"Кримська Свiтлиця" > #22 за 02.06.2023 > Тема "Порадниця"
#22 за 02.06.2023
ЧОРНА ЯГОДА ╤ВАНА
Кожному з нас неважко здогадатися, чому чорницю назвали чорницею. Хоча це не зовс╕м чорна ягода, а з сизуватим в╕дт╕нком, або темно-синього кольору. Моя бабуся називала «густого синього кольору». Певен, що ╕ таке означення ма╓ право на ╕снування. А ще ╖╖ називають ╤вановою ягодою, або купальською. Адже плоди рослини дозр╕вають у липн╕. Перш╕ ягоди можна збирати вже на Р╕здво ╤вана Хрестителя (за народним календарем – ╤вана Купала), 7 липня. Трапля╓ться, що дозр╕вають вони ╕ ран╕ше.
Рослина поширена у хвойних ╕ м╕шаних л╕сах, любить сонячн╕ галявини, щоби «ягоди сонцем наливалися».
З огляду на фахову та народну медицини, фармацевтику, кожна ягода чорниц╕ – це безц╕нний скарб. Вона м╕стить дубильн╕ речовини, орган╕чн╕ кислоти, каротин, за д╕╓ю прир╕вню╓ться до ╕нсул╕ну.
***
З л╕кувальною метою народц╕ зц╕лител╕ однаково використовують ягоди чорниц╕ ╕ листки з╕ стеблами («чорничник»):
-Ягоди збирають при повному достиганн╕, в липн╕-серпн╕. ╥х сушать швидко в печах при температур╕ +50-60 С. Збер╕гають у щ╕льн╕й тар╕, адже сировина легко вража╓ться ком╕рними шк╕дниками ╕ м╕ллю.
-Високу ц╕нн╕сть мають консервован╕ плоди чорниц╕ з цукром у сп╕вв╕дношенн╕ – 1:2. ╤деться про джеми, варення.
-Та найц╕нн╕ша ягода – св╕жа!
-Листки ╕ стебла збирають ул╕тку. Сушать у темному, але добре пров╕трюваному прим╕щенн╕. ╤деальний вар╕ант – горище с╕льсько╖ хати.
***
Чорниця – добрий в’яжучий, сечог╕нний, д╕абетичний зас╕б. Вона (ягоди ╕ чай ╕з засушеного «чорничника») пол╕пшу╓ загальний обм╕н речовин, сприятливо да╓ на функц╕ю травного каналу, л╕ку╓ очн╕ захворювання.
***
Гарячий узвар ╕з засушених яг╕д чорниц╕ (100 г сировини на 2,5 л води) п’ють при п╕двищен╕й температур╕. Цей узвар також ма╓ сечог╕нн╕ властивост╕.
***
Св╕ж╕ або заморожен╕ ягоди чорниц╕ корисно ╖сти тим, у кого пог╕ршу╓ться з╕р. Вони допомагають хворим на цукровий д╕абет.
***
Щодо цукрового д╕абету:
-Взяти в однаков╕й к╕лькост╕ засушен╕ ягоди чорниц╕ ╕ засушений подр╕бнений кор╕нь цикор╕ю дикого. 1 столову ложку сум╕ш╕ засипати у термос ╕ залити окропом – 200 мл. Настояти м╕н╕мум 4 години. Проц╕дити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до ╖ди. У раз╕ загострення недуги дозу можна зб╕льшити удв╕ч╕.
***
Св╕жий або законсервований чорничний с╕к протид╕╓ проносам:
Щодня пити хоча б по 200-250 мл.
***
Хрон╕чний кол╕т:
-Взяти в однаков╕й к╕лькост╕ засушен╕ ягоди чорниц╕, засушен╕ подр╕бнен╕ корен╕ перстачу прямостоячого й алте╖ л╕карсько╖. 1 столову ложку збору залити теплою водою – 200 мл. Довести до кип╕ння ╕ кип’ятити на малому вогн╕ 7-8 хвилин. Настояти 20 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити по 50 мл трич╕ на день за 15-20 хвилин до ╖ди.
***
Покращують процеси травлення ╕ роботу шлунку:
-2 столових ложки засушеного подр╕бненого листя ╕ стебел чорниц╕ («чорничника») звечора засипати у термос ╕ залити окропом – 600 мл. Настояти м╕н╕мум 8 годин. Вранц╕ проц╕дити. Пити гарячим по 200 мл трич╕ на день.
***
З народно╖ косметики:
-Коли бл╕да шк╕ра обличчя, тод╕ натирайте св╕жими (щойно з л╕су) роз╕м’ятими ягодами чорниц╕. Але через 10 хвилин (бажано, щоб не п╕зн╕ше!) вмивайте обличчя теплою водою. Пот╕м буде год╕ «в╕дмити». Процедуру приймати раз на день. Скористайтеся сезоном!
До реч╕, чорниця (власне, с╕к яг╕д) насамперед живить шк╕ру. Тому на щоках з’явиться рум’янець.
ЗДАТН╤СТЬ МАСЛИНИ
Наст╕й з листя маслини нормал╕зу╓ тиск, виводить зайву р╕дину з орган╕зму, покращу╓ роботу кишк╕вника… Приготування:
-100 г подр╕бненого листя маслини залити окропом – 1,5 л. Настояти 1 годину у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пот╕м наст╕й збер╕гати у холодному м╕сц╕. Пити по 50 мл чотири рази на день за 25 хвилин до ╖ди. Курс л╕кування – 21 день. Повторити через такий же пер╕од часу.
ПОСИЛЮВАЛЬНИЙ ЗАС╤Б
-1 столову ложку подр╕бненого листя алич╕ (використовують ╕ засушене) залити окропом – 300 мл. Настояти 20 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити теплим по 100 мл трич╕ на день за 15-20 хвилин до ╖ди.
-Так само готують наст╕й з цв╕ту алич╕.
ФРУКТОВИЙ ДЕСЕРТ
Якщо понижене кислотн╕сть шлункового соку:
-Протягом дня з’╖жте 2-3 плоди к╕в╕ ╕ 2-3 шматочки («кружельця») лимона.
Застереження: протипоказано при виразц╕ шлунка чи дванадцятипало╖ кишки!
ПУСТОЦВ╤Т
Трапля╓ться, що на ог╕рочках, п╕д час цв╕т╕ння городньо╖ культури, з’явля╓ться пустоцв╕т. Зав’язк╕в ╕ плод╕в з нього не буде. Тому господин╕ зривають його (в╕дщипують) ╕ викидають. Але краще пустоцв╕т засушити, подр╕бнити ╕ готувати чай для хворого шлунка:
-1 чайна ложка пустоцв╕ту на 200 мл окропу. Настоювати протягом 15 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Перед вживанням проц╕дити. Так╕ порц╕╖ пити теплими трич╕ на день. Можна п╕сля вживання ╖ж╕ зам╕сть чаю.
НАСЛ╤ДКИ ОП╤К╤В
Коли в╕д оп╕к╕в (╕деться про незначне ураження д╕лянок шк╕ри) проступають пухирц╕:
-У 100 мл соняшниково╖ ол╕╖ розчинити третину чайно╖ ложки сол╕ (брати т╕льки подр╕бнену с╕ль). За допомогою клаптика вати розчин наносити на пухирц╕ 5-6 раз╕в на день.
-Також доречно промивати ╖х л╕теплою водою з господарським милом. Так само 5-6 раз╕в на день.
Застереження: ол╕ю з с╕ллю не можна наносити на м╕сця пролежн╕в!
ТАКОГО НЕ РОБ╤ТЬ!
Не раз чув «народн╕» псевдопоради: «Аби пробудити в дитини апетит, аби вона краще ╖ла, швидко росла.., щоразу давайте ╖й тр╕шечки пива». Псевдознавц╕ нав╕ть не уточнюють, не детал╕зують з якого в╕ку починати, як «щоразу», ск╕льки раз╕в на день, ск╕льки того «тр╕шечки».
Такого не роб╕ть! Дитина швидко звикне до алкоголю. ╤ марно спод╕ватися (виправдовуватися), що пиво було «слабеньке». Пот╕м – непередбачуван╕ насл╕дки.
Досв╕дчен╕ зц╕лител╕ категорично забороняли (╕ не практикували) давати дитин╕ для л╕кування спиртов╕ чи гор╕лчан╕ настоянки, хоча йшлося про крапл╕ вживання.
ДОДАЙТЕ ГОСТРОТИ!
При серцев╕й недостатност╕ варто додавати до страв гостр╕ приправи. (Зв╕сно, в м╕ру). Допоможуть перець, паприка, хр╕н, часник… «Зайва» др╕бка сол╕ також не зашкодить.
Варто пам’ятати, що вживання гострого, солоного протипоказане при захворюваннях шлунка, нирок, сечового м╕хура!
У ПОЛ╤ – БУР’ЯН
Росте у пол╕, на городн╕х грядках дошкульний бур’ян – в’юнок. Справжня назва рослини – березка (але не бер╕зка) в’юнка. Власникам д╕лянок важко позбутися ╖╖. Та не вс╕ знають про л╕кувальн╕ властивост╕ в’юнка. Зокрема його використовують при поганому сечовид╕ленн╕:
-2 столов╕ ложки засушеного подр╕бненого листя рослини засипати у термос ╕ залити окропом – 0,5 л. Настояти 2 години. Проц╕дити. Цю порц╕ю випити протягом дня за 5-6 раз╕в. Вживати т╕льки п╕д час загострення недуги!
Тарас ЛЕХМАН
м. Червоноград Льв╕всько╖ област╕
"Кримська Свiтлиця" > #22 за 02.06.2023 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=25193
|