"Кримська Свiтлиця" > #26 за 26.06.2015 > Тема "Резонанс"
#26 за 26.06.2015
ШКОЛА ВИЖИВАННЯ СТЕГЕНЦЯ «НА ПОДУШЦ╤»
Не маючи особливого вибору, частенько переглядаю рос╕йськ╕ телев╕з╕йн╕ кул╕нарн╕ шоу, де н╕бито обходяться без пол╕тики ╕ не паплюжать мою Батьк╕вщину. Але ╓ ╕нший нюанс, що виклика╓ певне роздратування: майже вс╕ кухар╕, особливо московськ╕, пропонують страви ╕з таких ╕нгрид╕╓нт╕в, що не часто потрапляють до холодильник╕в простих кримчан. Це, скаж╕мо, корол╕вськ╕ креветки, анчоуси, сир пармезан, авокадо тощо. Багато складових, непрост╕ ман╕пуляц╕╖ з ними, досконала кухонна техн╕ка — все це майже не да╓ шанс╕в звичайн╕й, заклопотан╕й житт╓вими справами людин╕ спробувати щось скоп╕ювати. А ще для пенс╕онера таке «свято шлунка» може об╕йтися у п╕впенс╕╖, та й б╕льш╕сть зарплат не розрахован╕ на под╕бн╕ стреси. До того ж одним ╕з завдань п╕д час приготування таких дел╕катес╕в ╓ ╖хня низька калор╕йн╕сть, аби, скуштувавши цей «пл╕д» надзусиль ╕ спустошення вашо╖ кишен╕, ви вже за к╕лька годин знову зголодн╕ли ╕ мусили чимчикувати до магазину, щоб мати змогу перемкнути увагу на не пов’язан╕ з харчуванням справи. «Перший телеканал» та канал «Москва-24» також дуже полюбляють давати поради, як же вибрати найкраще, найсв╕ж╕ше м’ясо, як╕сн╕, еколог╕чно бездоганн╕ овоч╕, смачн╕, вишукан╕ морепродукти, не пояснюючи, за що все це можна купити. Бо ц╕на ╕ як╕сть, здеб╕льшого, — близнюки-брати. ╤нод╕ зда╓ться, що вс╕ ц╕ передач╕ взагал╕ розрахован╕ на ╕нопланетян, бо, скаж╕мо, мо╖ знайом╕, як╕ виходять на пенс╕ю за рос╕йськими законами, одержують в╕д 5,5 до 8 тисяч рубл╕в, при середн╕й для Криму — 11600 руб. Щодо зарплат, то на заводах, як╕ н╕бито реан╕мувала Рос╕я п╕сля «укра╖нського лихол╕ття», робочий тиждень залиша╓ться неповним, тож сус╕дка, котра працю╓ на С╕мферопольському завод╕ пластмас, за половину робочого тижня одержу╓ на м╕сяць 1,5-2 тисяч╕ рубл╕в, ╕ цих грошей ╖й точно не вистачить нав╕ть на одну вишукану московську страву, як ╕ на к╕лограм отого пречудового м’яса. Ось чому мен╕ хот╕лося б поговорити про економ-страви, ╕ про те, як зробити ╖х смачними ╕ ситними, аби н╕хто не здогадався, що продуктовий наб╕р куплявся за три дн╕ до зарплати. Переконана, що майже кожна господиня ма╓ пов’язан╕ з економ╕╓ю кул╕нарн╕ хитрощ╕, а я розпов╕м про свою вимушену кухонну творч╕сть. Отже, купля╓мо куряч╕ стегенця, можна найдешевш╕ ╕ на кам╕нь заморожен╕. Не сумуйте, якщо вони нав╕ть виявляться не першо╖ св╕жост╕, просто так╕, розморозивши ╕ промивши у к╕лькох водах, доведеться ще потримати у вод╕ хвилин 40, стегенця посв╕ж╕шають. Дал╕ солимо ╖х, натира╓мо приправою для курки, яка ╓ вдома, головне, щоб м╕стила у соб╕ спец╕╖. Пот╕м занурю╓мо у майонез, розведений г╕рчицею, приблизно у пропорц╕╖ 80 до 20 в╕дсотк╕в. Але якщо нема╓ н╕ майонезу, н╕ г╕рчиц╕ — це теж невелика трагед╕я. Обсмажу╓мо стегенця у незначн╕й к╕лькост╕ ол╕╖ на сильному вогн╕ в глибок╕й сковор╕дц╕. Доводимо до нап╕вготовност╕ вже на тихому, аби м’ясо випустило ╕з себе достатньо соку. В ньому пастеризу╓мо нар╕зану к╕льцями цибулю ╕ нар╕зану соломкою моркву, дода╓мо нар╕зан╕ кубиками кабачки ╕ болгарський перець. Це в сезон, а взимку можна об╕йтися цибулею ╕ морквою, але не жал╕ючи. На дуже пов╕льному вогн╕ доводимо до готовност╕ як овоч╕, так ╕ стегенця, що тушкуються на овочев╕й «подушц╕». Не забуваймо «подушку» посолити ╕ к╕лька раз╕в обережно перем╕шати, а стегенця повернути з боку на б╕к. Довго тушкуючись п╕д кришкою без води, але в овочевому соц╕, м’ясо стане м’яким та не втратить свого смаку, под╕бно до вареного. Перед тим, як вимкнути вогонь, щедро посипте страву зеленню. Овочами з курячим жиром ╕ соком добре мастити картоплю, макарони, гречану та рисову каш╕: поклад╕ть на порц╕ю по шматочку м’яса, та головне тут овоч╕, ╕ чим ╖х буде б╕льше, тим краще смакуватиме гарн╕р. Звичайно, до овочево╖ подушки можна було б додати ╕ к╕лька пом╕дор╕в, але вони мають надто активний смак ╕ можуть пот╕м дом╕нувати, а смак ╕нших овоч╕в загубиться. Вт╕м, цей рецепт кожен може корегувати по-сво╓му. А ще дуже б хот╕лося д╕знатися, чим ви году╓те родину за три дн╕ до зарплати? Под╕л╕ться досв╕дом! Шкода, що укра╖нськ╕ стегенця, як╕ сьогодн╕ коштують в Криму 68 рубл╕в за к╕лограм, з 1 липня ми вже навряд чи придба╓мо, бо ╖хн╓ ввезення на п╕востр╕в буде р╕зко обмежено. Наш╕ «п╕клувальники» вважають, що ця продукц╕я може завозитися до Укра╖ни ╕з кра╖н ╢вросоюзу, де н╕бито спостер╕гаються пост╕йн╕ спалахи пташиного грипу. З╕знатися, не дуже в це в╕рю, бо х╕ба б мовчали про таке рос╕йськ╕ ЗМ╤, «заточен╕» на пошуки будь-якого компромату, особливо в Укра╖н╕, де люди б активно ╕нф╕кувалися ╓вропейськими стегенцями ╕ хвор╕ли. Тим не менше, дешево╖ курятини кримчани не матимуть, як вже не мають ╕ дешевих укра╖нських ковбасних вироб╕в, що користувалися великим попитом у магазинах «АТБ». Тепер за т╕ ж сам╕ грош╕ купу╓мо не м’ясо, а сою з крохмалем та манкою в ковбасн╕й оболонц╕. Не вдасться зекономити ╕ за рахунок м╕сцевих ранн╕х овоч╕в та фрукт╕в. Преса рад╕сно пов╕домля╓, що практично 100% ц╕╓╖ продукц╕╖ вивозиться ╕з Криму для реал╕зац╕╖ в Рос╕╖. Воно, звичайно, при╓мно з братами под╕литися, але як насл╕док — 100-рубльова черешня ╕ 150-рубльова полуниця вже багатьма сприймаються як заморське авокадо. До реч╕, позаду третина л╕та, врожа╖ ранн╕х яг╕д, ╕ змарноване не надолужити. Тож у той час, як москвич╕ коверзують дарами кримських сад╕в та город╕в, декому ╕з мо╖х земляк╕в впору з╕знатися, що в╕ддають перевагу всьому нестиглому, др╕бному ╕ п╕дгнилому, бажано 5-го сорту, мовляв, таку вже мають нетрадиц╕йну ор╕╓нтац╕ю. Бо посилатися на грошов╕ труднощ╕ сьогодн╕ не дуже зручно, оск╕льки для сусп╕льства споживання головне — це матер╕альне забезпечення, яке ╓ запорукою вашого авторитету. Нас ненав’язливо привчають зневажати ус╕х, хто живе на мал╕, але чесн╕ доходи, аби не виникало запитань до товстосум╕в щодо законност╕ шлях╕в ╖хнього збагачення. Це для них матер╕ал╕зован╕ московськ╕ кул╕нарн╕ шоу, а для нас — усв╕домлення сво╓╖ людсько╖ г╕дност╕, яка не дозволить, аби нами ман╕пулювали, ╕ вза╓мна п╕дтримка добрим словом чи хоча б доступним кул╕нарним рецептом до нашого столу.
Тамара СОЛОВЕЙ м. С╕мферополь
"Кримська Свiтлиця" > #26 за 26.06.2015 > Тема "Резонанс"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=15474
|