ВИНО. Для визначення якості вина у склянку з чистою водою занурюють шийку пляшки, наповненої вином. Шийку пляшки герметично прикривають пальцем, який знімають обережно тільки після занурення шийки. Якщо вино не змішується з водою - воно натуральне, без домішок. Якщо ж фальсифіковане (підфарбоване, підсолоджене, тобто стало важчим за воду), то швидкість опускання вина на дно свідчить про ступінь фальсифікації.
ГОРІЛКА. Кожна четверта пляшка лікеро-горілчаних виробів, що у нас продаються, фальсифікована. Визначити фальсифікацію можливо. Підозрілу горілку (25 - 50 г) змішують з такою ж кількістю сірчаної кислоти. Якщо суміш почорніла - це сигнал про небезпечність продукту. Забарвлення горілкою синього лакмусового папірця у червоний колір свідчить про значну частку кислот у горілці.
ПИВО. Додавайте у склянку з пивом оцтової кислоти доти, доки випадатиме осад. Якщо рідина після виділення осаду гірчить, то вона містить відвар сторонніх гірких речовин (пиво фальсифіковане), бо решта рідини не повинна гірчити. Іноді у пиво додають дуже шкідливу, навіть у малих дозах, пікринову кислоту. Кип'ятіння у "підозрілому" пиві протягом 10 хв шерстяної тканини (білої) свідчить про наявність цієї кислоти у напої (чим швидше жовтіє тканина, тим більше цих домішок у продукті).
МЕД. Фальсифікація меду здійснюється водою, тростинним або виноградним цукром, патокою або крохмалем. Якщо при нагріванні мед розчиняється у 50-процентному водному розчині етилового спирту, то мед без домішок. Якщо мед розчинився частково, то у ньому є сторонні речовини. Якщо свіже куряче яйце іде на дно у розплавленому меді, це відбулося через велику кількість води у продукті. Якщо розтоплений мед став густим і мутним, а при охолодженні забарвлюється кількома краплями йоду у синюватий чи буруватий колір, то ваш гірський чи квітковий мед - явно "липовий" і містить крохмаль та виноградний цукор. Опустіть у посуд з медом тонку паличку. Якісний мед буде стікати з неї суцільною ниткою, фальшивий стікатиме швидко, утворюючи бризки. Якщо капнути мед, у який добавлено воду та цукор, на жорсткий папір, крапля розтечеться по ньому вологими плямами.
ПШЕНИЧНЕ БОРОШНО. У пшеничне борошно нечесні продавці можуть домішувати висівки, житнє або горохове борошно. Продукт може бути вироблений з не зовсім дозрілого зерна і насіння бур'янів. Якщо змішати 1 частину борошна і 1/2 частини води (за вагою) і замісити цю масу на 3 години, то осяде клейковина (тягучий в'язкий коржик, що змивається водою). Якщо клейковина неоднорідна, сіра, мало тягнеться, значить, борошно перепріло і містить домішки. Темний колір свідчить про домішки непшеничного борошна. Якщо його стиснути та відпустити і воно розсипається, то у борошні надлишок мінеральних речовин або висівок. Про це ж свідчить і відсутність відбитка пальця при натисканні ним на продукт.