Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (4600)
З потоку життя (7298)
Душі криниця (4291)
Українці мої... (1719)
Резонанс (2369)
Урок української (1007)
"Білі плями" історії (1873)
Крим - наш дім (1481)
"Будьмо!" (273)
Ми єсть народ? (257)
Бути чи не бути? (479)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (284)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
КАРТИНИ, НАМАЛЬОВАН╤ СЕРЦЕМ
Укра╖нськ╕ митц╕ – це потужна сила, яку не можна знец╕нювати…


СУМНА ОС╤НЬ
Наш╕ традиц╕╖


ГОВОРИТИ. МОВЧАТИ.
Чи здатн╕ ми слухати, коли мистецтво промовля╓?..


МИСТЕЦЬКИЙ Г╤МН НЕЗЛАМНОСТ╤
Автори представлених роб╕т - художники, як╕ п╕шли захищати Укра╖ну…


ПОРА НА В╤ДПОЧИНОК...
Наш╕ традиц╕╖




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #25 за 22.06.2012 > Тема "Душі криниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#25 за 22.06.2012
«Мног╕╖ л╕та, благ╕╖ л╕та»

Б╕бл╕отеку «Кримсько╖ св╕тлиц╕» поповнила подарована письменником ╕з Закарпаття Мирославом Дочинцем книга «Мног╕╖ л╕та, благ╕╖ л╕та», яка за рейтингом «Книжка року-2010» ув╕йшла до списку найпопулярн╕ших видань Укра╖ни. Пропону╓мо уваз╕ читач╕в уривок з ц╕╓╖ книги ╕ запрошу╓мо до нашо╖ «Св╕тлично╖» б╕бл╕отеки!

(Продовження. Поч. у № 14-24)

Не треба н╕кого скидати з гори. Сам п╕дн╕майся в гору, якщо хочеш там бути. А скидати ╕нших не треба. Т╕, що на гору раз з╕йшли, нехай там залишаються, якщо можуть ╕ хочуть. Висок╕ м╕сця ще б╕льше вивищать достойного ╕ покажуть н╕кчемн╕сть н╕кчемного.
Ким ти ╓ зараз ╕ що ти робиш зараз — лише це ма╓ сенс. А не те, ким ти був ╕ що ти робив колись.
Якщо не можеш сотворити благо, то хоча б в╕д╕йди в╕д зла. Це перший крок до блага.
Не варто говорити про щось серйозне б╕льше п╕вгодини. Бо тебе не слухатимуть. Багато говорячи, скажеш багато дурниць.
Уникай брехн╕, але й правду не всю кажи — щоб не поранити, не образити когось.
Коли мене довго нема╓ вдома ╕ я вертаюся, то бачу, як мо╖ кущ╕ радо тремтять листям. Бо я з ними розмовляю.
Ми н╕чого не да╓мо цьому св╕тов╕. ╤ н╕чого не забира╓мо в нього. Це св╕т усе нам да╓ ╕ все забира╓. Ми — як п╕щинки р╕ки часу. Золот╕ п╕щинки.

СОХТАШ ТРИМА╢Ш — ПОМ╤Ч МА╢Ш
(Сохташ — це пов╕р’я, звичай, але не забобон)

Дв╕ч╕ не здоровкатися — бо посуд буде битися.
Напився води, решту з горнятка не виливай у в╕дро — бо криниця не буде прибувати.
См╕ття з п╕дметеного двору бодай жменьку на вулицю шупнути — щоб усе недобре з чужими ногами п╕шло.
Нас╕ння н╕кому не зичити, доки сам не пос╕╓ш.
Пораючись на двор╕ чи на город╕ — двер╕ приперти в╕ником. Недобрий г╕сть не внадиться.
Коли розв’язу╓ш вузлик — дуй на нього. Одразу розв’яжеться.
Якщо в хат╕ щось не можеш знайти – перев’яжи ниткою н╕жки столу. ╤ уважно ще раз оглянься.
Якщо годинник перестав ходити — дай йому в╕дпочити. А пот╕м знову заведи.
Хворий чорний одяг нехай не одяга╓.
Болить голова — на старий хрест пов’яж╕ть хустку, нехай там повисить. Хвор╕╓ дитина — поклад╕ть п╕д хрест ╕грашку.
Якщо корова втратила молоко, треба вранц╕ взяти ╖╖ на мотузок ╕ спок╕йно провести ╖╖ по ближн╕м хуторам довкола села — так, щоб замкнути цим колом хл╕в.
Корову не пускати на в╕дкриту пашу в русальну п’ятницю, Великодню п’ятницю, Дев’ятий четвер ╕ Вознес╕ння.
Не втонеш, якщо вир╕вня╓шся на вод╕ хрестом, очима до неба. ╤ намагайся спок╕йно й глибоко дихати.
Перед далекою дорогою чи важливою справою — позичте окра╓ць хл╕ба в коваля чи ╕ншого майстра, який у пот╕ чола заробля╓ св╕й хл╕б. ╤ в╕зьм╕ть ╕з собою.
Мо╖ родич╕ дуже рад╕ли, коли знаходили на дороз╕ загублену конем п╕дкову. Особливо, якщо це була п╕дкова ╕з задньо╖ ноги. Вважалося, що вона «закалилася» на дорогах, вибиваючи ╕скри з кам╕ння, набралася земно╖ сили. ╥╖ прибивали над дверима, щоб до не╖ н╕хто не торкався. Це важливо. П╕дкова з р╕жками донизу захищала будинок в╕д зла. А р╕жками догори — привертала гаразди. Якщо в хат╕ недобрий дух, чвари, — п╕дкову прибивали з внутр╕шнього боку дверей. Дехто клав ╖╖ п╕д л╕жко — для гарного сну. Баба закопувала стару п╕дкову в грядку ╕ завжди мала буйну городину.

РЕЦЕПТИ ПОЖИВНИХ, СМАЧНИХ ╤ ДЕШЕВИХ СТРАВ В╤Д АНДР╤Я ВОРОНА

КАПУСТА, НАЧИНЕНА ЗЕЛЕНИНОЮ
Головку капусти роз╕брати на листки, занурити в окр╕п на дек╕лька хвилин. Дати вод╕ стекти. Натерти крупно моркву, зм╕шати з пос╕ченою зелениною (будь-якою) ╕ часником. Загорнути начинку в капустян╕ листки, покласти в посудину ╕ залити киплячим розсолом — 1 столову ложку сол╕ на л╕тр води. Через два дн╕ страва готова.

БУРЯКОВА КАША
На 2 частини тертого буряка — по 1 частин╕ терто╖ моркви, пом╕дор╕в, цибул╕. Все це окремо присмажити на ол╕╖, перем╕шати в горщику, потушкувати п╕вгодини, посолити. Перед ╖дою додаю часник ╕ перець. Можна закручувати ╕ в банки на зиму.

КАПУСТА ГОСТРЕНЬКА
Капусту нашинкувати, пересипати с╕ллю, дати к╕лька годин постояти. У пор╕зан╕ цибулю ╕ часник всипати меленого червоного перцю, зм╕шати з капустою в глиняному посуд╕. Тримати п╕д гн╕том 3 дн╕. На ст╕л подавати ╕з зелениною.

КАРТОПЛЯ З ОГ╤РКАМИ
Нар╕зати 4 гаряч╕ картоплини ╕ 2 квашен╕ ог╕рки кубиками, накришити зелено╖ цибул╕, тр╕шки посолити, скропити ол╕╓ю ╕ перем╕шати.

ХОЛОСТЯЦЬКА ВЕЧЕРЯ
Зварити 100 г рису. Нашинкувати в нього 1 солодкий перець, 1 пом╕дор, 1 квашений ог╕рок, 1 морквину, 1 цибулину. На смак додати с╕ль, оцет, цукор, перець.

КАРТОПЛЯ З ОСЕЛЕДЦЕМ
Картоплю зварити в лушпинн╕, пор╕зати кружальцями. Так само цибулю. Оселедець нар╕зати скибочками. Скласти все г╕ркою, заправити ол╕╓ю, оцтом ╕ г╕рчицею.

ГОРОХ З ОГ╤РКАМИ
Попередньо замочити горох, зварити. Нашинкувати в нього квашен╕ ог╕рки, цибулю. Заправити ол╕╓ю, зелениною, прянощами, вкинути др╕бку сол╕.

ГРИБН╤ КОТЛЕТИ
Зварити гриби, краще б╕л╕. Др╕бно пос╕кти ╕ зм╕шати з рисом, який варимо на сол╕ й петрушц╕. Зл╕пити котлети, обсипати ╖х мукою або обваляти в яйц╕. П╕дсмажити.

БУРЯК З ЧАСНИКОМ ╤ СЛИВАМИ
Зварити буряк, натерти, додати пос╕чений часник, запарений ╕ пор╕заний чорнослив, потовчен╕ гор╕хи. Покропити ол╕╓ю ╕ присмачити зеленою петрушкою.

СУП ГРЕЧАНИЙ
В окр╕п (менше л╕тра) опустити 4 картоплини, через 10 хвилин додати 1 склянку гречано╖ крупи, натерту моркву, цибулю, багато зеленини з коренями, с╕ль. Варити ще 20 хвилин.

СУП ГОРОХОВИЙ
Замочити в 2 л╕трах води 1 склянку гороху. Через 3 години довести до кип╕ння. Вкинути 4 картоплини, пор╕зан╕ на кубики, натерту моркву, зеленину, приправи, часник, лавровий лист, с╕ль.

БОРЩ КВАСОЛЕВИЙ
Горня квасол╕ замочити на н╕ч в 2 л╕трах води. Коли квасоля звариться, злити в╕двар ╕ додати в нього нас╕ння кропу, нашинкован╕ буряки, моркву, цибулю, кор╕ння. Трохи поварити. Додати нар╕зану капусту ╕, коли борщ закипить, влити цибулю, заправлену на ол╕╖ з пом╕дорами. За 3 хвилини до завершення вар╕ння додати товчений часник, зелень кропу ╕ петрушки, приправи на смак.

КАРТОПЛЯНИЙ СУП З ПОМ╤ДОРАМИ
8 картоплин нар╕зати дольками, варити 20 хвилин. Моркву, петрушку, цибулю, пом╕дори нар╕зати ╕ п╕дсмажити на маргарин╕. Все це додати до картопл╕ ╕ варити до готовност╕. П╕д к╕нець додати спец╕╖.

СЕЛЯНСЬКИЙ СУП
Нар╕зати моркву, р╕пу, цибулю, селеру. Легенько п╕дсмажити на ол╕╖, пот╕м залити гарячим грибним або овочевим бульйоном ╕ варити 15 хвилин. Пот╕м додати нар╕зану картоплю ╕ варити до готовност╕. За 6 хвилин до завершення покласти кружечки пом╕дор╕в, листки щавлю, шпинату або салату.

СУП ОГ╤РКОВИЙ
Почистити 4 квашен╕ ог╕рки. Шк╕рку кип’ятити 15 хвилин у склянц╕ води, в╕дкинути. А в розс╕л опустити др╕бно нар╕зан╕ ог╕рки, проварити 10 хвилин. У 1,5 л окропу зварити 1 картоплину, 1 морквину, 1 р╕пу, 1 петрушку, 2 цибул╕, кор╕нь селери, 3 ст. ложки гречки або рису, лавровий лист, перець, кр╕п, прянощ╕.

СУП ОВОЧЕВО-ГРИБНИЙ
Моркву, кор╕нь селери, цибулю нар╕зати соломкою ╕ обсмажити з мукою. В╕дварен╕ пор╕зан╕ гриби тушкувати з овочами 7 хвилин. Картоплю, нар╕зану соломкою, варити з овочами ╕ грибами до повно╖ готовност╕. Додати товчен╕ з с╕ллю часник ╕ зелену петрушку.

КАПУСТЯНИК ГРИБОВИЙ
У бульйон (1 л╕тр) з╕ звареними грибами покласти в╕дварену перлову крупу, картоплю, св╕жу капусту. Кип’ятити 10 хвилин. Натерт╕ моркву ╕ цибулю тушкувати 15 хвилин з ол╕╓ю ╕ водою. Варити до готовност╕ овоч╕в. Посипати др╕бною зелениною.

(Продовження в наступному номер╕)

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #25 за 22.06.2012 > Тема "Душі криниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=10441

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков