Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (4446)
З потоку життя (7293)
Душі криниця (4117)
Українці мої... (1658)
Резонанс (2114)
Урок української (1006)
"Білі плями" історії (1844)
Крим - наш дім (1031)
"Будьмо!" (271)
Ми єсть народ? (241)
Бути чи не бути? (311)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (203)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
ПРОКИНУВСЯ ВОДЯНИК
Наш╕ традиц╕╖


САВА ╤ ЛАВА
Наш╕ традиц╕╖


«20 ДН╤В У МАР╤УПОЛ╤», ДЖАМАЛА ╤ «КОНОТОПСЬКА В╤ДЬМА»:
Стали в╕дом╕ лауреати Шевченк╕всько╖ прем╕╖…


ПРАВДА ДВО╢СЛОВА
Наш╕ традиц╕╖


ОЧИМА БЕЛЬГ╤ЙСЬКОГО ФОТОГРАФА
На його зн╕мках - чорно-б╕ла пал╕тра Майдану…




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #8 за 24.02.2017 > Тема "Душі криниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#8 за 24.02.2017
ТО НЕ МАСЛЯНА БЕЗ МЛИНЦ╤В...

Неодм╕нна страва на Масляну, перед початком Великого посту — млинц╕. Тож жартували: “Масляна без млинц╕в — то не Масляна нав╕ть для кота”. Бо ╕ цього чотирилапого друга пригощали ними на Запусти (ще одна народна назва свята)...
Насамперед зазначимо, що ця страва з т╕ста (╖╖ ще називали в р╕зних рег╕онах — блини, блинц╕, налисники; остання ╕ тепер побуту╓ в Галичин╕) здавна була поширеною по вс╕й Укра╖н╕. Найчаст╕ше пшеничне, пшенично-гречане, на Подн╕стров'╖ — кукурудзяне, р╕дко житн╓ борошно розводили сироваткою, маслянкою, молоком або водою (у б╕дн╕ших с╕м'ях), додавали сир╕ св╕ж╕ яйця й заколочували р╕дке т╕сто. Фактично, рецепт приготування не зм╕нився, ним користуються господин╕ ╕ в наш час.
На роз╕гр╕ту сковороду, змащену салом чи ол╕╓ю, розливали т╕сто тонким шаром ╕ п╕дсмажували млинц╕ з обох бок╕в. Особливо смачн╕ вони з╕ сметаною чи ряжанкою, дехто любить ╖х ╖сти з╕ св╕жим молоком. Бувало, що господин╕ готували до млинц╕в сметанний соус з грибами, засмажку з цибул╕. У святков╕ дн╕ млинц╕ начиняли сиром, складали у мак╕тру, заливали сметаною ╕ зап╕кали у печ╕.
На Л╕вобережному Пол╕сс╕ на злам╕ XIX-XX стол╕ть почали готувати млинц╕ з крохмалю на яйцях ╕ молоц╕. Пот╕м, др╕бно пор╕завши ╖х на локшину, робили з не╖ бабку.
Млинц╕ не були повсякденною стравою, але з'являлися на стол╕ таки часто. А якщо ще й споживати ╖х з варенням — ласощ╕ для д╕тей! Ними, як правило, зак╕нчувалася будь-яка святкова гостина. Та все ж традиц╕йними вони стали саме на Масляну.
Отож, смачного! Не забудьте почастувати котика, бо не завжди коту Масляна...

Тарас ЛЕХМАН,
журнал╕ст

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #8 за 24.02.2017 > Тема "Душі криниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=18170

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков