"Кримська Свiтлиця" > #38 за 23.09.2022 > Тема "Порадниця"
#38 за 23.09.2022
ЗАГОСТРЕННЯ
П╕зньо╖ осен╕, взимку та ранньою весною найчаст╕ше виникають ризики захвор╕ти на грип, застуду, анг╕ну... Л╕кар╕ це називають «спалахом еп╕дем╕╖ гострих респ╕раторних захворювань». Як уберегтися в╕д недуги, або, якщо вже захвор╕ли, як краще л╕куватися, в т.ч. засобами народно╖ медицини?.. К╕лька порад:
* * *
Уникайте масового скупчення людей, бо, на жаль, дехто вже може бути нос╕╓м хвороби. Адже вона переда╓ться й пов╕трям, крапельним шляхом.
* * *
Захистить медична маска, яку потр╕бно регулярно м╕няти.
* * *
╥жте якомога б╕льше цибул╕, часнику; пийте малиновий, калиновий, липовий чай.
* * *
Використовуйте ╕нгаляц╕╖ з картопл╕, хво╖.
* * *
Коли парите ноги, то додайте г╕рчичного порошку:
- 1 чайна ложка на 6 л гарячо╖ води.
* * *
Застуда часто посилю╓ ревматичн╕ захворювання, бол╕ у суглобах. Тод╕ парте ноги у гаряч╕й вод╕, додаючи до не╖ морсько╖ сол╕:
- 2 столових ложки на 6-7 л води.
* * *
Запалення горла:
- У 200 мл тепло╖ води розчинити 1 чайну ложку св╕жого соку з листя алое. Полоскати горло 3-4 рази на день. Щоразу готувати св╕жий розчин.
- Ковтати трич╕ на день по 1 чайн╕й ложц╕ оливково╖ ол╕╖. Але вона ма╓ бути теплою.
* * *
Якщо анг╕на:
- 75-100 г (за вагою) засушено╖ подр╕бнено╖ трави дерев╕ю залити 1 л гарячого пива (брати св╕тле, легке). Настояти 1 годину у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Пити теплим по 150-200 мл трич╕ на день. Не зловживати! Так╕ «л╕ки» - т╕льки для дорослих!
- Збити св╕же яйце. Добре розм╕шати його у 200 мл тепло╖ води. Полоскати горло 5-6 раз╕в на день. Неодм╕нно випльовувати. Народн╕ зц╕лител╕ запевняють: «Вся нечисть на яйце осяде, тод╕ сплюнути ╖╖...».
* * *
Гостр╕ респ╕раторн╕ захворювання часто «пересл╕дують» тих, у кого слабка ╕мунна система орган╕зму. Тод╕ корисним буде шипшиновий чай (нав╕ть для проф╕лактики):
- 1 столову ложку засушеного подр╕бненого цв╕ту шипшини залити окропом - 200 мл. Кип'ятити на малому вогн╕ 3 хвилини. Настояти 10 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Перед вживанням проц╕дити. Можна додати 1 чайну ложку меду. Протягом дня випити три таких порц╕╖.
- Зам╕сть цв╕ту ╕нколи використовують листя шипшини. Приготування аналог╕чне. Але оск╕льки листя д╕╓ менше ефективно, то доведеться брати подв╕йну дозу сировини.
- Також готують в╕двар з молодого подр╕бненого кореня куща. Для приготування - 1 чайна ложка сировини на 200 мл тепло╖ води. Довести до кип╕ння ╕ кип'ятити 7-8 хвилин. Настояти 15 хвилин у посуд╕ п╕д кришкою. Перед вживанням проц╕дити.
- Так само в╕дварюють ягоди шипшини. Але лише 7 яг╕д (╕ не б╕льше!) на 0,5 л води. Це - денна норма.
* * *
С╕к лимона здатний збивати п╕двищену температуру, втамовувати спрагу:
- 3 столових ложки на 200 мл тепло╖ води.
* * *
П╕д час застуди, п╕двищено╖ температури корисно ╖сти грейпфрут.
* * *
У раз╕ таких захворювань краще в╕дмовитися в╕д шоколаду, цукерок, взагал╕ солодощ╕в, окр╕м меду. Зв╕сно, якщо мед не спричиня╓ у вас алерг╕ю, або ви хвор╕╓те на цукровий д╕абет.
* * *
УВАГА! Завжди звертайтеся до л╕каря!
ПРИГОЖИЙ ЛОПУХ
Восени заготовляють кор╕нь лопуха. Сушать ╕ збер╕гають у скляних банках протягом року. В╕н сприя╓ л╕куванню багатьох недуг, зокрема позбавля╓ головного болю:
- 1 столову ложку подр╕бненого кореня лопуха залити окропом - 300 мл. Кип'ятити, допоки не випару╓ться 50 мл р╕дини. Настояти 1 годину у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Протягом дня випити за 3-4 рази. Вживати п╕д час загострення недуги.
П╤ЗН╤ ЯБЛУКА
Будь-як╕ сорти яблук по-сво╓му корисн╕ для людського орган╕зму. А от п╕зн╕ (зимов╕) сорти особливо корисн╕ для людей з малокр╕в'ям. Серед них, наприклад, «Тарас╕вка». До реч╕, ц╕ яблука довго збер╕гаються ╕ не втрачають сво╖х смамкових якостей ╕ л╕кувальних властивостей нав╕ть у прим╕щенн╕ з к╕мнатною температурою. ╥жте, ск╕льки смаку╓!..
М╤ЦНИЙ ╤МУН╤ТЕТ
Ще наш╕ предки активно заготовляли восени кв╕ти чорнобривц╕в. Робили це з л╕кувальною метою. Адже вони широко використовуються у народн╕й медицин╕. Зокрема:
- 5-6 засушених кв╕т╕в чорнобривц╕в залити окропом - 0,5 л. Кип'ятити на малому вогн╕ 4-5 хвилин. Настояти 1 годину у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Використовувати, як заварку.
Чай з чорнобривц╕в зм╕цню╓ ╕мун╕тет, виводить зайв╕ шлаки з орган╕зму, покращу╓ сечовид╕лення.
КВ╤ТКА ОСЕН╤
Жоржина, яка восени милу╓ око сво╓ю красою, також ма╓ ц╕лющ╕ властивост╕:
- Св╕ж╕ пелюстки кв╕тки (брати св╕тлих кольор╕в) «по в╕нця» утрамбувати у п╕вл╕трову чи л╕трову банку. Залити соняшниковою ол╕╓ю, щоб в'язка р╕дина покрила пелюстки. Посуд герметично закрити. Настояти м╕н╕мум 21 день у темному, але теплому м╕сц╕. Не проц╕джувати! Збер╕гати у холодильнику. Терм╕н збер╕гання - не б╕льше року!
Таку ол╕йку наносять на м╕сця оп╕к╕в шк╕ри, сприя╓ вона ╕ заго╓нню ран, в т.ч. гн╕йних.
ОБЛ╤ПИХОВА ОЛ╤Я
- Досп╕л╕ ягоди обл╕пихи (краще збирати ╖х наприк╕нц╕ вересня — у жовтн╕) перемолоти на м'ясорубц╕. Через марлю в╕дтиснути с╕к. Додати до нього соняшниково╖ ол╕╖ у сп╕вв╕дношенн╕ - 1:1. Добре розм╕шати. Збер╕гати у холодному м╕сц╕, у щ╕льно закритому скляному посуд╕.
Таку ол╕ю наносять на м╕сця оп╕к╕в шк╕ри. Можна ╖╖ вживати й у раз╕ запалення горла - по 1 чайн╕й ложц╕ 3-4 рази на день.
ДЖЕРЕЛО КАРОТИНУ
У давнину вважали, що морквяний с╕к сприя╓ в╕чн╕й молодост╕, легко засвою╓ться орган╕змом. В╕н багатий на каротин, в╕там╕н А. Народн╕ зц╕лител╕ рекомендують матерям-годувальницям:
- 4-5 раз╕в на день споживати по 1 столов╕й ложц╕ св╕жого соку моркви, додаючи до нього по 1 чайн╕й ложц╕ меду. В╕д цього материнського молока т╕льки прибуде!
КАЛИНОВЕ НАС╤ННЯ
Не т╕льки ягоди, цв╕т, листя, молода кора, паг╕нц╕, кор╕нц╕ калини мають л╕кувальн╕ властивост╕. Саме нас╕ння з яг╕д калини (доведеться попрацювати, щоб його «видобути») використовують як потог╕нний зас╕б:
- 1 десертну ложку нас╕ння (св╕жого або засушеного) залити окропом - 300 мл. Кип'ятити на малому вогн╕ 5 хвилин. Настояти до л╕тепло╖ температури у посуд╕ п╕д кришкою. Проц╕дити. Протягом дня випити за три рази. Пити гарячим. Можна додавати меду.
ЩОЙНО З ГОРОДУ
За належних умов, гарбуз можна довго збер╕гати. Але найкращий ╕ найкорисн╕ший гарбуз (запечений, каша з його м'якуш╕) - св╕жий, щойно взятий з грядки. Цей господар городу добре л╕ку╓ печ╕нку, виводить глисти. Ну а с╕к, зв╕сно, беруть т╕льки з╕ св╕жого плоду, а не з╕в'ялого.
СМАЧНА ДИНЯ ╤ КОРИСНА!
Як ╕ ╖╖ «чолов╕к» гарбуз, диня - добра й вправна господиня!.. Диня корисна ще й тим, що у народн╕й медицин╕ ╖╖ вживають як пом╕рно послаблювальний, сечог╕нний та жовчог╕нний зас╕б, також при захворюваннях серцево-судинно╖ системи. ╥жте, ск╕льки смаку╓. Скористайтеся сезоном!
Тарас ЛЕХМАН
м. Червоноград
Льв╕всько╖ област╕
"Кримська Свiтлиця" > #38 за 23.09.2022 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=24530
|