Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (2943)
З потоку життя (6133)
Душі криниця (3379)
Українці мої... (1445)
Резонанс (1466)
Урок української (986)
"Білі плями" історії (1649)
Крим - наш дім (531)
"Будьмо!" (260)
Ми єсть народ? (237)
Бути чи не бути? (70)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (108)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
ПИСЬМЕННИЦЬК╤ МОСТИ
Жовтень для кримських укра╖номовних письменник╕в видався досить таки багатим на зустр╕ч╕ з...


КОЛОМИЙКИ, АРКАН, ВЕСНЯНКИ, КЛАСИКА...
Чи важко дитин╕ навчитися грати на музичному ╕нструмент╕? Безперечно, важко! Потр╕бна наполеглива...


В╤РА РО╥К ТА ╥╥ КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА У КНИЖКАХ
Майстриня прожила життя так, як говорить в╕чна б╕бл╕йна ╕стина: «Т╕льки те тво╓, що ти...


ЧАР╤ВН╤ РИМИ НАТАЛ╤ МАЗУР
А в╕н ╖╖ сьогодн╕ не з╕гр╕в Н╕ доторком, н╕ поглядом, н╕ словом, Хоч зустр╕ч ╖х була невипадкова...


В╤ЧНА П╤СНЯ Л╤Д╤╥ СКРИПКИ
Скрипка Л╕д╕я Павл╕вна народилася на Волин╕, мешка╓ в Ки╓в╕.




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














Гостям Севастополя



FaceBook

Twitter









оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #8 за 24.02.2017 > Тема "Душі криниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#8 за 24.02.2017
ТО НЕ МАСЛЯНА БЕЗ МЛИНЦ╤В...

Неодм╕нна страва на Масляну, перед початком Великого посту — млинц╕. Тож жартували: “Масляна без млинц╕в — то не Масляна нав╕ть для кота”. Бо ╕ цього чотирилапого друга пригощали ними на Запусти (ще одна народна назва свята)...
Насамперед зазначимо, що ця страва з т╕ста (╖╖ ще називали в р╕зних рег╕онах — блини, блинц╕, налисники; остання ╕ тепер побуту╓ в Галичин╕) здавна була поширеною по вс╕й Укра╖н╕. Найчаст╕ше пшеничне, пшенично-гречане, на Подн╕стров'╖ — кукурудзяне, р╕дко житн╓ борошно розводили сироваткою, маслянкою, молоком або водою (у б╕дн╕ших с╕м'ях), додавали сир╕ св╕ж╕ яйця й заколочували р╕дке т╕сто. Фактично, рецепт приготування не зм╕нився, ним користуються господин╕ ╕ в наш час.
На роз╕гр╕ту сковороду, змащену салом чи ол╕╓ю, розливали т╕сто тонким шаром ╕ п╕дсмажували млинц╕ з обох бок╕в. Особливо смачн╕ вони з╕ сметаною чи ряжанкою, дехто любить ╖х ╖сти з╕ св╕жим молоком. Бувало, що господин╕ готували до млинц╕в сметанний соус з грибами, засмажку з цибул╕. У святков╕ дн╕ млинц╕ начиняли сиром, складали у мак╕тру, заливали сметаною ╕ зап╕кали у печ╕.
На Л╕вобережному Пол╕сс╕ на злам╕ XIX-XX стол╕ть почали готувати млинц╕ з крохмалю на яйцях ╕ молоц╕. Пот╕м, др╕бно пор╕завши ╖х на локшину, робили з не╖ бабку.
Млинц╕ не були повсякденною стравою, але з'являлися на стол╕ таки часто. А якщо ще й споживати ╖х з варенням — ласощ╕ для д╕тей! Ними, як правило, зак╕нчувалася будь-яка святкова гостина. Та все ж традиц╕йними вони стали саме на Масляну.
Отож, смачного! Не забудьте почастувати котика, бо не завжди коту Масляна...

Тарас ЛЕХМАН,
журнал╕ст

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #8 за 24.02.2017 > Тема "Душі криниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=18170

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков