Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (2168)
З потоку життя (5283)
Душі криниця (3053)
Українці мої... (1390)
Резонанс (1345)
Урок української (974)
"Білі плями" історії (1565)
Крим - наш дім (525)
"Будьмо!" (258)
Ми єсть народ? (229)
Бути чи не бути? (69)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (125)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (108)
Смішного! (96)
Додатки
"Джерельце" (828)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
УКРА╥НСЬКА КУХНЯ В КРИМУ
СП╤ВАЙТЕ, ЖАРТУЙТЕ ╤ ХАЙ ВАМ БУДЕ СМАЧНО!


УКРА╥НСЬКА КУХНЯ – В╤Д КРИМСЬКО╥ «БАБУС╤ АЛЛИ»
Hаша кухня – це не т╕льки борщ, хоч рецепт╕в борщ╕в ╕сну╓ безл╕ч


«ГОВЕРЛЯНА – 2014»
НА ПОЧАТКУ КВ╤ТНЯ В╤ДБУЛОСЯ 50-те – ЮВ╤ЛЕЙНЕ СХОДЖЕННЯ НА НАЙВИЩУ ВЕРШИНУ УКРА╥НСЬКИХ КАРПАТ


НЕ ПОЛЮЙМО САМІ НА СЕБЕ!
Медики констатують: проблема отруєння грибами не є суто медичною...


ЦВІТЕ ГУСТЕ ЗЕЛО...
Саме літом наш стіл тішить око розмаїттям овочів і...




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:


















Гостям Севастополя



FaceBook

Twitter







оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #33 за 13.08.2004 > Тема "Порадниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#33 за 13.08.2004
ЛІТО - У БАНКИ
КС

Кожна господиня намагається зробити якомога більше закаток, щоб взимку подавати до столу різні овочеві та ягідні смакоти. Мариновані овочі чудово доповнюватимуть м'ясні і рибні страви, а баночка ароматного варення, відкрита у холодну зиму, втішить і зігріє духмяним ароматом літа усю родину. Крім того, хороша господиня знає, що заготовлені у сезон достигання плоди за смаком і корисністю перевершують аналогічні, штучно вирощені.

АСОРТІ
На дно простерилізованої банки покласти зелень петрушки, кропу, лавровий листок, кілька горошин перцю, 2 болгарські перці, розрізані навпіл, 1 буряк почистити і нарізати невеликими пластинками. Їх покласти наступним після зелені шаром. Тоді шар середньої цибулі (штук 5 - 6).
Дрібну морквину (велику розрізати начетверо уздовж і навпіл - поперек), щоб закрити цибулю. Капусту нарізати невеликими брусками, бажано з качаном. Дрібні огірки. І верхній шар - помідори.
У банки насипати 2 повні ст. ложку солі, 1 ст. ложку цукру, 1 ст. ложку оцтової есенції. Залити доверху окропом і стерилізувати 20 - 25 хвилин. Закрутити.

САЛАТ ЗБІРНИЙ
3 кг помідорів, 1кг цибулі, 1 кг моркви, 1 кг перцю болгарського, 1 склянка цукру, 1,5 склянки олії, 4 ст. ложки (без гірки) солі, 20 горошин чорного перцю, 6 листиків лаврового листка.
В алюмінієвий посуд шарами викласти овочі, нарізані таким чином: цибулю, помідори, перець - півкільцями, моркву - натерту на великій тертці. Посолити і залишити на 10 годин для маринування. Потім овочі довести до кипіння і кип'ятити 50 - 60 хвилин. Гарячими розкласти в підготовлені, стерилізовані банки і закупорити. Перевернути догори дном і залишити до повного охолодження. Можна зберігати при кімнатній температурі.

ПОМІДОРИ З ЦИБУЛЕЮ
Помідори (рожеві, не дуже стиглі) нарізати крупно, а цибулю - великими кільцями.
Приготувати маринад: закип'ятити 5 склянок води, 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, 8 горошин чорного перцю, 6 шт. лаврового листа, гвоздика, кориця.
Помідори розрізати начетверо і викласти із цибулею шарами в банки (краще літрові). Залити гарячим маринадом і стерилізувати 15 хвилин. Перед закручуванням влити в кожну банку по 0,5 чайної ложки оцту.

ГОСТРА ПРИПРАВА
300 г солодкого червоного перцю почистити і нафарширувати його почищеними зубчиками часнику - 300 г, змолоти на м'ясорубці (для того, щоб внутрішні стінки перцю всмоктали ефірні олії часнику).
200 г червоного гіркого перцю і 500 г стиглих помідорів також змолоти. Додати 50 г хмелі-сунелі, 150 г солі. Ще раз перемолоти.
Додати 100 г товчених волоських горіхів і 150 г олії. Ретельно перемішати і зберігати в скляних банках із щільно закритою кришкою.

МАРИНОВАНІ ОВОЧІ
На дно стерилізованої банки викласти: кілька шматочків різаного кореня хрону, гілочку кропу для засолювання, корінь петрушки, 4 - 5 зубчиків почищеного часнику. 2 солодкі перці - розрізати навпіл, покласти в банку. Потім покласти 6 - 8 маленьких огірочків, 2 - 3 помідорчики і доверху закласти капустою, нарізаною брусочками. Зварити розсіл: на 3-літрову банку 1,5 літра води, 4 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки солі, кору кориці, 3 - 4 лаврові листки і 5 - 6 горошин перцю.
Як закипить, варити 10 - 15 хвилин. Залити овочі розсолом і перед закупорюванням влити 1 ст. ложку оцтової есенції.

ТОМАТНИЙ СОУС ПО-УГОРСЬКИ
1 кг помідорів, 200 г цибулі, 250 г солодкого перцю, півсклянки рослинної олії, 50 мл столового оцту, головка часнику, 2 - 3 стручки гіркого перцю, 50 г цукру,
30 г солі, лавровий листок, естрагон, базилік, любисток.
Почистити цибулю і часник, порізати на дрібні шматочки, присмажити на олії до золотистого кольору. Солодкий перець почистити від насіння, нарізати дрібними шматочками. Помідори опустити на 2 - 3 хв спочатку в киплячу воду, а потім у холодну, зняти шкірочку і дрібно нарізати. Помідори і перець викласти в емальовану каструлю і разом з цибулею і часником варити, доки маса загусне. Додати приправи і варити ще 5 хвилин. Розфасувати в півлітрові банки і пастеризувати 30 хвилин.

САЛАТ ПО-ПОЛЬСЬКИ
2 кг помідорів, 1 кг солодкого перцю, 2 зубчики часнику, 3 - 4 г насіння кропу.
Маринад: на 1 літр води - 30 г солі, 20 г цукру, 50 мл столового оцту.
Перець нарізати на 3 - 5 частин, видалити насіння. Тверді, стиглі помідори вимити, можна зняти шкірочку, але не обов'язково. Помідори і перець викласти шарами в банки, пересипаючи подрібненим часником і насінням кропу, залити гарячим маринадом і пастеризувати півлітрові банки 15 хв, літрові - 25 хв.

ПЕРЕЦЬ, ЗАСОЛЕНИЙ З ОГІРКАМИ
4 кг перцю, 10 огірків, 1 головка часнику, 50 - 75 г кропу з насінням.
Маринад: на 5 л води - 100 - 200 г солі.
Солодкий перець вимити, обрізати з обох кінців і видалити насіння. Один плід залишити з насіннями і розрізати навпіл. Огірки середньої величини вимити і поколоти виделкою у кількох місцях. Кріп вимити і нарізати шматками завдовжки 10 - 15 см. Підготовлені овочі і приправи щільно викласти в посуд з широким горлом, накрити кругом, покласти гніт і залити гарячим розсолом. Залишити при кімнатній температурі на 2 - 3 дні, потім перенести в холодне місце.

ПЕРЕЦЬ ФАРШИРОВАНИЙ
2,5 кг солодкого перцю, 1 кг капусти, 1 - 2 г насіння кмину, 10 - 15 горошин чорного перцю.
Маринад: на 0,7 л води - 0,3 л столового оцту, 30 г солі.
Стиглі плоди перцю треба почистити від плодоніжок і насіння. Білокачанну капусту дрібно нашаткувати, опустити на 3 - 5 хвилин у киплячу воду й остудити. Перець начинити капустою, щільно вкласти в банки. На дно покласти 2 - 3 горошини чорного перцю і насіння кмину. Залити маринадом і стерилізувати в киплячій воді: літрові банки - 20 хвилин.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #33 за 13.08.2004 > Тема "Порадниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=2306

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков