"Кримська Свiтлиця" > #37 за 12.09.2003 > Тема "Порадниця"
#37 за 12.09.2003
СМАЧНИЙ І КОРИСНИЙ КАВУН
КС
Його прохолодна солодка м'якоть, від якої неможливо відірватися, майже цілком складається з води. У цьому і полягає його чарівність. Виходить, кавун - практично єдиний вид солодощів, який не тільки не засмічує наш організм "зайвими" вуглеводами і жирами, а й промиває його від шлаків, що накопичилися. М'якоть кавуна має багато корисних властивостей. Вона не просто добре втамовує спрагу, а й володіє сечогінною, легкою послаблюючою, жовчогінною дією. Нефрологи рекомендують їсти кавун у великих кількостях (до 2 кг на день) всім, хто схильний до каменеутворення в нирках, страждає на рецидиви циститу, нефриту, пієлонефриту і будь-які інші захворювання сечової системи. Унікальність соку кавуна для промивання нирок в тому, що він практично не містить природних кислот і солей, що роздратовують сечову систему. Сечогінною дією кавун володіє не тільки за рахунок великої кількості рідини. Сечогінною є навіть висушена кавунова шкірка, відвар із якої можна готувати і приймати цілий рік. Кавуновий сік здатний виводити шкідливі солі не лише з нирок. Він розчиняє в собі і виводить токсини з печінки, причому як при хронічних її хворобах, так і при гострих харчових або медикаментозних отруєннях. Особливо корисний кавун майбутнім мамам і жінкам, які годують грудьми. Він заповнює значні втрати рідини і запас заліза в організмі. Це особливо важливо для профілактики залізодефіцитної анемії як у матері, так і у малюка. Єдине обмеження на вживання кавуна існує для тих, хто страждає у другій половині вагітності набряками. У кавуні міститься багато магнію. Саме нестача магнію в раціоні призводить до підвищення кров'яного тиску. Магній у сукупності з кальцієм забезпечує еластичність і пропускну спроможність кровоносних судин, полегшує роботу серцевого м'яза і всієї серцево-судинної системи. Магній і кальцій допомагають організму краще засвоювати вітамін Д і поліпшують роботу м'язової системи. Для того, щоб повністю задовольнити потребу здорової людини в магнію, досить з'їдати всього 150 грамів м'якоті кавуна на день. Однак слід уникати одночасного (протягом 2 - 3 годин) вживання великої кількості кавуна і солоних продуктів - сухариків, чіпсів, підсолених горішків, солоної риби тощо. Сіль, як відомо, затримує рідину в організмі, і кавунова м'якоть, що перетворилася у зайві літри води, стане додатковим небезпечним навантаженням для хворого серця або спровокує набряки.
"Кримська Свiтлиця" > #37 за 12.09.2003 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=1229
|