Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (4475)
З потоку життя (7293)
Душі криниця (4153)
Українці мої... (1674)
Резонанс (2155)
Урок української (1006)
"Білі плями" історії (1848)
Крим - наш дім (1105)
"Будьмо!" (271)
Ми єсть народ? (243)
Бути чи не бути? (355)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (219)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
АФРИКАНСЬКА ЯГОДА
Про використання кавун╕в у народн╕й медицин╕.


ВЕРШКОВЕ МАСЛО З С╤ЛЛЮ
Народна медицина


П╤ДТРИМА╢ СИЛИ ХВОРОГО
Народна медицина


НАСОЛОДА ╤ Л╤КИ
Народна медицина


П╤ДДА╢ТЬСЯ Л╤КУВАННЮ
Народна медицина




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #37 за 15.09.2023 > Тема "Порадниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#37 за 15.09.2023
В╤ТАМ╤ННА ГОРОБИНА

Хоча наукова назва рослини – горобина звичайна, росте повсюди, однак, погодьтесь, вона таки надзвичайна. Принаймн╕, про це добре знають народн╕ зц╕лител╕, як╕ давно вивчили л╕кувальн╕ властивост╕ деревця – його кв╕т╕в ╕ плод╕в, високо ц╕нують ╖х.

Кв╕ти горобини збирають на початку цв╕т╕ння рослини ╕ сушать у добре пров╕трюваному м╕сц╕. Збер╕гають у паперових пакетах.

Ягоди збирають п╕сля ╖х повного дозр╕вання – найчаст╕ше у жовтн╕. Щоправда, через примхи погоди це може бути ╕ в перш╕ декад╕ листопада, або п╕сля перших листопадових мороз╕в. В╕д цього л╕кувально╖ спроможност╕ вони не втратять. ╥х також сушать, але збер╕гають у скляному закритому посуд╕. Св╕жими - в морозильних камерах. Зв╕сно, св╕ж╕ ягоди – найц╕нн╕ш╕!

Плоди горобини м╕стять дубильн╕ речовини, м╕неральн╕ сол╕, аскорб╕нову кислоту, в╕там╕ни…

Дещо про «горобинове» л╕кування.

***

Сечог╕нний, проносний, протизапальний зас╕б при катар╕ верхн╕х дихальних шлях╕в:

-1 столову ложку засушених подр╕бнених кв╕ток горобини залити окропом – 200 мл. Настояти 10 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 30 хвилин до ╖ди.

***

Аналог╕чний наст╕й використовують для полоскання горла при анг╕н╕.

***

Кв╕ти горобини, як правило, ширше застосовують у сум╕ш╕ з ╕ншими рослинами. Зокрема, при цистит╕, уритрит╕, складних захворюваннях дихальних шлях╕в знадобиться зб╕р з кв╕т╕в горобини, трав материнки, чебрецю, вересу, листк╕в берези бородавчасто╖ та алте╖ л╕карсько╖. Беруть в однаков╕й к╕лькост╕ (у сп╕вв╕дношенн╕ за вагою):

-4 столов╕ ложки засушеного подр╕бненого збору звечора засипати у термос ╕ залити окропом – 400 мл. Настояти м╕н╕мум 8 годин. Вранц╕ проц╕дити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 30 хвилин до ╖ди. Курс л╕кування – м╕сяць. Повторити через два тижн╕. Протягом року – 5-6 курс╕в л╕кування.

***

Плоди горобини у по╓днанн╕ з плодами шипшини, глоду, коренями цикор╕ю, кульбаби, верх╕вками цмину п╕скового, приймачками кукурудзи (в однаковому сп╕вв╕дношенн╕) застосовують при цукровому д╕абет╕, гепатит╕, дизентер╕╖, нирковокам’ян╕й та жовчнокам’ян╕й хворобах, розладах кровооб╕гу, серцевих недугах, подагр╕. В ус╕х випадках захворювань приготування в╕двару ╕ його вживання – однакове:

-4 столов╕ ложки засушено╖ подр╕бнено╖ сум╕ш╕ залити теплою водою – 1 л. Довести до кип╕ння ╕ кип’ятити на малому вогн╕ 10 хвилин. Настояти 4 години в емальованому посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити по 100 мл три-чотири рази на день за 30 хвилин до ╖ди. П╕сля 10-12 дн╕в вживання робити перерву на 2-3 дн╕. Курс л╕кування – 6-7 м╕сяц╕в. Якщо необх╕дно, повторити його через 2 м╕сяц╕.

***

-10-12 св╕жих яг╕д горобини на день п╕дсилять ╕мун╕тет вашого орган╕зму. Або пити с╕к з яг╕д горобини по 1 чайн╕й ложц╕ дв╕ч╕ на день (вранц╕ та ввечер╕ за 25-30 хвилин до ╖ди.

Таке дозування «горобинових» л╕к╕в – т╕льки для дорослих. Д╕тям, в╕ком в╕д 5-6 рок╕в, зменшувати дозу втрич╕, старшим – удв╕ч╕. На жаль, саме л╕кування належить до сезонних.

***

Ав╕там╕ноз:

-Подр╕бнити ╕ зм╕шати засушен╕ ягоди горобини ╕ шипшини (2:1). 1 столову ложку сум╕ш╕ залити окропом – 200 мл. Настояти 2 години у посуд╕ п╕д кришкою. Можна скористатися термосом. Проц╕дити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 25-30 хвилин до ╖ди. Курс л╕кування – м╕сяць. Повторити, якщо необх╕дно, через м╕сяць.

***

Горобинова настоянка покращить травлення:

-100 г св╕жих яг╕д горобини залити гор╕лкою – 0,5 л. Посуд герметично закрити. Настояти 21 день у темному, але теплому м╕сц╕. Проц╕дити. Пити по 1 столов╕й ложц╕ 3-4 рази на день за 10 хвилин до ╖ди. Не зловживати!

***

В╕дчува╓те г╕ркоту у рот╕?..

-Достатньо впродовж 10 хвилин пожувати 5-6 св╕жих або заморожених (але не холодних, безпосередньо взятих з морозильно╖ камери) яг╕д горобини. Ковтати не обов’язково.

**

М╕цний узвар ╕з засушених яг╕д горобини (4-5 столових ложок яг╕д на 1 л води) – добрий жаропонижаючий зас╕б. Для смаку та ефективн╕шо╖ д╕╖ можна додати меду (бажано липового) або цукру.

Тарас ЛЕХМАН

м. Червоноград

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #37 за 15.09.2023 > Тема "Порадниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=25464

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков