Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (4600)
З потоку життя (7298)
Душі криниця (4291)
Українці мої... (1719)
Резонанс (2369)
Урок української (1007)
"Білі плями" історії (1873)
Крим - наш дім (1481)
"Будьмо!" (273)
Ми єсть народ? (257)
Бути чи не бути? (479)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (284)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
БДЖОЛОТЕРАП╤Я
Народна медицина


ВЕСЕЛКА ЗНИЗИТЬ ТИСК
Народна медицина


ГЛ╤Д В╤Д БАГАТЬОХ Б╤Д
Народна медицина


РОСТУТЬ МАЛЬВИ Б╤ЛЯ ХАТИ...
Народна медицина


ПРИЙШОВ ЧАС НА ВИНОГРАД
Народна медицина




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #14 за 02.04.2004 > Тема "Порадниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#14 за 02.04.2004
ЯК ВИЗНАЧИТИ СПРАВЖНІЙ ТОВАР?
КС

ВИНО. Для визначення якості вина у склянку з чистою водою занурюють шийку пляшки, наповненої вином. Шийку пляшки герметично прикривають пальцем, який знімають обережно тільки після занурення шийки.
 Якщо вино не змішується з водою - воно натуральне, без домішок. Якщо ж фальсифіковане (підфарбоване, підсолоджене, тобто стало важчим за воду), то швидкість опускання вина на дно свідчить про ступінь фальсифікації.
 
ГОРІЛКА. Кожна четверта пляшка лікеро-горілчаних виробів, що у нас продаються, фальсифікована. Визначити фальсифікацію можливо. Підозрілу горілку (25 - 50 г) змішують з такою ж кількістю сірчаної кислоти. Якщо суміш почорніла - це сигнал про небезпечність продукту. Забарвлення горілкою синього лакмусового папірця у червоний колір свідчить про значну частку кислот у горілці.
 
ПИВО. Додавайте у склянку з пивом оцтової кислоти доти, доки випадатиме осад. Якщо рідина після виділення осаду гірчить, то вона містить відвар сторонніх гірких речовин (пиво фальсифіковане), бо решта рідини не повинна гірчити.
 Іноді у пиво додають дуже шкідливу, навіть у малих дозах, пікринову кислоту. Кип'ятіння у "підозрілому" пиві протягом 10 хв шерстяної тканини (білої) свідчить про наявність цієї кислоти у напої (чим швидше жовтіє тканина, тим більше цих домішок у продукті).
 
МЕД. Фальсифікація меду здійснюється водою, тростинним або виноградним цукром, патокою або крохмалем. Якщо при нагріванні мед розчиняється у 50-процентному водному розчині етилового спирту, то мед без домішок. Якщо мед розчинився частково, то у ньому є сторонні речовини. Якщо свіже куряче яйце іде на дно у розплавленому меді, це відбулося через велику кількість води у продукті.
 Якщо розтоплений мед став густим і мутним, а при охолодженні забарвлюється кількома краплями йоду у синюватий чи буруватий колір, то ваш гірський чи квітковий мед - явно "липовий" і містить крохмаль та виноградний цукор.
 Опустіть у посуд з медом тонку паличку. Якісний мед буде стікати з неї суцільною ниткою, фальшивий стікатиме швидко, утворюючи бризки. Якщо капнути мед, у який добавлено воду та цукор, на жорсткий папір, крапля розтечеться по ньому вологими плямами.
 
ПШЕНИЧНЕ БОРОШНО. У пшеничне борошно нечесні продавці можуть домішувати висівки, житнє або горохове борошно. Продукт може бути вироблений з не зовсім дозрілого зерна і насіння бур'янів. Якщо змішати 1 частину борошна і 1/2 частини води (за вагою) і замісити цю масу на 3 години, то осяде клейковина (тягучий в'язкий коржик, що змивається водою). Якщо клейковина неоднорідна, сіра, мало тягнеться, значить, борошно перепріло і містить домішки.
 Темний колір свідчить про домішки непшеничного борошна. Якщо його стиснути та відпустити і воно розсипається, то у борошні надлишок мінеральних речовин або висівок. Про це ж свідчить і відсутність відбитка пальця при натисканні ним на продукт.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #14 за 02.04.2004 > Тема "Порадниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=1878

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков