Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (3708)
З потоку життя (6918)
Душі криниця (3714)
Українці мої... (1513)
Резонанс (1616)
Урок української (997)
"Білі плями" історії (1757)
Крим - наш дім (534)
"Будьмо!" (260)
Ми єсть народ? (238)
Бути чи не бути? (71)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (108)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
УКРА╥НСЬКА КУХНЯ В КРИМУ
СП╤ВАЙТЕ, ЖАРТУЙТЕ ╤ ХАЙ ВАМ БУДЕ СМАЧНО!


УКРА╥НСЬКА КУХНЯ – В╤Д КРИМСЬКО╥ «БАБУС╤ АЛЛИ»
Hаша кухня – це не т╕льки борщ, хоч рецепт╕в борщ╕в ╕сну╓ безл╕ч


«ГОВЕРЛЯНА – 2014»
НА ПОЧАТКУ КВ╤ТНЯ В╤ДБУЛОСЯ 50-те – ЮВ╤ЛЕЙНЕ СХОДЖЕННЯ НА НАЙВИЩУ ВЕРШИНУ УКРА╥НСЬКИХ КАРПАТ


НЕ ПОЛЮЙМО САМІ НА СЕБЕ!
Медики констатують: проблема отруєння грибами не є суто медичною...


ЛІТО - У БАНКИ
...щоб взимку подавати до столу різні овочеві та ягідні смакоти.




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook

Twitter





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #26 за 25.06.2004 > Тема "Порадниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#26 за 25.06.2004
Корисні поради
КС

КОМУ ЇСТИ НАШУ КАРТОПЛЮ?
Раніше нікому не відомий картопляний листоїд, який жив і на диких видах пасльонових рослин у США та Мексиці, після введення в культуру картоплі перейшов на цей вид і у 1859 році повністю знищив насадження її у штаті Колорадо, за що й отримав назву колорадський жук. Починаючи з 70-х років позаминулого століття, колорадського жука неодноразово завозили з продовольчими культурами в різні країни Європи, але там його успішно ліквідували. Під час Першої світової війни шкідника завезли у Францію, і до 1922 року він розмножився настільки, що знищити його
було неможливо. У 1935 році жук активно поширився по всій Європі. На території України його вперше виявили 1949 року у Львівській області.
Без картоплі важко уявити будь-який стіл в українській родині. Чи не кожна сім'я вважає за святий обов'язок чи необхідність з весни до осені поратися на своїх земельних ділянках, саджати, сапати, підгортати чи кропити, щоб восени зібрати багатий врожай. Якщо, звичайно... картоплю не з'їсть хтось інший - наприклад, колорадський жук.
Колорадський жук залишається найнебезпечнішим шкідником картоплі та помідорів. За сприятливих умов за одне літо самка жука може дати три покоління, що становитиме 80 мільйонів особин, які здатні знищити 100 тисяч кущів картоплі на площі в 2 гектари.
Не меншою небезпекою для картоплі, яка вирощується у приватному секторі, може стати хвороба фітофтороз, яка може за кілька днів знищити рослину. На допомогу приходять різноманітні засоби захисту, яких сучасна хімічна промисловість випускає в достатній кількості: антракол, татту, кондідор, "Престиж" та ін.
Неабияке значення для отримання жаданого врожаю має добір сортів.
Для того, щоб одержувати стабільно високі врожаї картоплі, слід вчасно, щонайменше раз у 6 - 7 років, проводити сортозаміну та сортопоновлення. Інакше вашій картоплі загрожує елементарне "виродження". Наймудріші городники постійно проводять сортовивчення на своїх присадибних ділянках, висаджуючи по кілька сортів картоплі поряд, і за одержаними восени урожаями відбирають кращі сорти для умов своєї місцевості.
Як бачимо, доводиться докласти неабияких зусиль, щоб уберегти свою картоплю - і від виродження, і від шкідників, - щоб не з'їв її хтось інший.

КАРТОПЛЯ ЗАМІСТЬ СОДИ

Якщо під руками немає необхідних ліків, то здолати печію допоможе сира картопля. Для цього чистять невелику картоплину, розрізають її на маленькі шматочки і з'їдають, ретельно пережовуючи. Ще швидше допоможе позбутися печії свіжовидавлений картопляний сік, який п'ють маленькими ковтками.


ВОДА КАМІНЬ ТОЧИТЬ

Майже будь-якому захворюванню легше запобігти, ніж після того, як вдарить грім, витрачати великі гроші на аптеку і послуги лікарів. Сечокам'яна хвороба є одним з наслідків сучасного способу життя, погіршення екологічної ситуації та індивідуального ставлення до свого здоров'я, коли турбота про нього, на жаль, відходить на другий план.
Як же мінімізувати ризик появи каменів у нирках? Виявляється, для цього не треба докладати надзусиль. Першою заповіддю є рух, без якого ці життєво важливі органи швидко "стомлюються". Водночас слід стабілізувати кількість споживаної рідини. Йдеться, звичайно, не про пиво, а про соки, воду, молоко. Комбінація цих напоїв у межах двох літрів на добу на третину зменшує ризик утворення каменів. Народна медицина радить починати і закінчувати день склянкою негазованої мінеральної або джерельної води. Її можна вживати як за півгодини до приймання їжі, так і після. При цьому слід пам'ятати, що споживання води під час трапези може погіршити процес травлення.
Цікаво, чому наші предки практично не знали, що таке хвороби, пов'язані зі шлунком і взагалі травленням? Просто у їхньому раціоні переважала грубоволокниста їжа, а не перетерта чи переварена, як у нас. Крім того, велику роль у профілактиці сечокам'яної хвороби відіграють настої та чаї з лікарських рослин - чебрецю, ромашки, шипшини, шавлії.
А в розпал ягідного сезону нам у пригоді стануть брусниця й журавлина. Морс із них чудово промиває нирки, тому півтора літра на день такого напою дадуть змогу поєднати корисне з приємним.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #26 за 25.06.2004 > Тема "Порадниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=2144

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков