"Кримська Свiтлиця" > #27 за 02.07.2004 > Тема "Порадниця"
#27 за 02.07.2004
АБРИКОСОВИЙ РАЙ
КС
Ось і відбуяли квітом наші сади. На гілках з'явилася зелена зав'язь, яка з кожним теплим днем, наливаючись соком, поступово перетворюється у плоди. Дивлячись на маленькі зелені абрикоски, які ніби обліплюють кожну гілочку, садівники радіють і очікують доброго врожаю. Заготовити врожай абрикосів, щоб смакувати ними довгими зимовими вечорами, допоможуть вам наші поради.
АБРИКОСИ НАТУРАЛЬНІ Щільно вкладені в банки половинки абрикосів заливають окропом, накривають підготовленими кришками і стерилізують у банках (0,5 л - 9 - 10 хв; 1 л - 10 - 12 хв; 3 л - 25 хв. При стерилізації банки повинні бути накриті кришками. Закручені банки перевертають догори дном і вкутують до повного охолодження.
АБРИКОСИ У ВЛАСНОМУ СОКУ Видалити кісточки з плодів, викласти в емальований посуд і засипати цукром. Через добу розкласти в літрові банки і простерилізувати 10 хв. На 1 кг абрикосів - 300 - 400 г цукру.
АБРИКОСОВИЙ СІК З М'ЯКОТТЮ Для приготування абрикосового соку з м'якоттю придатні стиглі або перестиглі плоди. Відсортовані абрикоси чистять, миють, видаляють кісточки, додають 1 стакан води на 2 кг плодів і кип'ятять 10 хв. Проварені абрикоси перетирають через сито. Готують сироп із розрахунку 250 г цукру на 1 л води. До 1 л протертого соку додають 0,5 л сиропу. Суміш кип'ятять 10 хв і швидко розливають у підготовлені й підігріті банки, стерилізують банки ємністю 0,5 л - 15 хв, 1 л - 20 хв.
ЯК ЗБЕРІГАТИ КУРАГУ Передусім сухофрукти повинні бути абсолютно сухими, а не в'яленими! Курагу краще зберігати в скляних банках (жерстяні можуть заіржавіти) зі щільно закритими кришками. Паперові чи полотняні пакети і мішечки для зберігання погані тим, що в них можуть завестися жучки.
"Кримська Свiтлиця" > #27 за 02.07.2004 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=2161
|