"Кримська Свiтлиця" > #37 за 10.09.2004 > Тема ""Джерельце""
#37 за 10.09.2004
ХОДИТЬ ГАРБУЗ ПО ГОРОДУ, ПИТАЄТЬСЯ СВОГО РОДУ...
КС
А рід у Гарбуза справді великий. Він налічує близько 100 родів та 900 видів, що ростуть навіть у тропіках.
ОБІЗВАЛИСЬ ОГІРОЧКИ, ГАРБУЗОВІ СИНИ Й ДОЧКИ... Тільки огіркової рідні у Гарбуза - до 10 видів. Хто не полюбляє їх за свіжі та мариновані хрумкі плоди! Та чи знаєте ви, що огірок має далекого родича десь у Середній Азії чи на Кавказі, який гордо іменує себе Пирскачем, і поза очі давно прозваний Скаженим Огірком. Адже його плоди розміром з сливу вибухають з тріскотом та далеко викидають своє насіння. Також серед огірків Гарбуз має дуже довгих родичів. Якщо ви захочете зробити собі з такого огірка салатик, то можете відрізати шматок цього дива, і він спокійно ростиме собі далі.
ОБІЗВАЛАСЬ ЖОВТА ДИНЯ, ГАРБУЗОВА ГОСПОДИНЯ... А зараз попрямуємо на баштан та поласуємо кавунами і динями. Адже Гарбуз часто любить розповідати, що родичається навіть з ягодами. До чого тут ягоди? А хіба ви не чули, що плід кавуна - це ягода, хоч і дуже велика. Ягоди родини гарбузових називають гарбузинами.
ОЙ, ТИ, ГАРБУЗ, ТИ ПЕРІСТИЙ, З ЧИМ МИ БУДЕМ ТЕБЕ ЇСТИ... Хто ж не любить їсти кабачки, патисони, гарбузи, які бувають найрізноманітніші за кольором, формою та смаком. На городах ростуть навіть гарбузи-дині, з яких каша - найсолодша. Та чи знаєте ви, що не всіх Гарбузових родичів їдять. Адже є різновид гарбузів, що звуться тиквами або горлянками. Коли такий гарбуз вже стиглий, то усередині геть порожній. Здавна тикви використовували для зберігання води чи ще якихось напоїв, бо навіть у спеку вода у тикві залишається холодною. Ще дехто любить вирощувати гарбузи-карафоньки. Вони також пустотілі, але різної форми (гриби, квітки тощо). З одної такої "посудини" в далеких краях полюбляють пити чай Мате. А хто з вас додумався мити спину гарбузом? Не смійтеся. Насправді багато хто. Адже існує гарбузовий родич Люфа, який у стиглому вигляді стає справжньою мочалкою. Тільки їсти ту мочалку нікому не хочеться.
ЖМЕНЯ ПШОНА, ШМАТОК САЛА, ОТ ДО МЕНЕ Й ВСЯ ПРИПРАВА! Та й навіщо їсти мочалку, коли для цього існує наш рідний Гарбуз, справжній господар городу. У своїй характеристиці він був аж занадто скромним, бо смачний він не тільки з пшоном і салом. З гарбуза ми робимо каші, запіканки, повидло, цукерки і цукати. Смачного вам!
"Кримська Свiтлиця" > #37 за 10.09.2004 > Тема ""Джерельце""
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=2394
|