Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (4600)
З потоку життя (7298)
Душі криниця (4291)
Українці мої... (1719)
Резонанс (2369)
Урок української (1007)
"Білі плями" історії (1873)
Крим - наш дім (1481)
"Будьмо!" (273)
Ми єсть народ? (257)
Бути чи не бути? (479)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (284)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
БДЖОЛОТЕРАП╤Я
Народна медицина


ВЕСЕЛКА ЗНИЗИТЬ ТИСК
Народна медицина


ГЛ╤Д В╤Д БАГАТЬОХ Б╤Д
Народна медицина


РОСТУТЬ МАЛЬВИ Б╤ЛЯ ХАТИ...
Народна медицина


ПРИЙШОВ ЧАС НА ВИНОГРАД
Народна медицина




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #15 за 11.04.2003 > Тема "Порадниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#15 за 11.04.2003
Порадниця
КС

ПОБОРЕМОСЯ ІЗ РАДІАЦІЄЮ... НА КУХНІ
Погодьтеся, що хоч мінімум знань про те, як захистити себе й свою родину від впливу малих доз радіації, повинна мати кожна жінка. Рекомендації не складні, додаткових затрат сил і коштів не потребують, а ефективність від їх виконання дуже висока. Отож будьмо уважними на кухні.
Передовсім цезій... Він сьогодні найбільш поширений з радіоактивних ізотопів, які впливають на людину. Міститься переважно в ґрунті, тому продукти, що потрапляють у ваш дім, насамперед ретельно очищайте від ґрунту.
Мийте їх обов'язково під проточною водою. Спочатку замочіть м'ясо, овочі, фрукти у воді на кілька годин, а потім добре вимийте: цезій дуже легко переходить у воду.
Цю його властивість використовуйте, готуючи перші страви, компоти. Воду, в якій варяться м'ясо, фрукти, треба злити, як тільки вона закипить. А до готовності варити страву в іншій воді. Добре було б попередньо очищеній.
Овочі, фрукти жовтого, оранжевого та червоного кольору найкраще справляються з обов'язками захисників від радіації. Отже, хай щодня в меню будуть морква, буряк, гарбуз, червоні сорти яблук, чорноплідна смородина.
Тушковані й смажені продукти, не вимочені й не відварені попередньо, зберігають накопичену кількість радіації, а тому більш здоровою їжею вважається варена.
Будьте дуже обачними з грибами. Вони буквально всмоктують радіацію, як губка. Вміст радіоактивних елементів у грибах може бути  в тисячу разів вищим, ніж в інших продуктах з тієї ж самої місцевості. Сильно "хапають" радіацію раки (бо їдять мул), річкова риба.
Ефективний захист від радіації неможливий без вживання олії. І не лише соняшникової, а й кукурудзяної, оливкової. Найкраще додавати її до перших і других страв, салатів сирою.
Не забувайте і про пектини. Вони здатні зв'язувати радіонукліди й виводити їх з організму.
А багато пектинів у яблуках, гарбузі, цитрусових. І особливо у буряках - у сирих, варених і печених.


СКОВОРІДКА - ЯК НОВА!
Перемішати половину чайної ложки свіжого яєчного білка, чайну ложку олії, змастити відполіровану сковороду і поставити до духовки на великий вогонь на півгодини. Диму - повна кухня, але сковорода стає як нова.
Сковорідку засипати до країв дрібним піском і поставити на середній вогонь. Двері кухні закрити, кватирку відчинити.
Буде як нова. Так само можна чистити казани, гусятниці та інше.
Можна виварити в розчині каустичної  соди і канцелярського клею (або силікатного), але, по-перше, виварка потрібна, а по-друге, - дорого.

ПАМПУШКИ НА ВСІ СМАКИ З МАНКИ
0,5 склянки манки, 2 яйця, 0,5 склянки цукру, 2 склянки молока, дрібка ваніліну, сода з оцтом, рафінована соняшникова олія, ягідний сироп.
Зварити манну кашу. Коли вона трохи охолоне, додати збиті на піну яйця з цукром і ваніліном. Добре збити масу й в останню чергу додати погашену оцтом соду. Ще раз збити. До глибокої сковороди налити склянку соняшникової олії. Коли вона стане гарячою, маленькою ложечкою викласти манну суміш і обсмажувати з двох боків до золотистої шкуринки. Готові пампушки полити ягідним сиропом. Їсти краще гарячими.

СИРНІ
1 ст. ложка домашнього сиру, 2 - 3 яйця, 3 - 4 столові ложки цукру, 1 склянка борошна, 0,5 ч. ложки соди.
Замісити тісто. Виробити з нього невеличкі кульки і смажити їх у киплячій олії до золотистого кольору. Обваляти їх у цукровій пудрі.

СИРНІ З ЯБЛУКАМИ
Для тіста: 1 яйце, 240 г сиру, столова ложка цукру, трішки соди, 5 столових ложок борошна.
Для начинки: 1 велике яблуко, столова ложка цукру.
Розтерти яйце з цукром, додати сир, соду, погашену оцтом, борошно і замісити тісто. Яблука почистити, видалити насіння і натерти на тертці. Додати цукру. Розділити тісто на невеличкі шматочки, розкачати, покласти в центр яблучну начинку і зробити невеличкі кульки. Смажити в рослинній олії. Подаючи, притрусити цукровою пудрою.

ЗІ ЗГУЩЕНИМ МОЛОКОМ
4 яйця, 1 банка згущеного молока, 0,5 чайної ложки соди, борошно.
Яйця змішати зі згущеним молоком, додати соду (погашену оцтом), борошно. Замісити не дуже густе тісто. Сформувати джгут діаметром 3 см, розрізати на невеличкі шматочки, виробити з них кульки й обсмажувати в жирі або соняшниковій олії. Дати стекти жиру й обваляти кульки в цукровій пудрі.

Корисні поради
Тісто для локшини і пельменів замішують на воді, а не на молоці: від нього бульйон буде каламутний, а вироби розваряться.

Готові пироги будуть м'якшими і красивішими, якщо після випікання їх змастити розтопленим маслом і на деякий час накрити серветкою.

Овочі (буряки, ріпу, моркву, картоплю) не можна варити разом: вони втрачають і смак, і колір.

Чорнильні плями на меблях можна зняти свіжим лимонним або помаранчевим соком.

Плями від іржі допоможе вивести щавлева або лимонна кислота.

Якщо ви помітили на тканині пляму невідомого походження, спробуйте обробити її таким розчином: столова ложка аміаку на півсклянки води й пів чайної ложки солі. Це дуже ефективний засіб для видалення най-різноманітніших плям.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #15 за 11.04.2003 > Тема "Порадниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=759

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков