння кмину, 10 - 15 горошин чорного перцю.
Маринад: на 0,7 л води - 0,3 л столового оцту, 30 г солі.
Стиглі плоди перцю треба почистити від плодоніжок і насіння. Білокачанну капусту дрібно нашаткувати, опустити на 3 - 5 хвилин у киплячу воду й остудити. Перець начинити капустою, щільно вкласти в банки. На дно покласти 2 - 3 горошини чорного перцю і насіння кмину. Залити маринадом і стерилізувати в киплячій воді: літрові банки - 20 хвилин.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #33 за 13.08.2004 > Тема "Порадниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=2306

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков