"Кримська Свiтлиця" > #36 за 05.09.2003 > Тема "Порадниця"
#36 за 05.09.2003
АТЕРОСКЛЕРОЗ БОЇТЬСЯ САЛА
КС
У салі порівняно з вершковим маслом удвічі менше холестерину. Крім того, сало більш стійке до окислення, ніж вершкове масло. Варто маслу постояти декілька днів, і на ньому з'являється отруйний жовтий наліт. Тому їсти його вже не можна. А сало окислюється набагато повільніше, що робить його більш надійним у зберіганні. Але найголовніше - сало містить понад 60% мононенасиченої олеїнової кислоти. Це робить його дуже близьким до оливкової олії, дієтичні і лікувальні властивості якої добре відомі. Олеїнова кислота - головний вартовий, що перешкоджає окисленню ліпідів. І в цьому відношенні сало - один з найсприятливіших продуктів харчування. Але сало треба уміти вибирати. Жовтий колір сала свідчить про те, що воно довго або неправильно зберігалося і зазнало окислення. Рожевий колір показує, що тварину було погано знекровлено, а це є серйозним порушенням технології. Треба ретельно оглянути і шкірку. Якщо її пронизують червоні судини, краще утриматися від купівлі. "Правильне" сало має бути білосніжним. Протипоказання: сало не рекомендується при захворюваннях печінки і категорично протипоказане при панкреатиті.
"Кримська Свiтлиця" > #36 за 05.09.2003 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=1206
|