Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (4596)
З потоку життя (7298)
Душі криниця (4286)
Українці мої... (1717)
Резонанс (2367)
Урок української (1007)
"Білі плями" історії (1873)
Крим - наш дім (1462)
"Будьмо!" (273)
Ми єсть народ? (255)
Бути чи не бути? (476)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (282)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
ГЛ╤Д В╤Д БАГАТЬОХ Б╤Д
Народна медицина


РОСТУТЬ МАЛЬВИ Б╤ЛЯ ХАТИ...
Народна медицина


ПРИЙШОВ ЧАС НА ВИНОГРАД
Народна медицина


Г╤РКА ВОДА
Народна медицина


А В╤Н СПРАВД╤ ЗОЛОТИЙ...
Народна медицина




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #5 за 30.01.2004 > Тема "Порадниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#5 за 30.01.2004
ЯК ПРИЙМАТИ ЛІКИ
КС

ЯК ПРИЙМАТИ ЛІКИ

Серцеві глікозиди (настоянка конвалії, дигітоксин, дигоксин, кордигіт, целанід) приймають після їди.
Антиаритміки (пульснорма, кордарон, пропранолол, обзидан, тразикор 80, панангін, ізоптин (верапаміл)) до їди.
Гіпотензивні препарати (адельфан, бринердин, клофелін, ренітек, папазол, раунатин, резерпін, трирезід К, еналаприл, енап Н) можна приймати і до, і після їди, вранці і увечері.
Засоби, що поліпшують мозковий кровообіг (кавінтон, інстенон, танакан, трентал, стугерон (циннарізин), ноотропіл), приймають незалежно від того, коли ви сідаєте за стіл.
Діуретики (діакарб, гіпотиазід, бринальдікс, тріампур, фуросемід) тільки після їди.
Противиразкові препарати (денол, гастрофарм) треба приймати за півгодини до їди. Їх потрібно запивати водою, а не молоком.
Проносне (бісакодил, сенаде, глаксена, регулакс, гуталакс, форлакс) приймають перед сном і за півгодини до сніданку.
Антациди (альмагель, фосфолюгель, гастал, маалокс) і протидіарейні засоби (імодіум, інтетрікс, неоінтестопан, смекта) - за півгодини до їди або через півтори-дві години опісля.
Бронхолітики (беродуал, бронхолітин, вентолін, сальбутамол) - незалежно від їди.
Нестероїдні протизапальні препарати (аспірин, вольтарен, ібупрофен, аскофен, цитрамон) тільки після їди. Аскофен і цитрамон слід запивати лужною водою.
Антибіотики приймають незалежно від їди, але при цьому у вашому раціоні обов'язково повинні бути і кисломолочні продукти. Приймають нарівні з антибіотиками і ністатин, а після
закінчення курсу - комплексні вітаміни (наприклад, супрадін).
Сульфаніламіди (стрептоцид, сульфадиметоксин, норсульфазол, фталазол, етазол) - після їди, запиваючи обов'язково лужним питвом (наприклад, мінеральною водою типу боржомі). При прийомі стрептоциду потрібно утримуватися від їжі, що містить сірку (яйця) або ж фолієву кислоту (боби, томати, печінка).
При лікуванні серцевими глікозидами не можна вживати лідокаїн (його використовують, наприклад, при знеболюванні в стоматології), - він послаблює їх лікувальний ефект. Якщо приймати серцеві глікозиди разом з резерпіном (або раунатином), а також з антагоністами кальцію (наприклад, з верапамілом), може розвинутися брадикардія.
При спільному застосуванні кордануму з антигіпертензивними засобами може дуже знизитися тиск. Цей же препарат загострює дію протидіабетичних і психотропних засобів, а також алкоголю.
Клофелін є препаратом термінової допомоги, але його треба приймати тільки лежачи, оскільки він надзвичайно швидко знижує тиск. І клофелін, і брінердін абсолютно не поєднуються з алкоголем. У противному разі уражається передусім центральна нервова система.
Інстенон не можна приймати з препаратами, що містять кофеїн.
Спільне застосування аспірину або бруфену з антикоагулянтами здатне викликати кровотечі. Аспірин протипоказаний при зниженій здатності згущування крові, а також при місячних. Нестероїдні протизапальні препарати послаблюють дію сечогінних і гіпотензивних засобів.
При лікуванні антибіотиками тетрациклінового ряду не можна вживати їжу, багату на кальцій (сир) і солі заліза (яблука, яловичина), а також лікарські препарати кальцію, алюмінію, заліза або магнію: тетрациклін утворить з ними комплекси, що абсолютно не всмоктуються.


Знадобиться
ЯК ЗУПИНИТИ КРОВ ІЗ НОСА?
Не лягайте і не закидайте голову назад! Сядьте у крісло і злегка нахиліть голову вперед, щоб кров не затікала у носоглотку. Спокійно дихайте через рот.

Ніздрю, з якої витікає кров, щільно затисніть великим пальцем, можна ватним тампоном. Потримайте 5 - 10 хв.
Або покладіть холодний компрес чи лід на перенісся і задню частину шиї. А якщо кров не зупинити, викликайте "швидку".

Для профілактики кровотечі 3 - 4 рази на день зволожуйте ніздрі олійними краплями, вазеліновим гелем або соляним розчином.


Народні рецепти
ТУБЕРКУЛЬОЗ, ВОГНИЩА НА ЛЕГЕНЯХ

Перемішайте склянку меду, склянку перемеленої кураги, склянку перемеленого трирічного алое, склянку перемеленого лимона, 5 сирих яєць, 0,5 л коньяку і 300 г домашнього вершкового масла. Вживати по столовій ложці на ніч.
При легеневих вогнищах вживати після їди столову ложку соку лопуха.

БРОНХІТ

Півсклянки сухого безсмертника заварити в 0,5 л окропу. Пити гарячим по 1/2 склянки в день.

Склянку дрібно нарізаної білої чи синьої цибулі засипати цукром чи медом. Настій пити по 1 - 2 чайній ложці тричі на день.

Півсклянки цвіту посівної гречки залити літром окропу і витримати 10 - 15 хв на паровій бані. Вживати по 1/2 склянки двічі на день.

2 столових ложки сухого липового цвіту і столову ложку дрібно нарізаних гілочок липи залити 0,5 л окропу. Настоявши 30 хв, полоскати рот. 1/3 склянки пити в якості потогінного, жарознижуючого засобу.

ДЛЯ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ

Для людей похилого віку рекомендується такий набір продуктів на добу: житній хліб - 125 г, пшеничний хліб - 175 г, борошно пшеничне - 20 г, макаронні вироби - 10 г, крупи - 30 г, цукор - 55 г, крохмаль - 2 г, картопля - 300 г, буряк - 50 г, морква - 40 г, капуста - 100 г, цибуля - 30 г, огірки - 20 г, інші овочі (томати, перець, баштанні, салати тощо) - 60 г, фрукти і свіжі соки - 100 г, сухофрукти - 10 г, олія - 33 г, вершкове масло - 15 г, м'ясо - 100 г, риба нежирна - 70 г, молоко - 200 г, сметана - 50 г, сир - 16 г, яйця - 0,3 штуки, кава - 2 г, чай - 1 г, сіль - 15 г.


КІЛЬКА СЕКРЕТІВ ПРО...

Борошно
- Свіже борошно від залежаного можна відрізнити, змочивши чайну ложку водою: якщо борошно при замішуванні майже не змінює кольору, його вважають свіжим, якщо темніє - залежаним.
- Борошно підвищеної вологості псується швидше. При зануренні руки в таке борошно відчувається холод.

Дріжджі- Свої дріжджі можна приготувати так: 1 склянку борошна розвести в склянці теплої води і залишити на 6 годин. Потім додати 1 склянку пива, 1 столову ложку цукру, розмішати і поставити в тепло. Зберігати дріжджі в добре закритих пляшках.
- Дріжджі слід зберігати при температурі не вище 3 - 4 градусів С.
- Дріжджі при готуванні не повинні контактувати із сіллю або жирами, інакше вони втрачають розпушувальну спроможність.
- Дріжджі не втратять своїх властивостей протягом кількох тижнів, якщо їх змішати з борошном, протерти, підсушити і покласти в склянку.
- Замість дріжджів до тіста можна додати ложку коньяку або рому - ефект буде таким же, а тісто стане смачнішим.

Дріжджове  тісто
- Щоб дріжджове тісто не прилипало до рук, потрібно змастити їх олією.
- Тісто, коли воно не круто замішене, прилипає до рук і качалки. Але воно добре розкачується пляшкою, наповненою холодною водою.
- Тісто швидше підійде, якщо встромити в нього кілька макаронин.
- Дріжджове тісто буде м'яким, пишним і легким, якщо безпосередньо перед випічкою до нього додати остиглу варену картоплю, натерту на дрібній тертці (2 - 3 картоплини на 1 кг борошна).
- Легко розкачати тонке тісто, обгорнувши качалку полотняною ганчіркою. Якщо ж тісто занадто вологе, покладіть на нього пергаментний папір і розкачуйте через папір.

Дай, Боже, здоров'я корові!
Уже не перший десяток років тримаю корову, тому на власному досвіді пересвідчилась, як важливо дбайливо доглядати її після отелення. Не зробите цього - ризикуєте втратити годувальницю. Тож поділюся власним досвідом.
Приблизно через півгодини після отелення даю корові відро теплої води, розчинивши у ній 100 - 150 г цукру, кладу вдосталь хорошого сіна. Після завершення отелення послід, забруднену солому та гній прибираю зі стійла, спалюю або закопую. Потім задню частину тулуба корови, хвіст та вим'я мию теплою водою з милом і ретельно витираю. Підлогу застилаю свіжою соломою, після чого дою корову. Молозивом, що утворюється у перші дні після отелення, випоюю телятко через 1 - 1,5 години після народження. Триваліша  затримка першого доїння і першого поїння теляти може погано вплинути на здоров'я новонародженого.
Дійницю і відро для випоювання теляти мию 1%-ним содовим розчином і ополіскую окропом.
У перші дні після отелення корові даю бовтанку з висівок або вівсянки. Така бовтанка добре впливає на травлення, має послаблюючу дію і сприяє відновленню нормального стану статевих органів.
Норму годівлі й набір кормів збільшую поступово протягом 8 - 10 днів. Дою корову в перші дні 4 - 5 разів на добу. Коли корова повернеться до нормального стану після отелення, починаю її роздоювати.

КІЛЬКА  ПРИКМЕТ
* Корова лягає під навіс - на негоду, а на землю - на хорошу погоду.
* Хилить голову - на негоду.
* Піднімає проти вітру морду - на дощ.
* Вим'я під час вечірнього доїння тепле - до тепла, холодне - на холод.
* Менше дає молока - на дощ.
Лідія МУЗИЧЕНКО.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #5 за 30.01.2004 > Тема "Порадниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=1701

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков