Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (3277)
З потоку життя (6514)
Душі криниця (3530)
Українці мої... (1470)
Резонанс (1508)
Урок української (992)
"Білі плями" історії (1679)
Крим - наш дім (532)
"Будьмо!" (260)
Ми єсть народ? (237)
Бути чи не бути? (70)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (108)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
УКРА╥НСЬКА КУХНЯ В КРИМУ
СП╤ВАЙТЕ, ЖАРТУЙТЕ ╤ ХАЙ ВАМ БУДЕ СМАЧНО!


УКРА╥НСЬКА КУХНЯ – В╤Д КРИМСЬКО╥ «БАБУС╤ АЛЛИ»
Hаша кухня – це не т╕льки борщ, хоч рецепт╕в борщ╕в ╕сну╓ безл╕ч


«ГОВЕРЛЯНА – 2014»
НА ПОЧАТКУ КВ╤ТНЯ В╤ДБУЛОСЯ 50-те – ЮВ╤ЛЕЙНЕ СХОДЖЕННЯ НА НАЙВИЩУ ВЕРШИНУ УКРА╥НСЬКИХ КАРПАТ


НЕ ПОЛЮЙМО САМІ НА СЕБЕ!
Медики констатують: проблема отруєння грибами не є суто медичною...


ЛІТО - У БАНКИ
...щоб взимку подавати до столу різні овочеві та ягідні смакоти.




Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:














FaceBook

Twitter





оНЦНДЮ Б сЙПЮ©МЁ
Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #39 за 26.09.2003 > Тема "Порадниця"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#39 за 26.09.2003
Ці корисні баклажани
КС

Синенькі - так любовно називають ці овочі у південних областях України, де страви з баклажанів надзвичайно популярні. А чи знаєте ви, що баклажан - близький родич картоплі і помідора? Родом він з Індії, буває різної форми: як яйце, груша, куля, змія.
У Давній Греції та Римі до баклажанів ставилися з пересторогою, вважаючи, що часте їх вживання призводить до психічних розладів. І лише коли відкрили Америку, європейці пересвідчилися, що індіанці з успіхом вирощують і їдять цей овоч.
На сьогодні досить добре вивчено хімічний склад баклажанів, тому можна говорити про те, чим вони корисні для організму людини і що в них є лікувального.
Як вказує лікар-натуропат і дієтолог Н. Ільїна, у баклажанах містяться вітаміни групи В (В2, В6), РР, аскорбінова кислота, калій, кальцій, фосфор, залізо, магній, натрій, є незначна кількість міді, цинку, марганцю, алюмінію, кобальту. Завдяки солям заліза, міді, марганцю, кобальту, баклажани стимулюють кровотворення. Добре діють на кровотворну функцію селезінки, кістковий мозок, підвищують гемоглобін, лікують анемію, сприяють утворенню еритроцитів.
Співвідношення солей калію і натрію - у пропорції 5:1, наявність пектинової, таргонової кислот сприяє виведенню холестерину, лікуванню атеросклерозу. Нормалізується діяльність печінки, особливо при жировій дистрофії.
Баклажани мають м'який, але виразний сечогінний ефект. За кількістю кальцію вони переважають цибулю, моркву, огірки, перець, диню, гарбуза, салат. Дієтологи стверджують, що завдяки наявності фенольних сполук, баклажани успішно лікують дрібні та середні судини, стимулюють роботу кишечника. Їх просто необхідно їсти товстунам і "пампушкам", адже синенькі - низькокалорійний продукт, який дає стабільне відчуття ситості. Рекомендують їх вживати і хворим на діабет.
Для лікування подагри Н. Ільїна радить не тільки використати сповна сезон свіжих баклажанів, а й насушити їх на зиму та весну. Для цього треба зняти верхню темну шкірку, розрізати поздовж на тонкі пластинки, нанизати на нитку, й підвісити на декілька годин над палаючими конфорками, щоб баклажани прив'ялились. Потім вони самі досушаться за 10 - 12 днів. Зберігати у паперових і полотняних мішечках. Перед вживанням розмочувати, як гриби, можна використовувати у перші та другі страви.

Увага!
Найсмачніші, найкорисніші та лікувальні баклажани з чорною, як ніч, шкіркою; вони подовгасті, вузькі, блискучі, у них мало насіння.
Перезрілі тверді баклажани не рекомендується вживати в їжу.
У таких овочах міститься багато шкідливого соланину.
Знайте, корисні лише печені, а не смажені баклажани.

СИНЬЙОР ПОМІДОР
Їжте салат з помідорів із сиром і житнім хлібом - і ви проживете сто років. Так радять французькі лікарі. А чому б нам не прислухатися до мудрих порад? Тим паче зараз - найкраща пора для споживання помідорів. Адже саме наприкінці літа - на початку осені помідори - живі, справжні, соковиті. Тож треба їх наїстися досхочу. Бо взимку в магазинах майже штучні, несмачні (за смаком, як трава), тепличні помідори. Тому не гайте часу!
Чим же корисний цей популярний в усьому світі овоч?
В ньому багато цінних поживних речовин: вони містять цукор, вітаміни В1, В2, Р, К, аскорбінову кислоту (не менше, ніж у лимонах і апельсинах), каротин, органічні кислоти. У деяких сортах налічується більше двадцяти мінералів, багато солей калію, фосфору, заліза. Органічних кислот у помідорах стільки ж, скільки у персиках.
Дослідники довели, що у помідорах менше, ніж в інших овочах, пуринів - продуктів обміну білків, які спричиняють розвиток подагри.
Свіжі помідори, соки і пюре входять у раціон харчування хворих на серцево-судинні захворювання, бо містять велику кількість вітамінів і мінеральних солей, їх вводять до складу харчування людей, які мають проблеми з шлунково-кишковим трактом.
Помідори несумісні з яйцями, м'ясом і рибою. Тому їх рекомендують їсти хоча б за 30 хвилин до вживання м'ясних і рибних страв. Не варто з'єднувати в одному салаті огірки та помідори, інакше виникне розбалансування в утворенні шлункового і кишкового соків.
Помідори смачні як свіжі, так і запечені та консервовані. Думаю, рецептів салатів зі свіжих помідорів не бракує у вашій домашній кулінарній книзі. Спробуйте запекти помідори за таким рецептом. Наріжте їх кружечками, покладіть на бритванку, яку перед тим змажте олією. Посоліть, трохи поперчіть, залийте яйцем, посипте тертим сиром і запечіть у духовці.
А чому б не законсервувати помідори? Пропонуємо такий рецепт. На дно трилітрової банки покладіть 4 гілочки зеленого кропу. Один червоний і один зелений очищений болгарський перець розрізати вздовж на шість частин, а дві великі цибулини нарізати грубими кружечками. Тепер добірні помідори, перець та цибулю накладіть в банку шарами. Двічі (з витримкою 7 - 10 хв) залийте окропом. Третій раз - киплячим маринадом (одна столова ложка солі, дві столові ложки цукру та 50 г 90-процентного оцту - на 1,5 л води). Банки закатуємо, перевертаємо і на кілька годин накриваємо ковдрою. Смакота!

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #39 за 26.09.2003 > Тема "Порадниця"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=1282

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков