"Кримська Свiтлиця" > #37 за 12.09.2003 > Тема "Порадниця"
#37 за 12.09.2003
ОСНОВНІ ПРАВИЛА КОНСЕРВУВАННЯ
КС
Посуд, призначений для кон-сервування (банки, пляшки, криш-ки), треба вимити гарячою одою, додаючи питну соду.
Банка з консервованими овочами вважається повною, якщо повітряний проміжок між продуктом і верхнім краєм - 1,5 - 2 см.
Надмірна кількість повітря у банках припустима, тому що при стерилізації повітря нагрівається і тиск на кришку збільшується, що призводить до її деформації і навіть зриву. Щоб вилучити з банок якомога більше повітря, треба класти в них продукти у гарячому вигляді. Тоді пара, яка виходить з гарячих продуктів, витіснить частину повітря з банки і займе його місце.
Всі домашні консерви треба зберігати на холоді, бажано при температурі не більше плюс 10° С і не нижче 0° С.
Якщо у герметично закритих консервах у процесі зберігання здулися кришки, то такі консерви вживати заборонено.
Обов'язкове дотримання правил приготування і зберігання консервів захищає від захворювання на ботулізм.
Ножі, які застосовують для чищення і розрізання овочів, повинні бути з неіржавіючої сталі, тоді овочі не темніють у місцях розрізів, такі ножі сприяють зберіганню в продуктах вітаміну С і не додають їм металевого присмаку.
Щоб не деформувати овочі (особливо нарізані) при перекладанні їх з каструлі чи миски у банки, користуються звичайними столовими ложками чи виделками з неіржавіючої сталі.
Машинка для закривання кришок прослужить багато років, якщо після закручування банок її ретельно промити, очистити від іржі і покласти на зберігання, змастивши технічним вазеліном чи іншим мастилом.
Щоб зберегти якомога більшу кількість вітаміну С у консервах, миття і бланшування овочів треба проводити недовго, дотримуючись рекомендованих термінів.
Варити чи бланшувати овочі краще у закритому чи прикритому посуді, тоді повітря менше з'єднується з продуктом і вітамін С розпадатиметься повільніше.
НЕСПРИЯТЛИВІ ДНІ У ВЕРЕСНІ
13, субота (4.00 - 7.00); 18, четвер (6.00 - 8.00); 20, субота (8.00 - 10.00); 21, неділя (4.00 - 6.00); 25, четвер (6.00 - 8.00); 26, п'ятниця (7.00 - 9.00).
"Кримська Свiтлиця" > #37 за 12.09.2003 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=1228
|