"Кримська Свiтлиця" > #4 за 25.01.2008 > Тема "З потоку життя"
#4 за 25.01.2008
МИ ╢ ТЕ, ЩО МИ ╥МО
Одним з видатних в╕дкритт╕в к╕нця ХХ стол╕ття вважа╓ться встановлення вза╓мозв’язку м╕ж вживанням насичених жир╕в ╕ смертн╕стю в╕д серцево-судинних захворювань, зокрема, в╕д ╕шем╕чно╖ хвороби серця. Учен╕ довели також залежн╕сть м╕ж частотою ракових захворювань ╕ р╕внем споживання св╕жих овоч╕в, зокрема овоч╕в жовтого й червоного кольору. Кард╕ологи ж твердять, що смертн╕сть в╕д ╕шем╕чно╖ хвороби серця ма╓ певну залежн╕сть в╕д р╕вня вживання цукру. Наск╕льки реальн╕ згадан╕ загрози та як вберегтися в╕д под╕бних небезпек, ми попросили розпов╕сти доктора медичних наук, професора Володимира ╤вановича СМОЛЯРА. - Чи й справд╕ певн╕ продукти харчування можуть провокувати небезпечн╕ хвороби? - Ще й як! Прим╕ром останн╕м часом фах╕вц╕ з харчово╖ токсиколог╕╖ надлишкове споживання б╕лк╕в також пов’язують ╕з поширенням р╕зних захворювань ╕ порушень в орган╕зм╕ людини, зокрема, ╕з виникненням остеопорозу, накопиченням токсичних шлак╕в, п╕двищенням «закисленост╕» орган╕зму. Надлишок б╕лк╕в у харчовому рац╕он╕ справд╕ призводить до зб╕льшення р╕вня кальц╕ю в нирках, сприя╓ додатковому навантаженню на печ╕нку та нирки ╕ пог╕ршу╓ функц╕ю нирок. З поглибленням знань про метабол╕зм б╕лк╕в в орган╕зм╕ наш╕ уявлення про ф╕з╕олог╕чн╕ потреби в них орган╕зму людини значно зм╕нилися. Якщо 30 рок╕в тому Нац╕ональна академ╕я наук США рекомендувала вживати 120 г б╕лка щоденно, то в 1980 роц╕ ц╕ норми були зменшен╕ у 2-3 рази (до 56 г для чолов╕к╕в ╕ до 44 г для ж╕нок). У 1993 роц╕ нами були сутт╓во зм╕нен╕ б╕лков╕ норми для мешканц╕в Укра╖ни, виходячи з того, що група експерт╕в ВООЗ д╕йшла висновку: р╕вень споживання б╕лка не повинен перевищувати рекомендован╕ норми його споживання б╕льш н╕ж у два рази. - Останн╕ 10-15 рок╕в набула поширення концепц╕я д╕╓ти Середземномор’я. Наск╕льки виправдане захоплення нею наших окремих сп╕вгромадян? - Характерними особливостями харчування населення Середземномор’я ╓ широке використання оливково╖ ол╕╖, що м╕стить близько 80 в╕дсотк╕в мононенасичено╖ оле╖ново╖ кислоти, р╕зних фрукт╕в, овоч╕в, природних злак╕в, значно╖ к╕лькост╕ морсько╖ риби та продукт╕в моря. А ось продукт╕в тваринництва вони вживають набагато менше. При такому харчуванн╕ захворюван╕сть на ╕шем╕чну хворобу серця у кра╖нах Середземномор’я у трич╕ нижча, н╕ж у П╕вн╕чн╕й ╢вроп╕. Вважають, що традиц╕йний рац╕он мешканц╕в ╢вропейського Середземномор’я може бути еталоном для вс╕╓╖ ╢вропи. М╕ж смертн╕стю в╕д серцево-судинних захворювань ╕ вживанням оливково╖ ол╕╖ встановлена пряма корелятивна залежн╕сть. Доведено, що харчовий рац╕он з високим вм╕стом оле╖ново╖ кислоти сприя╓ зниженню р╕вня холестеролу тощо. - Колись д╕╓тологи рекомендували вживати поб╕льше б╕лк╕в, поменше баластно╖ ╖ж╕. Чи зм╕нилися п╕дходи у науковц╕в щодо складу рац╕онально╖ д╕╓ти? - Протягом останн╕х рок╕в сутт╓во зм╕нилося уявлення про ф╕з╕олог╕чну потребу орган╕зму людини у жирах. Зг╕дно ╕з рекомендац╕ями ВООЗ, енергетична ц╕нн╕сть за рахунок насичених жир╕в повинна становити 10 в╕дсотк╕в, за рахунок пол╕ненасичених - теж 10 в╕дсотк╕в, решту - 80 в╕дсотк╕в мають стано-вити рослинн╕ жири. - Як не прикро, але фактична структура жирового харчування населення Укра╖ни, на жаль, значно в╕др╕зня╓ться в╕д цих рекомендац╕й. - Саме так. У зв’язку з поширенням використання модиф╕кованих жир╕в у виробництв╕ твердих ╕ м’яких маргарин╕в сутт╓во зб╕льшилось вживання транс-╕зомер╕в жирних кислот. Кр╕м маргарин╕в, це зам╕нники вершкового масла, фритюрний жир тощо. Вс╕ вони ╓ жировими продуктами обмежено╖ харчово╖ ц╕нност╕: забезпечуючи орган╕зм енерг╕╓ю, вони не задовольняють його потребу у л╕п╕дному матер╕ал╕ для пластичних процес╕в. До всього транс╕зомери негативно впливають на обм╕н л╕нолево╖ кислоти та п╕двищують р╕вень холестеролу у плазм╕ кров╕, а, отже, прискорюють розвиток атеросклерозу. Зг╕дно ╕з недавно прийнятими величинами ф╕з╕олог╕чних потреб в енерг╕╖ та харчових речовинах населення Велико╖ Британ╕╖, прим╕ром, вм╕ст транс╕зомер╕в у харчових рац╕онах не повинен перевищувати 2 в╕дсотк╕в ╖хньо╖ загально╖ енергетично╖ ц╕нност╕. Однак правильному нормуванню вм╕сту транс╕зомер╕в у харчуванн╕ людини перешкоджають технолог╕чн╕ норми. У маргариновому виробництв╕ рекомендований вм╕ст транс-╕зомер╕в для брускових маргарин╕в становить близько 32 в╕дсотки, для м’яких ╕ д╕╓тичних маргарин╕в - 10 в╕дсотк╕в, але й цих норматив╕в часто не дотримуються. До реч╕, у проект╕ в╕дпов╕дного закону Рос╕╖ на комб╕новане масло вм╕ст транс╕зомер╕в обмежу╓ться в╕сьмома в╕дсотками. - ╤сну╓ думка, що потреба сучасно╖ людини у калор╕ях сутт╓во знизилася через надм╕рну пасивн╕сть, автоматизац╕ю виробництва, поширення власних авто тощо. Що думають фах╕вц╕ з цього приводу? - Проведен╕ в останн╕ роки ХХ стол╕ття науков╕ досл╕дження довели, що потреба середнього ╓вропейця в енерг╕й, д╕йсно, зменшилась ╕ тепер зг╕дно з даними ВООЗ становить не 3000 к╕локалор╕╖, а 2400. Сформован╕ й нов╕ уявлення про оптимальне харчування населення ╢вропи. Його структура ма╓ бути зм╕нена: в харчуванн╕ повинн╕ переважати продукти рослинного походження, а не тваринного; правильний харчовий рац╕он повинен м╕стити пом╕рну к╕льк╕сть жир╕в - не б╕льше як 30 в╕дсотк╕в. У рац╕он╕ ма╓ бути достатня к╕льк╕сть р╕зних св╕жих фрукт╕в та овоч╕в, що забезпечу╓ лужну ор╕╓нтац╕ю харчування, пом╕рна к╕льк╕сть сол╕ (не б╕льше як 5 г на добу) та цукру (не б╕льше як 8-10 % енергетично╖ к╕лькост╕ рац╕ону). Споживання тваринних продукт╕в повинно бути контрольованим. Розмову в╕в Ярослав ШЛАПАК. (УКР╤НФОРМ).
"Кримська Свiтлиця" > #4 за 25.01.2008 > Тема "З потоку життя"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=5516
|