"Кримська Свiтлиця" > #30 за 25.07.2003 > Тема "Порадниця"
#30 за 25.07.2003
СМАКУВАТИМЕМО ВЗИМКУ
КС
П'ЯТИХВИЛИНКА. 1 кг ягід чорної смородини, 1,3 - 1,5 кг цукру, 1,5 склянки води. Приготувати сироп, довести до кипіння. У киплячий сироп опустити відсортовані і промиті ягоди. Ягоди довести до кипіння і варити рівно 5 хв, потім розлити в стерильні банки і одразу ж закупорити.
ДЖЕМ ПОРІЧКОВИЙ. 1 кг порічок; для сиропу: 500 г цукру, 1/2 склянки води. Спочатку приготувати цукровий сироп: цукор засипати у воду, перемішати і нагріти. Всипати до нього підготовлені ягоди і варити до готовності в 2 - 3 прийоми з перервами в кілька хвилин. Постійно знімати піну. Готовий джем розлити гарячим в підготовлені банки і пастеризувати при температурі 95 - 100° С близько 20 хвилин.
ВАРЕННЯ З АҐРУСУ. 1 кг аґрусу, 1,4 кг цукру, 2 склянки води, 2 жмені вишневого листя, 2 - 3 стеблинки чебрецю. Дві повні жмені свіжих здорових вишневих листків ретельно вимити, залити холодною водою і довести до кипіння. Киплячою водою залити великі тверді ягоди аґрусу. Коли ягоди остигнуть, листки вийняти, а ягоди поставити до холодильника. Через 12 годин сік злити і зварити на ньому сироп. Сироп варити 5 - 7 хвилин і покласти в нього ягоди. Варити 15 хвилин, доки ягоди стануть прозорими. За 2 - 3 хвилини до закінчення варіння у варення покласти 8 - 10 свіжих вишневих листків і 2 - 3 гілочки чебрецю для аромату. Розфасувати разом з листками і закупорити.
ВАРИМО ВАРЕННЯ
9 Якщо під час готування варення сироп стає густим, а плоди зморщуються і не робляться прозорими, то до сиропу потрібно додати води. 9 Варення не зацукрується, якщо під час готування витирати краї миски намоченим у холодній воді рушником. 9 Якщо готування затягується і варення довго залишається рідким, можна додати до нього трохи лимонного соку. 9 Розливати варення по банках слід після його остигання. Інакше ягоди і фрукти піднімуться наверх, сироп залишиться на дні - і варення швидко зіпсується. 9 Найкраще варити варення в алюмінієвому посуді або в посуді з нержавіючої сталі. При готуванні в мідному посуді знижується вміст вітаміну С.
"Кримська Свiтлиця" > #30 за 25.07.2003 > Тема "Порадниця"
Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=1102
|