Одна з найц╕нн╕ших рослин в укра╖нськ╕й народн╕й медицин╕ – кульбаба л╕карська (╖╖ часто називають –молочай). Цв╕те з кв╕тн╕ аж до серпня, а за сприятливо╖ погоди, то й у вересн╕. Росте ледь не повсюдно – на луках, л╕сових галявинах, у садках, на полях, грядках... Власники земельних д╕лянок хочуть позбутися ╖╖, як шк╕дника. Ут╕м, ╕нколи й не п╕дозрюють, що це довол╕ пом╕чна л╕карська рослина ╕ нав╕ть харчова. А от вправн╕ хазяйки, навпаки, готують з кв╕т╕в кульбаби ц╕лющий сироп, варять мед, як╕ допомагають в╕д застуди, кашлю.
З л╕кувальною метою заготовляють усю наземну частину рослини п╕д час ╖╖ цв╕т╕ння (особливо кв╕ти), а кор╕нц╕ викопують восени.
Кульбабу використовують ╕ св╕жою (щойно заготовленою), ╕ засушеною.
* * *
Кор╕нь кульбаби використовують при хворобах печ╕нки, нирок. В╕н ун╕версально д╕╓ як легкопроносний, сечог╕нний, кровоочисний ╕ в╕дхаркувальний зас╕б. При цих захворюваннях в╕двари з нього готують однаково:
-1 столову ложку подр╕бнено╖ сировини заливають окропом – 0,5 л. Варять на малому вогн╕ 5-7 хвилин. Настоюють 1 годину у закритому посуд╕. Проц╕джують. Цю порц╕ю сл╕д випити протягом дня за 5-6 раз╕в.
-Аналог╕чно готують ╕ вживають в╕двар з ц╕ло╖ рослини. Але беруть 2 столов╕ ложки засушено╖ подр╕бнено╖ кульбаби на 600 мл окропу.
* * *
Допоможе травленню:
-Св╕ж╕ кв╕ти кульбаби утрамбувати у п╕вл╕трову банку ╕ «по в╕нця» залити 74-процентним спиртом. Посуд щ╕льно закрити. Настоювати у темному, але теплому м╕сц╕ 14 дн╕в. Проц╕дити. Збер╕гати у холодильнику. Пити по 1 чайн╕й ложц╕ чотири рази на день за 15-20 хвилин до ╖ди. Не зловживати!
* * *
При захворюваннях печ╕нки св╕же молочко кульбаби п’ють трич╕ на день по половин╕ чайно╖ ложки на 1 столову ложку тепло╖ води за 15-20 хвилин до ╖ди. Але курс л╕кування не повинен перевищувати двох тижн╕в. Якщо необх╕дно, то повторити його можна через м╕сяць.
* * *
-Наповнити половину п╕вл╕трово╖ банки св╕жими кв╕тами кульбаби (врахуйте, що ╖х потр╕бно утрамбувати) ╕ залити соняшниковою ол╕╓ю «по в╕нця» посуду. Настоювати на сонячному м╕сц╕ 10 дн╕в. Проц╕дити. Пот╕м збер╕гати у холодильнику. Кульбабовою ол╕йкою змащують гн╕йн╕ рани трич╕ на день.
* * *
При фурункулах, прищах, висипах:
-2 столов╕ ложки засушено╖ подр╕бнено╖ ус╕╓╖ наземно╖ частини рослини ╕ корен╕в (1:1, за вагою) залити окропом – 0,5 л. Гр╕ти на водян╕й бан╕ 20-30 хвилин. Настоювати 1 годину у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити по 50 мл 7-8 раз╕в на день у перервах м╕ж вживанням ╖ж╕.
* * *
Д╕╓ заспок╕йливо чай ╕з засушених подр╕бнених кв╕т╕в кульбаби. Готують з розрахунку: 1 столова ложка на 200 мл окропу. Протягом дня вранц╕ п╕сля сн╕данку та ввечер╕ перед сном випити по одн╕й так╕й порц╕╖.
* * *
Салат з молодих листочк╕в кульбаби (особливо весною) дода╓ орган╕зму в╕там╕н╕в, убер╕га╓ в╕д ав╕там╕нозу. А пород╕ллям додасть молока.
* * *
Кава з кульбаби:
-Ретельно очищений в╕д грунту кор╕нь кульбаби смажать на чист╕й сковор╕дц╕ ╕ подр╕бнюють на порошок. Пот╕м заварюють як звичайну каву. Вона додасть бадьорост╕ ╕ не зашкодить серцю.
* * *
Молочком з╕ стебла кульбаби змащують бородавки.
* * *
З╕м’ятий у жмен╕ пух кульбаби прикладають до м╕сць пор╕з╕в. В╕н швидко зупинить кровотечу. (Вважайте, що зам╕нить вату чи бинт, яких нема «п╕д руками»).
* * *
Застереження! Чай з кульбаби (особливо в╕двар з кореня) не варто вживати при п╕двищен╕й кислотност╕ шлункового соку! А от при понижен╕ – допоможе.
Тарас ЛЕХМАН
м. Шептицький