"Кримська Свiтлиця" > #34 за 23.08.2024 > Тема "Порадниця"
#34 за 23.08.2024
ЗАЛИШАЮТЬ ЖУРАВЛ╤ НА ЗГАДКУ...
(Про деяк╕ л╕кувальн╕ властивост╕ журавлини)
Журавлина – ягода здоров’я, скарбниця поживних, в╕там╕нних та л╕кувальних речовин.
Росте вона серед бол╕т. ╥╖ др╕бн╕ листочки збер╕гають зелений кол╕р протягом усього року. (Радше сказати: зам╕сть старих пожовклих або поруд╕лих швидко з’являються молод╕, так само, як ╕ в барв╕нка). Цв╕те у травн╕-червн╕. Червон╕ ягоди журавлини достигають восени. Безц╕нний скарб заготовляють у вересн╕-жовтн╕.
Побуту╓ легенда, що це журавл╕, як╕ в╕дл╕тають у вир╕й, залишають на згадку про себе ягоди журавлини.
Виявля╓ться, що журавлину можна збирати ╕ ранньою весною, як т╕льки розтанув сн╕г. Взимку п╕д сн╕говим покровом та щ й коли м╕цн╕ морози ц╕ ягоди майже не втрачають сво╖х смакових якостей ╕ л╕кувальних властивостей.
Журавлину збер╕гають у власному соц╕ (пересипають цукром – 1:1), готують джеми, варення, сиропи, сушать, кладуть у морозильн╕ камери... Найц╕нн╕ш╕, зв╕сно, св╕ж╕ плоди.
**
Гарячий чай з варенням журавлини, як проф╕лактичний зас╕б, запоб╕га╓ застуд╕,грипу. А у раз╕ захворювання на ц╕ недуги – л╕ку╓ ╖х.
**
При п╕двищен╕й температур╕, застуд╕ сл╕д ╖сти якомога б╕льше яг╕д журавлини, пити журавлиновий с╕к.
**
Якщо у вас малокр╕в’я, тод╕ щодня потр╕бно з’╖дати 100-150 г св╕жих чи заморожених, але не холодних, яг╕д журавлини, або пити с╕к з них – 200-250 мл. (Норма для дорослого).
**
Св╕жим соком журавлини дв╕ч╕ на добу промивають гн╕йн╕ рани. В╕н призупиня╓ розвиток ╕ поширення шк╕дливих ╕нфекц╕йних бактер╕й.
**
Запалення нирок, сечового м╕хура:
-3 столов╕ ложки подр╕бнених зелених листочк╕в журавлини (заготовляють будь-яко╖ пори року) звечора засипати у термос ╕ залити окропом – 650-700 мл. Настояти м╕н╕мум 8 годин. Вранц╕ проц╕дити. Випити протягом дня за 4-5 раз╕в.
**
М╕цний чай з листя журавлини (1 столова ложка сировини на 200 мл окропу) зменшу╓ потяг до алкоголю, посилю╓ потенц╕ю. Так╕ порц╕╖ пити 2-3 рази на день.
**
Додасть апетиту:
-Вранц╕ натщесерце випити малими ковтками 150-200 мл тепло╖ води.Пот╕м з’╖сти 15-20 яг╕д журавлини.
**
В╕там╕нний узвар готують з розрахунку:
-100 г (за вагою) засушених яг╕д журавлини на 3л води. Денну норму споживання встановлюють ╕ндив╕дуально.
**
Ягоди журавлини додають до квашено╖ капусти. Корисно ╕ смак неповторний!
**
Журавлина здатна п╕двищувати кислотн╕сть шлункового соку. У раз╕ загострення недуги, достатньо з’╖сти 75-100 г яг╕д (денна норма).
**
Ягоди журавлини нормал╕зують п╕двищений артер╕альний тиск. ╥х можна ╖сти разом з ягодами калини – 1:1. Денну норму споживання встановлюють ╕ндив╕дуально.
**
Журавлина корисна для хворих на цукровий д╕абет, оск╕льки понижу╓ р╕вень цукру в кров╕.
**
Народна косметика:
-Ввечер╕ перед сном св╕жим соком яг╕д журавлини змащують жирну шк╕ру обличчя. Через 30 хвилин змивають теплою водою. Процедуру приймають тирч╕ на тиждень. Достатньо 20 процедур.
**
Застереження! Ягоди журавлини не можна споживати при гострих захворюваннях нирок, сечового м╕хура, виразц╕ шлунка чи дванадцятипало╖ кишки!
Тарас ЛЕХМАН
м. Червоноград
"Кримська Свiтлиця" > #34 за 23.08.2024 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=26307
|