Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (4600)
З потоку життя (7298)
Душі криниця (4291)
Українці мої... (1719)
Резонанс (2369)
Урок української (1007)
"Білі плями" історії (1873)
Крим - наш дім (1481)
"Будьмо!" (273)
Ми єсть народ? (257)
Бути чи не бути? (479)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (284)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
БДЖОЛОТЕРАП╤Я
Народна медицина


ВЕСЕЛКА ЗНИЗИТЬ ТИСК
Народна медицина


ГЛ╤Д В╤Д БАГАТЬОХ Б╤Д
Народна медицина


РОСТУТЬ МАЛЬВИ Б╤ЛЯ ХАТИ...
Народна медицина


ПРИЙШОВ ЧАС НА ВИНОГРАД
Народна медицина




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #12 за 19.03.2004 > Тема "Порадниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#12 за 19.03.2004
ЕЛІКСИР ЗДОРОВ'Я - СУП
КС

Яка обов'язкова складова обіду? Без чого обід не обід? Правильно, без супу.
У Середземномор'ї варять часниковий "суп здоров'я", американці віддають перевагу томатному, корейці, прагнучи довголіття, варять суп із м'яса змії. Євреї видумали суп із курки з овочами, що швидко ставить хворих на ноги. Та, мабуть, не буде перебільшенням сказати, що всі перелічені "плюси" увібрав український борщ (він також - різновид супу). Та про нього ми вже писали не раз. Тому пропонуємо рецепти екзотичних супів, котрі освоїти господиням нашим буде неважко. Потішити сім'ю несподіваною стравою ніколи не завадить.

СУП-ПЮРЕ З ПЛАСТІВЦІВ
(англійська кухня)
100 г пластівців, 0,5 л бульйону, 1 склянка молока, 2 ст. ложки вершків, 1 жовток, 2 ч. ложки масла.
Вівсяні пластівці залити гарячим молоком і бульйоном. Варити, помішуючи,
15 хв. Заправити вершками, жовтком, вершковим маслом Подавати з грінками.

СУП З ГАРБУЗА
(болгарська кухня)
0,5 кг гарбуза, 2 ст. ложки води, 3 моркви, 2 ст. ложки борошна чи крохмалю,
2 ст. ложки томату-пюре, 1,5 ст. ложки молока, 0,5 ст. ложки вершкового масла.
Гарбуз і моркву почистити, порізати шматочками, зварити до готовності. Потім протерти крізь сито, додати розведене холодною водою борошно чи крохмаль і томат-пюре. Довести до готовності, влити молоко, розмішати, зняти з вогню й покласти вершкове масло.

БУЛЬЙОН ПО-НІМЕЦЬКИ
300 г кісток, 150 г сосисок, 2 л води,
200 г капусти червонокачанної, 20 г хрону.
Зварити бульйон, покласти в нього нашинковану капусту й варити до напівготовності. Додати нарізані сосиски, тертий хрін, посолити й довести до готовності.

СУП ЦИБУЛЕВИЙ
(французька кухня)
1 л води, 3 цибулини, 2 ст. ложки масла 1 ст. ложка борошна, 50 г твердого сиру (швейцарського).
Цибулю нарізати кільцями, спасерувати до золотистого кольору, додати борошно. Влити бульйон, покласти лавровий лист, посолити й поперчити (за смаком) і варити 15 хв. Перед подачею в тарілку покласти підсмажені на вершковому маслі грінки, посипати їх сиром і залити супом. Тарілки поставити в духовку, щоб сир розплавився. Коли тарілки виймете із духовки, страву посипте дрібно порізаним кропом.

З ІСТОРІЇ. На Олімпійських іграх у Давній Греції був звичай: учасників до змагань не допускали без пожертви у вигляді кози чи теляти. Братів наших менших приносили в жертву Зевсу. Із м'яса варили бульйон і давали його пити атлетам для припливу сили. "Еліксиром здоров'я" відпоювали породіль і хворих. Якось один розумник додумався кинути в котел овочів та духмяних трав. Так і з'явився суп - поживний і запашний.

СУП ІЗ СОСИСКАМИ І БІЛОЮ КВАСОЛЕЮ
(італійська кухня)
450 г італійських сосисок, 1 ст. ложка оливкової олії, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 80 г консервованих помідорів, 900 мл курячого бульйону, 175 г дрібних макаронних виробів, 220 г консервованої білої квасолі, 150 г шпинату, хліб з хрумкою шкуринкою і стружки твердого сиру пармезан.
В каструлю з товстим дном покладіть сосиски і смажте, часто помішуючи та розминаючи ложкою, поки вони не зарум'яняться, потім зменшіть вогонь. Перекладіть сосиски в миску. В каструлю додайте масло й цибулю, яку пасеруйте доти, доки вона не стане золотистою. Додайте подрібнений часник, смажте
1 хв. Покладіть помідори і розімніть ложкою. Влийте курячий бульйон і 450 мл води. Доведіть суміш до кипіння на сильному вогні. Зменшіть вогонь, закрийте кришкою і варіть 20 хв. Окремо відваріть макарони, не додаючи солі. Влийте воду, покладіть у суп смажені сосиски і квасолю, все перемішайте, додайте макарони та шпинат, нагрійте. Подавайте суп гарячим з хлібом і пармезаном.

СУП З ПИВОМ
(естонська кухня)
0,5 л молока, 0,2 л пива, 3 ст. ложки цукру, 2 яйця, 200 г хліба білого.
Молоко закип'ятити. Яйця збити з цукром, змішати з пивом і влити в гаряче молоко. Суміш прогріти і залити нею булку, нарізану кубиками Подавати охолодженим.
Деякі рецепти, поєднання в них продуктів незвичні для нас. Але нові знання завжди дають поштовх до пошуку. Втім, у кожній родині є свій рецепт супу.

ПОРАДИ ДІЄТОЛОГА
Так усіма очікувані свята приховують у собі певну небезпеку. Надмірне перевантаження травної системи різноманітними стравами зі святкового столу нерідко призводить до небажаних ефектів - крім відчутної шкоди для талії, можуть виникати проблеми із травленням, слабкість, головний біль тощо. Як "вціліти" під час свят? Дієтологи з цього приводу радять.
Безалкогольні напої краще вживати перед їдою, не запивайте страви великою кількістю рідини, оскільки це уповільнює процес травлення.
Сплануйте свій стіл так, щоб на ньому були різноманітні овочеві салати, інші легкі та смачні страви.
Шкідливо вживати одразу багато жирної їжі - може постраждати печінка. Звичайно, не слід переїдати до відчуття важкості у шлунку. М'ясо найкраще поєднувати з овочами.
Десерт краще подавати окремо, не раніше ніж через годину після попередніх страв (особливо це стосується морозива).
Після закінчення свят або в проміжках між ними можна відвести один-два дні на "розвантаження" - харчуватися в полегшеному режимі, пити багато води та соків. Бажані хоч будь-які фізичні вправи, але не надміру.
Через тривале перевантаження кишечника їжею порушується корисна мікрофлора. Для її відновлення стануть у пригоді біокефір, біойогурт та подібні продукти.
Звичайно, кожна родина святкує по-своєму, залежно від звичок, віку та стану здоров'я. І далеко не кожний відчуває негативні наслідки святкового харчування Та щоб не створювати собі зайвих проблем, не забувайте, що свято - час для розваг і веселощів.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #12 за 19.03.2004 > Тема "Порадниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=1845

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков