Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (2203)
З потоку життя (5328)
Душі криниця (3065)
Українці мої... (1390)
Резонанс (1354)
Урок української (976)
"Білі плями" історії (1570)
Крим - наш дім (525)
"Будьмо!" (258)
Ми єсть народ? (229)
Бути чи не бути? (69)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (125)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (108)
Смішного! (96)
Додатки
"Джерельце" (829)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
УКРА╥НСЬКА КУХНЯ В КРИМУ
СП╤ВАЙТЕ, ЖАРТУЙТЕ ╤ ХАЙ ВАМ БУДЕ СМАЧНО!


«ГОВЕРЛЯНА – 2014»
НА ПОЧАТКУ КВ╤ТНЯ В╤ДБУЛОСЯ 50-те – ЮВ╤ЛЕЙНЕ СХОДЖЕННЯ НА НАЙВИЩУ ВЕРШИНУ УКРА╥НСЬКИХ КАРПАТ


НЕ ПОЛЮЙМО САМІ НА СЕБЕ!
Медики констатують: проблема отруєння грибами не є суто медичною...


ЛІТО - У БАНКИ
...щоб взимку подавати до столу різні овочеві та ягідні смакоти.


ЦВІТЕ ГУСТЕ ЗЕЛО...
Саме літом наш стіл тішить око розмаїттям овочів і...




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:


















Гостям Севастополя



FaceBook

Twitter







оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #11 за 17.03.2017 > Тема "Порадниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#11 за 17.03.2017
УКРА╥НСЬКА КУХНЯ – В╤Д КРИМСЬКО╥ «БАБУС╤ АЛЛИ»

Зда╓ться, що в наш час, коли кухня ста╓ все б╕льш ╕нтернац╕ональною, коли чи не на вс╕х телеканалах щодня нас вчать, що ╕ як можна приготувати, говорити про укра╖нську кухню нема н╕яко╖ рац╕╖. Тим б╕льше, що наш знаменитий на весь св╕т укра╖нський борщ вже подекуди називають «московським».
Та наша кухня – це не т╕льки борщ, хоч рецепт╕в борщ╕в ╕сну╓ безл╕ч, бо кр╕м традиц╕йних «укра╖нський», «волинський», «черн╕г╕вський», «ки╖вський», «полтавський», «буряковий вегетар╕анський», «з карасями», «з м’ясними галушками», «квасок» з буряковим квасом, ╕ безл╕ч ╕нших, кожна господиня ма╓ ще й св╕й власний, який готу╓ сама, та ще й до нього спец╕альн╕ приправи робить. До цього перел╕ку я ще б додала св╕й, кримський борщ з сво╓ю домашньою аджикою. А одна моя знайома з╕ Львова В╕ра Тимоф╕╖вна ще й вишень в борщ добавля╓.
Проглянула рецепти цих борщ╕в, ╕ бачу, що серед них нема ще борщу з квасолею, з грибами, а вони ж особливо ц╕нн╕ в час великого посту.
Якось бачила по ТВ, як наш телеведучий Д╕ма, який мандру╓ по всьому св╕ту, вир╕шив нагодувати справжн╕м укра╖нським борщем абориген╕в Ново╖ Зеланд╕╖, предки яких колись «з’╖ли Кука». Це було дуже непросто, бо деяк╕ овоч╕, як от цибуля ╕ звичайна, а не солодка, картопля були т╕льки на базар╕ в столиц╕, ╕ довелось довгенько торгуватись, бо ╕накше за 1 кг цибул╕ довелося б 1000 долар╕в заплатити.
Закупивши вс╕ необх╕дн╕ продукти, Д╕ма з╕брав все плем’я на галявин╕, вмовив нав╕ть, що ╕ чолов╕ки в╕зьмуть участь в т╕й трапез╕, ╕ взявся до роботи. Ж╕нки племен╕ активно допомагали: чистили, нар╕зали, п╕дтримували вогонь. Мен╕ дуже сподобалось, що Д╕ма варив борщ так, як варю я, в так╕й же посл╕довност╕ закладав в казан вс╕ продукти, а заправку з сала, буряка, моркви, цибул╕, пом╕дор╕в (я ще в не╖ болгарський перець додаю) вилив у борщ, ╕ т╕льки п╕сля цього заклав капусту, щоб не переварилась, а була тр╕шки твердою. Пот╕м плем’я 20 хвилин чекало, щоб борщ настоявся, ╕ лише п╕сля цього вс╕ отримали по тар╕лц╕ небачено╖ ╕ нечувано╖ ╖ж╕.
Борщ сподобався ╕ ж╕нкам, ╕ чолов╕кам, ╕ це – вперше вони ╖ли, як би за одним столом, бо так, разом, ╖сти в них не прийнято… Подумалось, що, мабуть, в Д╕ми була хороша бабуся чи мама, в яких в╕н так гарно навчився варити борщ. Мо╖ борщ╕ теж, кажуть люди, смачн╕, бо ╕ мама, ╕ бабуся Оксана, ╕ т╕тка Наталка, яку я з дитинства знала, варили все дуже смачно (а особливо Наталка, в печ╕).
Та не одними борщами славиться укра╖нська кухня. Тут ╕ вареники з найр╕зноман╕тн╕шими начинками: ╕ з сиром, ╕ з картоплею з шкварочками, ╕ з капустою, ╕ з грибами, ╕ з печ╕нкою, ╕ з вишнями, полуницями, чорницями (в Галичин╕ в сезон чорниц╕ це – обов’язкова страва), ╕ з вареним м’ясом, ╕ з сирим (пельмен╕, як╕ чомусь вважаються рос╕йськими чи сиб╕рськими). Можна ╕ зм╕шувати р╕зн╕ начинки: сир кисленький, солоний з картоплею, картоплю з тушеною св╕жою чи квашеною капустою, смажен╕ гриби з картоплею, варене м'ясо з картоплею, а на Р╕здво ще й варенички з маком. Тут можна фантазувати ╕ придумувати, ╕ все це – смачно! Та при цьому фантазуванн╕ я не л╕нуюсь ╕ в книжки куховарськ╕ заглядати. Маю ╖х достатньо - ╕ старих, ╕ нових.
Ц╕╓╖ зими в с╕м’╖ свого сина зустр╕ла свою стару знайому – «Куховарську книгу», якою користувалася ще з дитинства. Видана в Ки╓в╕ у 1951 роц╕. Частина ╖╖ – це переклад стор╕нок рос╕йського видання «Книги про смачну ╕ здорову ╖жу» (мен╕ таку на 20-р╕ччя подарували, ╕ вона дос╕ в хорошому стан╕; я користувалась нею, коли вийшла зам╕ж, що дало право мо╓му чолов╕ков╕ казати, що я готую ╖жу «по науц╕»).
Та найц╕нн╕ша частина ц╕╓╖ книги - розд╕л «Страви укра╖нсько╖ кухн╕». Добре, що лишалась ця книга не в мене, бо я б ╖╖ давно втратила. Справа в тому, що у 2000 роц╕ в Феодос╕╖ та ╕ в ╕нших м╕стах Криму почали в╕дкриватись кафе ╕ ресторани укра╖нсько╖ кухн╕, ╕ ╖м дуже хот╕лось похвалитися перед сво╖ми кл╕╓нтами ╕ конкурентами ориг╕нальними, суто укра╖нськими стравами. Можливо, про ╕стор╕ю створення такого закладу в Феодос╕╖ я розпов╕м п╕зн╕ше. Мен╕ важко було б зберегти цю книгу, бо вона – скарб. Так╕ назви страв зараз год╕ десь почути. Ось подив╕ться, чи чули ви так╕ слова: «душенина», «с╕ченики по-укра╖нському», «крученики тушкован╕ з гречаною кашею та грибами», та ще й «крученики волинськ╕», «товченики рибн╕» ╕ «товченики з м’ясом». Можливо, про вм╕ст цих страв ще й можна щось придумати, а ось ╕ зовс╕м незнайом╕: «присканц╕», «лем╕щанники», «шулики», «потапц╕», «буцики», «вертуни», «вергуни», «сластьони», «шум вершковий», «муселець» ╕ ╕нш╕. Деяк╕ з цих страв ви, може, й куштували, та що вони мають так╕ ц╕кав╕ назви, напевно, не знали. Та й технолог╕я ╖хнього приготування не зовс╕м така, як вказано у книз╕.
Ось, наприклад, «шулики з медом ╕ маком». Пригадую, що на свято Маковея в хат╕ нашо╖ бабус╕ Оксани на К╕ровоградщин╕ нас пригощали коржами з маком, ╕ це було дуже смачно. Не знаю, чи був там мед, але в час в╕йни було не до меду, а п╕сля голоду, який сп╕ткав нас на Харк╕вщин╕ на станц╕╖ Слат╕но, де застала нас в╕йна, нам все здавалося дуже смачним, ╕ ще здавалось, що на╖стися взагал╕ неможливо… Але рецепт корж╕в з маком був простий: пекли корж╕, ламали ╖х на шматочки ╕ поливали солодким маковим молочком. ╥ли ложкою з миски, щоб ╕ того макового молочка зачерпнути. Я дарую читачам к╕лька ц╕кавих рецепт╕в страв укра╖нсько╖ кухн╕. Якщо буде бажання, можна започаткувати таку рубрику у «Св╕тлиц╕». Вс╕ ц╕ страви смачн╕, виготовляються з╕ звичайних наших, не заморських продукт╕в, ╕ це дуже важливо, бо ╕ традиц╕╖ збер╕га╓мо, ╕ страви ц╕ для наших орган╕зм╕в корисн╕ш╕, бо народжувались на наш╕й земл╕ в╕ками.

ПОТАПЦ╤ З МОЛОКОМ ТА МЕДОМ
На 600 г пшеничного хл╕ба - 1 склянку молока, 1 яйце, 2,5 столових ложки вершкового масла, п╕всклянки меду.
Пшеничний хл╕б нар╕зати квадратними пластинками в 3 см завширшки ╕ 1 см завтовшки, вмочувати в молоко, зм╕шане з сирими яйцями, ╕ п╕дсмажити на масл╕ з обох бок╕в до рум’яного забарвлення.
Перед тим, як подавати, потапц╕ полити медом.
ШУЛИКИ З МЕДОМ ╤ МАКОМ
На 400 г пшеничного борошна – 2 яйця, чверть склянки молока, 0,5 чайно╖ ложки соди, 1,5 ложки вершкового масла, 1 склянку меду, 1 склянку маку.
У прос╕яне борошно покласти яйця, розтерт╕ з двома столовими ложками меду, додати соду, с╕ль, 2 столов╕ ложки промитого маку, молоко й масло. Зам╕сити круте т╕сто, розкачати в 2,5—3 мм завтовшки, покласти на лист, проколоти в к╕лькох м╕сцях виделкою ╕ випекти в духовц╕ до готовност╕.
Промитий ╕ добре розмочений мак, що залишився, розтерти в мак╕тр╕, п╕дливаючи потрохи киплячу воду, ╕ розтирати, поки утвориться макове молочко, пот╕м, безперестанно пом╕шуючи, влити решту меду, розбавити склянкою киплячо╖ води ╕ полити др╕бно розламан╕ шулики.
Смачного!

«Бабуся Алла» -
Алла Микола╖вна ОСАДЧА
м. Феодос╕я

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #11 за 17.03.2017 > Тема "Порадниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=18273

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков