"Кримська Свiтлиця" > #8 за 24.02.2017 > Тема "Душі криниця"
#8 за 24.02.2017
ТО НЕ МАСЛЯНА БЕЗ МЛИНЦ╤В...
Неодм╕нна страва на Масляну, перед початком Великого посту — млинц╕. Тож жартували: “Масляна без млинц╕в — то не Масляна нав╕ть для кота”. Бо ╕ цього чотирилапого друга пригощали ними на Запусти (ще одна народна назва свята)... Насамперед зазначимо, що ця страва з т╕ста (╖╖ ще називали в р╕зних рег╕онах — блини, блинц╕, налисники; остання ╕ тепер побуту╓ в Галичин╕) здавна була поширеною по вс╕й Укра╖н╕. Найчаст╕ше пшеничне, пшенично-гречане, на Подн╕стров'╖ — кукурудзяне, р╕дко житн╓ борошно розводили сироваткою, маслянкою, молоком або водою (у б╕дн╕ших с╕м'ях), додавали сир╕ св╕ж╕ яйця й заколочували р╕дке т╕сто. Фактично, рецепт приготування не зм╕нився, ним користуються господин╕ ╕ в наш час. На роз╕гр╕ту сковороду, змащену салом чи ол╕╓ю, розливали т╕сто тонким шаром ╕ п╕дсмажували млинц╕ з обох бок╕в. Особливо смачн╕ вони з╕ сметаною чи ряжанкою, дехто любить ╖х ╖сти з╕ св╕жим молоком. Бувало, що господин╕ готували до млинц╕в сметанний соус з грибами, засмажку з цибул╕. У святков╕ дн╕ млинц╕ начиняли сиром, складали у мак╕тру, заливали сметаною ╕ зап╕кали у печ╕. На Л╕вобережному Пол╕сс╕ на злам╕ XIX-XX стол╕ть почали готувати млинц╕ з крохмалю на яйцях ╕ молоц╕. Пот╕м, др╕бно пор╕завши ╖х на локшину, робили з не╖ бабку. Млинц╕ не були повсякденною стравою, але з'являлися на стол╕ таки часто. А якщо ще й споживати ╖х з варенням — ласощ╕ для д╕тей! Ними, як правило, зак╕нчувалася будь-яка святкова гостина. Та все ж традиц╕йними вони стали саме на Масляну. Отож, смачного! Не забудьте почастувати котика, бо не завжди коту Масляна...
Тарас ЛЕХМАН, журнал╕ст
"Кримська Свiтлиця" > #8 за 24.02.2017 > Тема "Душі криниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=18170
|