"Кримська Свiтлиця" > #33 за 18.08.2023 > Тема "Порадниця"
#33 за 18.08.2023
╢ ОБЛ╤ПИХА – НЕ БУДЕ ЛИХА!
Дерево (або кущ обл╕пихи) любить волог╕ грунти. Тож росте вона здеб╕льшого на болотист╕й м╕сцевост╕, на берегах р╕чок, озер. Культивують обл╕пиху ╕ як декоративну рослину.
Достигл╕ плоди обл╕пихи заготовляють п╕сля перших заморозк╕в. Найц╕нн╕ше у них – ол╕я. Вона добре го╖ть рани, оп╕ки, л╕ку╓ застудн╕ захворювання, бронх╕ти, астму…
***
Для п╕дсилення ╕мун╕тету компоти з обл╕пихових яг╕д рекоменду╓ться вживати дорослим по 100 мл 3-4 рази на день, д╕тям – наполовину менше.
***
Обл╕пихову ол╕ю застосовують для л╕кування виразково╖ хвороби шлунка чи дванадцятипало╖ кишки:
-Пити по 1 чайн╕й ложц╕ трич╕ на день за 30 хвилин до ╖ди.
***
При ероз╕╖ шийки матки тампонами, змоченими обл╕пиховою ол╕╓ю, змазують шийку матки раз на день протягом 10-15 д╕б. Процедуру краще приймати на н╕ч.
***
Св╕ж╕ плоди обл╕пихи зменшують р╕вень холестерину в кров╕. Денна норма споживання – хоча б 50 г.
***
Ягоди обл╕пихи (вживають ╕ заморожен╕) корисн╕ хворим на атеросклероз.
***
Хвор╕ на серцев╕ недуги зм╕шують обл╕пихову ол╕ю з медом – 1:1. Вживають по 1 чайн╕й ложц╕ трич╕ на день. При загостренн╕ захворювань – чотири рази на день.
***
Аби зупинити проноси, вживають в╕двар з╕ щойно заготовленого листя або молодо╖ кори обл╕пихи. 1 столову ложку подр╕бнено╖ сировини залити окропом – 200 мл. Кип’ятити на малому вогн╕ 6-8 хвилин. В╕двар перелити у термос ╕ настояти 2-3 години. Проц╕дити. Пити по 1 столов╕й ложц╕ 5-6 раз╕в на день. Якщо сильний пронос, то 8-10 раз╕в на день.
***
У раз╕ екземи, ревматизму, подагри до гарячо╖ ванни додають св╕же або засушене листя обл╕пихи – 8-10 пригорщ╕в на 60 л води.
***
Св╕жим соком обл╕пихи змащують д╕лянки шк╕ри з ураженнями варикозного характеру. Процедуру приймати чотири рази на добу.
***
Обл╕пихова ол╕я знадобиться для л╕кування оп╕к╕в, зокрема променевих. Вони часто виникають п╕сля курсу рентгенотерап╕╖.
***
Ягоди обл╕пихи, пересипан╕ цукром (1:1), - над╕йн╕ л╕ки в╕д кашлю, бронх╕ально╖ астми. Денна норма споживання (у раз╕ загострення недуги) – хоча б 75 г.
***
Обл╕пиховою ол╕╓ю, розбавленою теплою водою (1:1), полощуть горло при почервон╕нн╕, втрат╕ голосу.
***
Коли не запаслися ягодами обл╕пихи, тод╕ антизастудний чай можна готувати з молодих подр╕бнених г╕лочок рослини:
-1 столову ложку щойно заготовлено╖ сировини залити окропом – 0,5 л. Варити 5-6 хвилин. Настояти 20 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Перед вживанням проц╕дити. Пийте ст╕льки, ск╕льки смаку╓. Не завадить додати до чаю меду.
**
Застереження! Обл╕пиха протипоказана у раз╕ захворювання п╕дшлунково╖ залози та гострого холециститу.
ПРОТЯГОМ РОКУ
(Про деяк╕ л╕кувальн╕ властивост╕ петрушки)
Мудр╕ люди стверджують:
-Петрушка ма╓ бути на стол╕ протягом року! ╥жте ╖╖ зелень, давайте до перших страв ╖╖ коренеплоди, пийте чай ╕з засушеного нас╕ння…
А ще петрушкою л╕кують хвор╕ нирки, гн╕йн╕ рани, вона покращу╓ сечовид╕лення, сприя╓ травленню, допомага╓ при запальних процесах; ча╓м ╕з сухого нас╕ння петрушки промивають оч╕ при ╖х утом╕ ╕ тих же запаленнях. В╕двар коренеплод╕в петрушки (так само ╕ зелен╕) – безц╕нн╕ л╕ки при подагр╕.
***
Петрушка багата в╕там╕нами А, С, поживними речовинами.
***
Св╕жий с╕к петрушки розчиня╓ камен╕ у нирках:
-Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до ╖ди. Курс л╕кування – 12-14 дн╕в. Але перед л╕куванням порадьтеся з л╕карем!
***
При поганому сечовид╕ленн╕ готуйте в╕двар з╕ св╕жого листя та стебел петрушки:
-75-100 н сировини на 1,5 л води. Довести до кип╕ння ╕ кип’ятити на малому вогн╕ 3-4 хвилини. Настояти 20 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити по 200 мл три-чотири рази на день у перервах м╕ж вживанням ╖ж╕.
***
В╕двар з коренеплод╕в петрушки (100 г на 1,5 л води) п’ють при подагр╕.
***
Один ╕з жовчог╕нних засоб╕в:
-З’╖сти протягом дня за 5-6 раз╕в 50-75 г др╕бно натертих коренеплод╕в петрушки.
***
В╕двар ╕з нас╕ння петрушки (1 чайна ложка на 200 мл води) позбавля╓ набряк╕в серцевого походження. Протягом дня випити 2-3 таких порц╕╖.
***
Запалення гн╕йних ран:
-3-4 середн╕х коренеплоди петрушки подр╕бнити ╕ варити до готовност╕ в 1,5 л води. Коли в╕двар охолоне, проц╕дити його. Промивати рани 4-5 раз╕в на день.
***
Таким в╕дваром можна скористатися ╕ при запаленн╕ очей. Але краще приготувати чай ╕з засушеного нас╕ння петрушки:
-1 чайна ложка нас╕ння на 200 мл окропу. Настояти у посуд╕ п╕д кришкою до л╕тепло╖ температури. Проц╕дити. К╕льк╕сть процедур промивання очей протягом дня – дов╕льна.
***
Св╕же листя петрушки усува╓ непри╓мний запах з рота, вбива╓ у ротов╕й порожнин╕ шк╕длив╕ бактер╕╖, зм╕цню╓ ясна. Жувати, але не ковтати.
А от для покращення апетиту, навпаки, листя петрушки ╖дять. Норму споживання встановлюють ╕ндив╕дуально.
***
До м╕сця укусу бджоли можна прикладати св╕же роз╕м’яте листя петрушки (щоб проступив с╕к). Воно добре втамову╓ б╕ль, запоб╕га╓ утворенню набряку.
Тарас ЛЕХМАН
м. Червоноград
"Кримська Свiтлиця" > #33 за 18.08.2023 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=25392
|