"Кримська Свiтлиця" > #27 за 04.07.2025 > Тема "Душі криниця"
#27 за 04.07.2025
НЕ КОСИТИ, А ЗАБИРАТИ З ЛУК╤В...
5 липня, за церковним календарем, вшанову╓мо преподобного Атанас╕я Атоського, просв╕тителя, батька впорядкованого чернечого життя у монастир╕ на гор╕ Атос. Помер 1003 року.
Вважали, що п╕сля цього дня вже не варто косити с╕но, а т╕льки забирати його, складеного у копиц╕ (ст╕жки) ╕ привозити з далеких лук╕в додому. З косовицею господар╕ мали впоратися завчасно. С╕но косять, сушать ╕ складають у копиц╕ в╕дразу п╕сля Тр╕йц╕. Адже п╕зн╕ше, у липн╕, на п╕ку л╕та трава «горить» п╕д палючим сонцем, пересиха╓, стебла стають цупкими, твердими. Таке с╕но не кожна корова (особливо вибаглива) схоче ╖сти. Тод╕ ╕ косовиця марна. Доведеться оч╕кувати на отаву, хоч вона «мала для с╕на приправа».
Народн╕ прикмети:
-Нескошена трава пересохла – с╕на не варто збирати.
-Перестояна трава – голод для корови.
-Висохли ранков╕ роси – перекидай с╕на покоси.
-Покоси люцерни перекидають т╕льки з ранковими росами; так само складають у копиц╕.
-Перестигла трава – не буде молока.
ЧАС СЕРПА ДО РУК ВЗЯТИ...
8 липня – день вшанування великомученика Прокоп╕я.
В╕дразу ж п╕сля цього свята на б╕льшост╕ терен Укра╖ни масово розпочиналися жнива. На саме свято люди намагалися не працювати у пол╕. Через марнов╕рство боялися, щоб «Прок╕п не спалив к╕п», не наслав грозу з громом ╕ блискавками.
Ц╕╓╖ пори також збирали чорниц╕ ╕ л╕сов╕ суниц╕. Заготовляли не т╕льки для себе, а й на продаж. Цим особливо займалися мешканц╕ в╕ддалених с╕л, де було важко знайти додаткову оплачувану роботу. Реал╕зовували з╕браний «яг╕дний врожай» у м╕стах на ринках. Прагнули добратися у велик╕ м╕ста, де було багато грошовитих покупц╕в.
З чорниць ╕ суниць готували джеми, варення, в╕дтискували ╕ консервували соки з них... Усе це добро допомагало в╕д багатьох недуг. ╤з засушених яг╕д готували ц╕лющ╕ узвари. Зв╕сно, найкорисн╕ш╕ св╕ж╕ ягоди. Тому п╕д час сезону насичувалися ними досхочу.
Неодм╕нно заготовляли «чорничник» - усю наземну частину з ягодами, ╕нколи з кор╕нцями. Його в’язали у пучечки ╕ сушили на горищ╕ чи в ╕ншому добре пров╕трюваному прим╕щенн╕. В╕двар з «чорничника» л╕ку╓ шлунков╕ захворювання. Аналог╕чно заготовляли «суничник», який корисний при пог╕ршенн╕ зору. Ним промивали оч╕ ╕ вживали внутр╕шньо.
Народн╕ прикмети:
-У цей день сонце палить – скоро посп╕╓ кр╕п.
-Прок╕п любить заготовляти кр╕п.
-Зранку хмарно, вдень спекотно – ввечер╕ може бути гроза, ╕ то затяжна.
-Прийшли жнива – прийшла б╕лих гриб╕в пора.
-Переп╕лка перестала сп╕вати – жито дозр╕ло.
ГН╤ЗДО ДЛЯ ПЕРЕП╤ЛКИ
Стверджуюь, що як т╕льки починаються жнива, то переп╕лка вт╕ка╓ з╕ сво╖ми пташенятами з поля, перехову╓ться у густих чагарниках, високих травах. ╤ т╕льки при св╕тл╕ м╕сяця, коли на пол╕ ста╓ безлюдно,виводить ╖х на прогулянку. Насправд╕ вони швидко ростуть ╕ стають самост╕йними, однак тривалий час таки тримаються свого гурту.
Переп╕лка – птах обачний. У не╖ багато ворог╕в – яструби, соколи, лисиц╕... Не менш небезпечний ворог на двох ногах з мисливською рушницею. Кр╕м того, розставля╓ на не╖ с╕тки, с╕льця.
Все ж, наш народ полюбив переп╕лку. Н╕, не т╕льки за смачне д╕╓тичне м’ясо, а, насамперед, за мудр╕сть, км╕лив╕сть, хитр╕сть, дбайлив╕сть та турботу за д╕тей. Увечер╕ год╕ не зачаруватися ╖╖ сп╕вом, хоч, можливом, не таким уже й артистичним, але ╓ у ньому щось привабливе.
Завершуючи жнива, господар чи господиня залишати на пол╕ жмут незжатих хл╕бних злак╕в. З нього, не зриваючи стебел, плели в╕нок, прикрашали польовими кв╕тами, поряд клали окра╓ць хл╕ба ╕ ставили горнятко з водою. Це – на гн╕здо для переп╕лки. ╤нколи його називали «Спасовою бородою».
У народ╕ кажуть:
-Переп╕лка кричить – буде дощ.
-Переп╕лка лаг╕дно сп╕ва╓ увесь веч╕р – наступного дня буде суха погода.
-Переп╕лка мовкне, коли колос дозр╕в.
...Гарну д╕вчину пор╕внюють з переп╕лкою. ╤ нав╕ть ╓ укра╖нський народний танець – Переп╕лочка. Та не кожна д╕вчина вправно станцю╓ його...
Тарас ЛЕХМАН
"Кримська Свiтлиця" > #27 за 04.07.2025 > Тема "Душі криниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=27101
|